H Bugatti Chiron δίνει ρεύμα σε νοικοκυριά!

H Bugatti Chiron δίνει ρεύμα σε νοικοκυριά!

Όταν δοκιμάζεται στο δυναμόμετρο του εργοστασίου, παράγει ρεύμα που διοχετεύεται στο δίκτυο της πόλης του Molsheim!

Σίγουρα η Bugatti Chiron, με εκπομπές CO2 στα 516 g/km, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «πράσινο» αυτοκίνητο. Το αντίθετο – αλλά στην περίπτωση αυτή επιστρέφει κάτι στο περιβάλλον.

 Το Top Gear (όχι η εκπομπή, το website) ανέβασε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη διαδικασία παραγωγής της Chiron στο Molsheim της Γαλλίας. Στη διαδικασία περιλαμβάνονται και οι δοκιμές του hypercar στο δυναμόμετρο.  

Το δυναμόμετρο φυσικά βρίσκεται σε ειδική αίθουσα με μελετημένη ηχομόνωση και εξαερισμό. Στην ηλεκτρική πέδη έχουν τοποθετηθεί καλώδια μεγαλύτερης διαμέτρου διότι αυτά που επαρκούσαν για τη Veyron δεν επαρκούν πλέον για τα 1.500 άλογα και τα 163 kgm ροπής της Chiron. Κατά τη διάρκεια της δυναμομέτρησης, η ηλεκτρική πέδη, ως γεννήτρια, παράγει ρεύμα έως και 1.200 Α, το οποίο διοχετεύεται στο δίκτυο της πόλης του Molsheim.

Με άλλα λόγια, ο τετρατούρμπινος 8λιτρος W16, εκτός από το να σε εκτοξεύσει στα 437 km/h μπορεί και να σου ζεστάνει νερό στο θερμοσίφωνα για να κάνεις μπάνιο ή να σου ψήσει το παστίτσιο στο φούρνο!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επίσημο: Τόσο καίει η Bugatti Chiron

Ας θυμηθούμε για λίγο τη Φυσική του Λυκείου: Η ηλεκτρική ισχύς P (σε kW) ισούται με την ένταση του ρεύματος I (σε Α) επί την τάση του V (σε V). Κι αν μιλάμε για πραγματική ισχύ, πρέπει να λάβουμε υπόψη κι ένα συντελεστή απόδοσης PF (ας πούμε 0,95 στην περίπτωσή μας). Με το ρεύμα, λοιπόν, των 1.200 Α που παράγει η πέδη του δυναμομέτρου όταν δοκιμάζεται μια Chiron, και την τάση των 230 V του μονοφασικού δικτύου πόλης, η ισχύς που παράγεται κατά τη δυναμομέτρηση είναι: P = 0,95 x 1.200 x 230 /1.000 = 262,2 kW

Αν η δυναμομέτρηση διαρκέσει, ας πούμε, μισή ώρα, τότε η Chiron παράγει ηλεκτρική ενέργεια 131 kWh. Η μέση εβδομαδιαία κατανάλωση ρεύματος ενός νοικοκυριού στη Γαλλία είναι 122 kWh, οπότε η Chiron μας μπορεί να τροφοδοτεί το σπίτι για πάνω από μία εβδομάδα!

Δεν ξέρουμε για πόση ώρα παράγεται ρεύμα έντασης 1.200 Α ούτε πόσες Chiron δυναμομετρούνται και για πόση ώρα στο εργοστάσιο, όμως σίγουρα το θηριώδες hypercar, που ρυπαίνει τα Εμιράτα, την Κίνα, το Μονακό και τις δύο ακτές των ΗΠΑ, κάνει και κάτι καλό για την πόλη που το κατασκευάζει.

[Πηγή: Top Gear μέσω Jalopnik]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έτσι κατασκευάζεται η Bugatti Chiron [video] 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube