Οι κρεμαστοί –σε λεωφορεία– κήποι της Μαδρίτης [video]

Οι κρεμαστοί –σε λεωφορεία– κήποι της Μαδρίτης [video]

Σε μια προσπάθεια να πρασινίσει η πόλη, η Δήμαρχος φυτεύει κήπους στη σκεπή των λεωφορείων!

Τα «λεωφορεία-κήποι» και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων είναι μέτρα που εισάγουν οι Αρχές της ισπανικής πρωτεύουσας για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για να γίνει η πόλη πράσινη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα με το όνομα “muévete en verde” (κινηθείτε με πράσινο) όπου φυτεύονται κήποι στη σκεπή των λεωφορείων, με την ελπίδα τα φυτά να απορροφήσουν το περίσσιο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την The Telegraph, ο επικεφαλής του προγράμματος, José Antonio Antona, δήλωσε: «Κάθε κήπος θα σχηματιστεί από μεταλλικά πλέγματα και βιώσιμα υλικά που αντέχουν στην κίνηση και δεν αφήνουν νερό να διαρρεύσει».

Οι κήποι στρώνονται με τάπητα σέδου (παχύφυτου) και άλλα φυτά, παρόμοια με αυτά που φυτεύονται σε σκεπές κτιρίων – ενέργεια που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, τόσο σε ιδιωτικές κατοικίες όσο και σε δημόσια κτίρια. Κήποι θα φυτευτούν επίσης και πάνω στα στέγαστρα στις στάσεις των λεωφορείων (φωτ. τέρμα κάτω).

Προς το παρόν, τα «λεωφορεία-κήποι» θα δρομολογηθούν μόνο στις διαδρομές 27 και 34, όπου μεταφέρθηκαν 17 εκατομμύρια επιβάτες το 2015.

Δείτε στο παρακάτω video πώς δημιουργείται ένας τέτοιος κινούμενος κήπος:

Η δημαρχία της Μαδρίτης αποφάσισε να εφαρμόσει και το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας (μονά-ζυγά), τις ημέρες που η ρύπανση ξεπερνά τα όρια, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της The Guardian.

Θα εξαιρούνται του μέτρου τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, αυτά που μεταφέρουν τουλάχιστον τρεις επιβάτες, τα αναπηρικά, τα μοτοποδήλατα, τα ταξί και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (νοσοκομειακά, πυροσβεστικά κλπ.)

Περίπου 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα είναι ταξινομημένα στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης.

Στη δημαρχία της Μαδρίτης έχει εκλεγεί πέρσι ένας αριστερός συνασπισμός με δήμαρχο την Manuela Carmena, η οποία πρόσφατα δεσμεύτηκε, μαζί με τους δημάρχους της Αθήνας, του Παρισιού και της Πόλης του Μεξικού, να διώξει όλα τα ντίζελ αυτοκίνητα από την πόλη μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια.

[Πηγές: The Telegraph, The Guardian]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube