Ρεκόρ στο Ring και από το Toyota Prius Plug-in [video]

Ρεκόρ στο Ring και από το Toyota Prius Plug-in [video]

Αφήνοντας στην άκρη την κόντρα για τον ταχύτερο γύρο στο Nordschleife η Toyota κατάφερε να πετύχει τον πιο οικονομικό, με ένα Prius Plug-in.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Joe Clifford ήταν ο άνθρωπος που επιλέχθηκε από την Toyota Μ. Βρετανίας για να οδηγήσει ένα Prius Plug-in στον πιο οικονομικό γύρο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Ring. Και τα κατάφερε, αν και του πήρε 20’59’’...

Η κόντρα για την κατάκτηση του ρεκόρ γύρου στο Nürburgring Nordschleife καλά κρατεί, με supercars όπως η McLaren P1 και η Porsche 918 Spyder να έχουν σπάσει τα 7’. Ενώ και στα προσθιοκίνητα η Renault πέρασε πρόσφατα τη Seat, που είχε σπάσει πρώτη τα 8’ με το νέο Leon Cupra 280. Και τώρα η Toyota δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει μια κόντρα και για τον πιο πράσινο γύρο στο Ring, προφανώς με αυτοκίνητα εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας.

Το Toyota Prius που χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη του ρεκόρ... βραδύτητας είναι η έκδοση plug-in hybrid, που έχει 18 km πλήρως ηλεκτρικής αυτονομίας. Σε συνδυασμό με την ανάκτηση ενέργειας που πραγματοποιείται κατά το φρενάρισμα θα μπορούσε ίσως να ολοκληρώσει τα 20,8 km του Nordschleife χωρίς να κάψει ούτε σταγόνα βενζίνη. Έπρεπε όμως να τηρήσει και τους κανονισμούς που ισχύουν τις μέρες κοινού στην πίστα, ένας από τους οποίους ορίζει ως ελάχιστη μέση ταχύτητα κίνησης τα 60 km/h.

Έτσι σε μια ανηφόρα της πίστας ο κινητήρας βενζίνης μπήκε αναγκαστικά σε λειτουργία, οπότε χάθηκε κάθε ελπίδα να ολοκληρωθεί ο γύρος με την ένδειξη «0 lt/100 km» στον υπολογιστή ταξιδίου. Η μέση κατανάλωση του Prius Plug-in όπως μετρήθηκε τελικά ήταν 0,4 lt/100 km, με τον γύρο να ολοκληρώνεται σε 20’59’’. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα μια McLaren P1 ή μια Porsche 918 Spyder θα είχαν μόλις ξεκινήσει τον 4ο γύρο τους.

Όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Clifford το Prius Plug-in που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την προσπάθεια ήταν ένα κανονικό μοντέλο παραγωγής. Είχε επιπλέον μόνο το αεροδυναμικό πακέτο της TRD και φορούσε 18άρες ζάντες με λάστιχα χαμηλής αντίστασης κύλισης διαστάσεων 225/40. Ο γύρος του Prius πραγματοποιήθηκε μια μέρα που η πίστα ήταν ανοιχτή στο κοινό. Και η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον από τους χρήστες του Nürburgring Nordschleife εκείνη την ημέρα, για να δούμε τι θα έχει να πει κι εκείνος για το κινητό εμπόδιο που περιφερόταν στην πίστα...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube