Πωλείται η McLaren-Ford MP4/8A του Senna [video]

Πωλείται η McLaren-Ford MP4/8A του Senna [video]

Στο σφυρί η McLaren με την οποία ο Senna κέρδισε το GP του Monaco το 1993.

Η McLaren-Ford MP4/8A, το σασί No.6, είναι το αυτοκίνητο που οδήγησε ο Ayrton Senna στο GP του Monaco το ’93.

Το αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον οίκο Bonhams που θα το δημοπρατήσει, είναι σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση. Φορά τον Ford Cosworth V8, ενεργή ανάρτηση όπως ήταν τότε το trend, τεχνολογία την οποία είχε πρωτοεφαρμόσει και τελειοποιήσει η Williams. Και για αυτό είχε το προβάδισμα σε συνολική ταχύτητα.

Ο Senna έφτασε στο Monaco δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Alain Prost. Στις ελεύθερες δοκιμές έπαθε εξάρθρωση στον αντίχειρα και είχε μια έξοδο όταν στο τέλος της ευθείας εκκίνησης/τερματισμού το αυτοκίνητο αναπήδησε σε μια ανωμαλία, η ανάρτηση τερμάτισε και βρήκε κάτω η κοιλιά με αποτέλεσμα ένα τετακέ και σύγκρουση στις μπαριέρες.

Στις κατατακτήριες ο Senna κατάφερε να πάρει την 3η θέση, με την πρώτη σειρά να έχουν κλειδώσει η Williams του Prost και η Benetton του Schumacher. Ο Hill με τη δεύτερη Williams ήταν δίπλα στον Senna. Στην εκκίνηση ο Βραζιλιάνος και οι ανταγωνιστές του κράτησαν τις θέσεις τους. Ο Prost όμως χρεώθηκε με ποινή στάσης στα pits δέκα δευτερολέπτων για άκυρη εκκίνηση. Και μάλιστα στόλαρε το μοτέρ του οπότε έφαγε έναν ολόκληρο γύρο από τον Schumacher. Ο Γερμανός απομακρύνονταν από τον Senna ο οποίος δεν πίεζε εξωφρενικά το αυτοκίνητό του καθώς και η 2η θέση μπορούσε να τον φέρει μπροστά από τον Prost στην κατάταξη του πρωταθλήματος. Αλλά στον 33ο γύρο του αγώνα ο Ford Cosworth V8 του Schumacher έμεινε από υδραυλική πίεση και ο Γερμανός εγκατέλειψε.

Με αυτή τη νίκη, την 6η και τελευταία του Senna στο Πριγκιπάτο, έσπασε το ρεκόρ του Graham Hill για τις περισσότερες νίκες στο Monaco μετά από 24 χρόνια, και μάλιστα μπροστά στα μάτια του γιου του Damon. Το συγκεκριμένο σασί οδηγήθηκε επίσης από τον Βραζιλιάνο στο ιταλικό, στο βελγικό, στο γερμανικό, στο βρετανικό και στο γαλλικό GP εκείνης της χρονιάς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube