Συμπλέκτης «γάντι» για τους Bottas και Hamilton [video]

Συμπλέκτης «γάντι» για τους Bottas και Hamilton [video]

Ένας ειδικής σχεδίασης μοχλός συμπλέκτη θα τους δώσει πλεονέκτημα στην εκκίνηση, θεωρούν στη Mercedes.

Η εκκίνηση ενός μονοθεσίου F1 δεν έχει καμία σχέση με αυτή ενός αυτοκινήτου, και είναι τρομερά πιο περίπλοκη και δύσκολη από όσο φαντάζεστε.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στην επιτάχυνση, στο πόσο γρήγορα εξελίσσονται όλα, ούτε στη δυσκολία να βρεις το δρόμο σου ανάμεσα σε άλλους 19 τρελούς που ορμούν να καταλάβουν ακόμη και το τελευταίο ελεύθερο χιλιοστό ασφάλτου. Αλλά στη ρουτίνα που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός στη διάρκεια του γύρου σχηματισμού και εκείνες τις λίγες στιγμές πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα προκειμένου ο συμπλέκτης να λειτουργήσει όπως πρέπει. Τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα από πέρσι όταν απαγορεύτηκε στους μηχανικούς να δίνουν στους οδηγούς τους εντολές σχετικά με αυτή τη ρουτίνα.

Ο οδηγός πρέπει να βρει το σημείο που πιάνει ο συμπλέκτης. Στις ελεύθερες δοκιμές κάνουν πολλές δοκιμαστικές εκκινήσεις στο τέλος του pitlane για αυτόν ακριβώς το λόγο, και ανάλογες ρυθμίσεις σε συνεργασία με τους μηχανικούς. Μία τελευταία δοκιμή γίνεται ακόμη και στην τελευταία έξοδο από τα pits, την ώρα που πηγαίνουν να στηθούν στο grid. Αφού έχουν βρει τη θέση, τη δύναμη με την οποία δαγκώνει ο δίσκος και έχουν αποφασίσει από κοινού (οδηγός και μηχανικοί) το όριο στροφών, ο οδηγός πρέπει να κλειδώσει σε αυτή τη θέση τον συμπλέκτη μόλις στηθεί στη θέση του για την εκκίνηση. Αφού έχει επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα λειτουργίας, πρέπει να τον απελευθερώσει μόλις σβήσουν τα φώτα, προοδευτικά, γρήγορα αλλά όχι απότομα. Έτσι ώστε να μην πατινάρει και τον κάψει αλλά και να μην πέσουν οι στροφές.

Τα φετινά φαρδύτερα λάστιχα έχουν πολύ περισσότερη πρόσφυση. Κι αυτό έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την διαδικασία της εκκίνησης. Ενώ χρειάζεται περισσότερο γκάζι για να αξιοποιηθεί η περισσότερη πρόσφυση, από την άλλη είναι ευκολότερο να ταλαιπωρήσεις το συμπλέκτη ή να πνίξεις το μοτέρ.

Για να δώσει στους οδηγούς της την καλύτερη αίσθηση της λειτουγίας του συμπλέκτη, η Mercedes σχεδίασε έναν μοχλό το σχήμα του οποίο είναι η φυσική συνέχεια των δαχτύλων των Bottas και Hamilton. Τα χέρια τους άλλωστε χρησιμοποιήθηκαν ως καλούπι. Η τέλεια εργονομία θεωρούν ότι θα τους διευκολύνει στον χειρισμό και θα αποφύγουν τα λάθη. Δείτε στο video πως ακριβώς είναι σχεδιασμένο το συγκεκριμένο εξάρτημα και πως λειτουργεί.

Πηγή Motorsport.com

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube