Το Volvo P1800 S του «Άγιου» πάει Techno-Classica

Το Volvo P1800 S του «Άγιου» πάει Techno-Classica

Θα είναι η πρώτη φορά που το Volvo P1800 S του Roger Moore εμφανίζεται σε ένα σόου κλασικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη.

Η Volvo Cars θα παρουσιάσει το Volvo P1800 S του 1967, που κάποτε ανήκε στον Sir Roger Moore και πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά «The Saint», στο περίπτερο της Volvo Cars Heritage στο Techno-Classica Essen, στη Γερμανία, στις 21-25 Μαρτίου.

Το αυτοκίνητο του Moore κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Volvo στη Torslanda στη Σουηδία το Νοέμβριο του 1966. Το P1800 S σε απόχρωση Pearl White, φοράει ζάντες Mini-Lite με το σπάνιο ορίτζιναλ σχεδιασμό των «κολοβωμένων» ακτίνων, φώτα ομίχλης Hella και ξύλινο τιμόνι Volvo. Στο εσωτερικό, το αυτοκίνητο έχει ακόμα λεπτομέρειες από τη μαγνητοσκόπηση του «The Saint», όπως ένα θερμόμετρο στο ταμπλό και ένα ξεχωριστό εσωτερικό ανεμιστήρα, που χρησιμοποιείτο για να δροσίζει τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης στο στούντιο.

Ο Moore ήταν σύμφωνα με τα χαρτιά ο πρώτος εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του διάσημου 1800 S. Οι πινακίδες κυκλοφορίας του Λονδίνου, NUV 648E, εκδόθηκαν στις 20 Ιανουαρίου του 1967. Ο Moore υπέγραψε τα έγγραφα κυκλοφορίας δύο εβδομάδες αργότερα και από τότε ακολουθούν το αυτοκίνητο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Volvo P1800 1960-1972 [video]

Στην Techno-Classica, το αυτοκίνητο του Moore θα βρίσκεται στο σταντ μαζί με ένα άλλο Volvo 1800, ένα άψογο μοντέλο του 1967 που ανήκει στον Håkan Samuelsson, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo Cars. Το κλασικό 1800άρι του Samuelsson είναι βαμμένο στην ασυνήθιστη απόχρωση Light Green και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα 1800 στην Ευρώπη.

«Ο “Άγιος” με τον Roger Moore ήταν η αγαπημένη μου τηλεοπτική εκπομπή τη δεκαετία του εξήντα και από τότε ήθελα πάντα ένα P1800», δήλωσε ο Samuelsson. «Είναι το πιο θρυλικό μοντέλο Volvo όλων των εποχών και ένα εξαιρετικό παράδειγμα σκανδιναβικού σχεδιασμού».

Στη σειρά ο «Άγιος», το αυτοκίνητο έκανε το ντεμπούτο του στο επεισόδιο «A Double in Diamonds», το οποίο έπαιξε στην TV τον Φεβρουάριο του 1967. Και ήταν τότε το μεταφορικό μέσο του Simon Templar μέχρι τον Φλεβάρη του 1969.

Ο Άγιος ήταν το ψευδώνυμο του Simon Templar, ένας χαρακτήρας που δημιούργησε ο συγγραφέας Leslie Charteris στη δεκαετία του ’20. Από τη σειρά «The Saint» στα βιβλία γεννήθηκε η σειρά ταινιών και αργότερα η δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή ITC.

Η εκπομπή έπαιξε για 118 επεισόδια από τον Οκτώβριο του 1962 μέχρι τις 9 Φεβρουαριου του 1969 οπότε προβλήθηκε το τελευταίο από τα επεισόδια της σειράς, με τίτλο «The world beater». Γνώρισε δε μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία και τις ΗΠΑ ενώ αργότερα προβλήθηκε σε περισσότερες από 80 χώρες, μεταξύ αυτών και εδώ στη χώρα μας, όπου είδαμε αρκετά επεισόδια από το κανάλι της ΥΕΝΕΔ. Και σε όλα τα επεισόδια του '67, '68 και '69, ο Simon Templar οδηγούσε ένα κουπέ P1800.

Στην πραγματικότητα, οι παραγωγοί της τηλεοπτικής σειράς «the Saint» ήθελαν τον ήρωα στο τιμόνι μια E-type. Εμπρός όμως στην απροθυμία της Jaguar, στράφηκαν προς τη Volvo που τους παρέδωσε ένα λευκό P1800 σε λίγες ημέρες. O Simon Templar έκανε τέτοια διαφήμιση στο P1800, που η Volvo του το χάρισε!



Ο Moore πούλησε αργότερα το αυτοκίνητο στον ηθοποιό Martin Benson, ο οποίος έπαιξε τον Mr Solo στην ταινία του James Bond, «Goldfinger» (1964). Ακολούθησαν αρκετοί ιδιοκτήτες και στις αρχές της δεκαετίας του ’00, το αυτοκίνητο αποκαταστάθηκε προσεκτικά σε σχεδόν αρχική κατάσταση.

«Η Volvo Cars αγόρασε με υπερηφάνεια αυτό το αυτοκίνητο πριν από μερικά χρόνια και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπορούμε να το δείξουμε στην Techno-Classica. Είναι ένα μοναδικό αυτοκίνητο με αξιόλογη ιστορία», δήλωσε ο Per-Åke Fröberg, επικεφαλής της Volvo Cars Heritage.

Η Volvo Cars θα παρουσιάσει επίσης στην Techno-Classica ένα one-off πρωτότυπο 1800 ES του 1968 που κατασκευάστηκε από τον Ιταλό καροσερίστα Pietro Frua, ένα μη αποκατεστημένο 1800 ES του 1973 σε πορτοκαλί χρώμα και που ποτέ δεν οδηγήθηκε στο δρόμο. Ακόμη ένα εξαιρετικά σπάνιο 1800 Volvoville καμπριολέ του 1966 που κατασκευάστηκε μόνο σε 30 κομμάτια και ένα πρώιμο P1800 του 1961 που βρέθηκε παρατημένο σε κάποιο γκαράζ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube