ΗΠΑ: «Πρόστιμο» για την αγορά υβριδικού ή ηλεκτρικού;

ΗΠΑ: «Πρόστιμο» για την αγορά υβριδικού ή ηλεκτρικού;

Ενώ η παγκόσμια τάση είναι να δίνονται οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών, η πολιτεία του Maine ίσως τιμωρεί με… $250 όσους τα επιλέγουν.

Την ώρα που σε άλλα μέρη η κυβέρνηση ή η τοπική αυτοδιοίκηση δίνουν κίνητρα αγοράς αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων, υπάρχει μια πολιτεία των ΗΠΑ που σκέφτεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Πρόκειται για το Maine, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, η κυβέρνηση της πολιτείας σκέφτεται την επιβολή ετήσιας εισφοράς $150 σε όσους οδηγούν υβριδικά μοντέλα και $250 σε όσους έχουν πλήρως ηλεκτρικά. Το σκεπτικό των υπευθύνων είναι ότι τα αυτοκίνητα αυτά καταναλώνουν πολύ λιγότερο καύσιμο σε σχέση με τα συμβατικά, έως και καθόλου, οπότε δεν πληρώνουν τους φόρους που επιβαρύνουν τα καύσιμα. Έτσι, δεν συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί στα έσοδα που προορίζονται για την κατασκευή και συντήρηση των δρόμων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Υψηλότερα όρια ταχύτητας για τα ηλεκτρικά στην Αυστρία;

«Οι οδηγοί αυτοκινήτων τέτοιου είδους κινούνται στους ίδιους δρόμους με τους υπόλοιπους, αλλά πληρώνουν πολύ λιγότερο φόρο καυσίμων», δήλωσε η Meghan Russo, η επικεφαλής του νομοθετικού τμήματος του τοπικού Υπουργείου Μεταφορών. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να έχουμε έσοδα από όλους τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το οδικό μας δίκτυο». Πάντως, είναι γεγονός πως τα υβριδικά και ηλεκτρικά προς το παρόν αποτελούν μόλις το 3% των αυτοκινήτων που έχουν ταξινομηθεί στην Πολιτεία του Maine.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας Portland Press Herald, ακόμα και με τα επιπλέον $2.900.000 περίπου που θα απέφερε ετησίως ένα τέτοιο μέτρο, και πάλι τα χρήματα που θα συγκέντρωνε η πολιτεία θα ήταν πολύ λιγότερα από τα... $60.000.000 που αυτή τη στιγμή της λείπουν, ετησίως, για τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

[Πηγή: CarBuzz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube