Drag race με φορτηγά Toyota [video]

Drag race με φορτηγά Toyota [video]

Δείτε το φορτηγό της Toyota με κυψέλη καυσίμου να «καταπίνει» το αντίστοιχο ντίζελ στο drag strip.

Το Project Portal μας δείχνει πώς ένας υδρογονοκίνητος τράκτορας με κυψέλη καυσίμου μπορεί να υποκταστήσει με καθαρό και πιο αποδοτικό τρόπο τον ντίζελ.

Η Toyota έδωσε στη δημοσιότητα ένα video του πειραματικού τράκτορα Project Portal που αντιπαρατίθεται με ένα συμβατικό ντίζελ. Ένας ιδιότυπος αγώνας ντράγκστερ που μας επιδεικνύει πόσο ταχύτερος είναι ο υδρογονοκίνητος τράκτορας σε σχέση με τον ντίζελ, σέρνοντας το ίδιο 16τονο ρυμουλκούμενο.

Το Project Portal διαθέτει δύο κυψέλες καυσίμου από το Toyota Mirai και μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου12kWh συνδεδεμένες με τα ηλεκτρομοτέρ του τράκτορα. Η συνδυασμένη ισχύ είναι 670 PS και η αντίστοιχη ροπή στα 186,5 kgm.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Οδηγούμε το νέο υδρογονοκίνητο Toyota Mirai

Τα δύο βαρέα οχήματα εκκινούν μαζί, με το ντίζελ να ασθμαίνει να καλύψει ακόμα και τη μισή απόσταση που καλύπτει το φορτηγό με την κυψέλη και του οποίου οι εκπομπές είναι ατμοποιημένο νερό. Βέβαια, χρειάζεται να πούμε πως μέρος της επίδοσης της νταλίκας με την κυψέλη οφείλεται και στη μετάδοση που δεν είναι συμβατική: Τα ηλεκτρομοτέρ μεταδίδουν την κίνηση χρησιμοποιώντας κιβώτιο μονής σχέσης.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και το τίμημα. Πέρα λοιπόν από τη έλλειψη δυνατότητας τακτικού ανεφοδιασμού με υδρογόνο, τους 36 τόνους του ένα φορτωμένο Project Portal μπορεί να πάει 320 km μακριά. Αντίθετα, ο ντίζελ ανταγωνιστής του μπορεί να διανύσει με ένα ρεζερβουάρ την 5πλάσια απόσταση και να ανεφοδιαστεί σε οποιοδήποτε πρατήριο βρεθεί στο δρόμο του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Προ των πυλών το ηλεκτρικό φορτηγό της Tesla Motors

Στην Ιαπωνία, η Toyota χρησιμοποιεί ήδη την τεχνολογία αυτή που εξέλιξε για το Mirai σε λεωφορεία μηδενικών ρύπων. Ο τράκτορας Project Portal θα δοκιμαστεί σε επιχειρησιακό επίπεδο στους αμερικανικούς λιμένες του Long Beach και του Los Angeles σε συνεργασία με την εταιρεία πετρελαιοειδών Shell που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τους σταθμούς ενεφοδιασμού με υδρογόνο στην Πολιτεία της California.

[Πηγή Toyota]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube