Tabby: Ένα συναρμολογούμενο αυτοκίνητο στη λογική του ΙΚΕΑ [video]

Tabby: Ένα συναρμολογούμενο αυτοκίνητο στη λογική του ΙΚΕΑ [video]

Η ιταλική εταιρία OSVehicle εξελίσσει ένα αυτοκίνητο πόλης το οποίο ο αγοραστής θα μπορεί να συναρμολογεί μόνος του μέσα σε μια ώρα!

Αφού μάθαμε να συναρμολογούμε μόνοι μας έπιπλα είναι καιρός να αναβαθμιστούμε. Η ιταλική OSVehicle ετοιμάζεται να λανσάρει το Urban Tabby, ένα αυτοκίνητο που συναρμολογείται από τον αγοραστή. Εξελίσσεται μάλιστα ως open source και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν τα σχέδια και να προτείνουν τις δικές τους ιδέες για βελτιώσεις.

Η ιδέα ενός αυτοκινήτου που θα συναρμολογείται από τον χρήστη δεν είναι καινούργια. Αρκετά τέτοια αυτοκίνητα έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν ενώ υπάρχουν και σήμερα εταιρίες που προσφέρουν τα μοντέλα τους σε κιτ, όπως π.χ. η Caterham. Πρώτη φορά όμως βλέπουμε ένα αυτοκίνητο που συναρμολογείται μέσα σε μια ώρα:

Το Tabby μπορεί να κατασκευαστεί σε 2θέσια ή 4θέσια έκδοση, με σκληρή, μαλακή ή καθόλου οροφή, με χώρο φόρτωσης μικρού βαν ή ακόμα και σε έκδοση εκτός δρόμου. Η εκδοχή του αυτοκινήτου πόλης, το Urban Tabby, είναι η πρώτη που θα έχει έγκριση τύπου για κανονική κυκλοφορία στον δρόμο.



Το Urban Tabby μπορεί να χρησιμοποιήσει συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, ηλεκτρικό μοτέρ ή συνδυασμό και των δύο (υβριδικό). Στην ιστοσελίδα της OSVehicles αναφέρονται κινητήρες βενζίνης 50-250 cc και ηλεκτρικά μοτέρ με ισχύ έως 15 kW (20,4 PS) και αυτονομία 90-100 km. Η τελική του ταχύτητα φτάνει σε κάθε περίπτωση τα 80 km/h.

Με το Tabby η λογική του open source software (λογισμικό ανοιχτού κώδικα), περνάει για πρώτη φορά και στον κόσμο του αυτοκινήτου. Η OSVehicle (Open Source Vehicle) έχει δημιουργήσει χώρους συζήτησης σε πέντε γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά) και περιμένει τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων για τη βελτίωση κάποιου τομέα του Tabby.


Το σασί ενός Tabby κοστίζει σήμερα €500, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης €1.520 και οι μπαταρίες €698. Συνολικά το κόστος αγοράς ενός Urban Tabby, όταν αυτό βγει προς πώληση, θα κυμαίνεται από €4.000 έως €6.000 περίπου. Όμως η OSVehicle δεν απευθύνεται σε ιδιώτες. Πελάτες της θα είναι κυρίως επιχειρήσεις που θα προσθέσουν στοιχεία και θα διαμορφώσουν την εμφάνιση του Urban Tabby όπως κρίνουν σκόπιμο για να το διαθέσουν αυτές στον τελικό χρήστη, σε αναπτυσσόμενες αγορές.



[Πηγή: OSVehicle]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube