H Ρώμη θα απαγορεύσει την κυκλοφορία ντίζελ ΙΧ από το 2024

H Ρώμη θα απαγορεύσει την κυκλοφορία ντίζελ ΙΧ από το 2024

Η Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα τα διώξει από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να εξουσιοδοτήσει τις πόλεις να αποβάλουν τα ντίζελ αυτοκίνητα από το κέντρο τους, η Virginia Raggi, δήμαρχος της Ρώμης, ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε αυτό το μέτρο.

Η Raggi ποστάρισε στη σελίδα της Δημαρχίας στο Facebook ότι «η Ρώμη αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση ιδιωτικών ντίζελ οχημάτων στο ιστορικό της κέντρο από το 2024». Η ανακοίνωση αποτελεί επανάληψη της δέσμευσης που έκανε στο συνέδριο Women4Climate στην Πόλη του Μεξικού αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Guardian, δύο στα τρία αυτοκίνητα που πουλήθηκαν πέρσι στην Ιταλία ήταν ντίζελ. Οπότε, η απόφαση της Ρώμης, την οποία θα ακολουθήσουν πιθανώς και άλλες πόλεις, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους Ιταλούς οδηγούς.

Υπάρχουν πάντως λόγοι να πιστεύουμε ότι η ανακοίνωση δεν θα προκαλέσει πολύ μεγάλο σάλο. Η Ρώμη ήδη έχει εφαρμόσει μέτρα που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Ήδη εφαρμόζεται σύστημα εκ περιτροπής κυκλοφορίας «μονά-ζυγά», όμως το μέτρο δεν είναι πολύ αυστηρό ούτε αστυνομεύεται δρακόντεια.

Όσο για τη Γερμανία, η δικαστική απόφαση δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα. Δεν πρόκειται για κανονική απαγόρευση των ντίζελ, αλλά για παραχώρηση στις τοπικές αρχές του δικαιώματος να αποβάλουν τα ντίζελ από το κέντρο της πόλης, αν και όποτε το αποφασίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ανώτατο γερμανικό δικαστήριο εγκρίνει την απαγόρευση κυκλοφορίας παλιότερων ντίζελ

Στη Γερμανία, πάνω από το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις αποδίδεται στα ντίζελ οχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινητων (ACEA), το 45,8% του συνολικού αριθμού ταξινομήσεων το 2016, ήταν ντίζελ.

Το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Αθήνα έχουν δεσμευτεί λεκτικά να εφαρμόσουν ανάλογη απαγόρευση από το 2025, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσουν ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληρούν τα πετρελαιοκίνητα για να εξαιρεθούν από την απαγόρευση.

[Πηγή: The Guardian]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube