Οι μπαταρίες του Nissan Leaf κοστίζουν $5.500

Οι μπαταρίες του Nissan Leaf κοστίζουν $5.500

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα του Leaf η Nissan ανακοίνωσε το κόστος αντικατάστασης της συστοιχίας μπαταριών του.

Μπορεί το κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να είναι πολύ χαμηλό, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών του όταν πέσει η απόδοσή τους.

Στην περίπτωση του Nissan Leaf η αντιπροσωπεία της ιαπωνικής εταιρίας στις Η.Π.Α., όπου έχουν πουληθεί πάνω από 56.000 Leaf, ανακοίνωσε επίσημα το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών του. Ως ανταλλακτικό λοιπόν κοστίζουν $5.499 (€4.000), εφόσον αποσυρθούν οι παλιές μπαταρίες του αυτοκινήτου οι οποίες κοστολογούνται $1.000.

Για την εγκατάστασή τους απαιτούνται τρεις εργατοώρες σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Nissan, ενώ για την τοποθέτησή τους στα Leaf που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ 2011 και 2012 χρειάζεται ένα επιπλέον κιτ εγκατάστασης που κοστίζει $225. Οι νέες μπαταρίες έχουν εγγύηση 8 ετών/160.000 km για κατασκευαστικές ατέλειες και 5 ετών/100.000 km εγγυημένης απόδοσης άνω του 70% της χωρητικότητάς τους.

Οι συστοιχίες μπαταριών που δίνει ως ανταλλακτικό η Nissan έχουν χωρητικότητα 24 Kwh, όπως οι συμβατικές, και το ενδεχόμενο να προσφέρει κάποια λύση αυξημένης χωρητικότητας στο μέλλον έχει αποκλειστεί. Όμως οι νέες μπαταρίες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε διατηρούν πιο αποτελεσματικά τη χωρητικότητά τους σε θερμά κλίματα.

Μπορεί το συνολικό κόστος αντικατάστασης των μπαταριών τελικά να ξεπερνάει τα $6.000, αλλά το ποσό είναι χαμηλότερο από τα «δεκάδες χιλιάδες δολάρια» που ισχυρίζονταν ότι θα κοστίζουν κάποιοι πολέμιοι των ηλεκτρικών. Άλλωστε η Nissan ετοιμάζει και χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε έναν ιδιοκτήτη Leaf να ανανεώσει τις μπαταρίες του πληρώνοντας $100/μήνα για πέντε χρόνια.

[Πηγή: Green Car Reports]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube