Τα αναδιπλούμενα φώτα είναι cool. Ποια είναι τα αγαπημένα σας; [video]

Τα αναδιπλούμενα φώτα είναι cool. Ποια είναι τα αγαπημένα σας; [video]

Από την Matra Murena ως την Alfa Romeo Montreal, δείτε όλα τα αυτοκίνητα με αναδιπλούμενα φώτα και πείτε μας το αγαπημένο σας.

Τα εμπρός φώτα που πετάγονταν μέσα από το καπό ή περιστρέφονταν στην μάσκα για να φανεί το κρύσταλλό τους, ήταν κάποτε το φουτουριστικό στοιχείο στον σχεδιασμό που υπογράμμιζε το υψηλό τεχνολογικό προφίλ και τον ξεχωριστό χαρακτήρα ενός αυτοκινήτου.

Δεν μιλάμε μόνο για τα φώτα που σηκώνονται μέσα από το καπό, σαν βλέφαρα που ανοίγουν, όπως στο MX-5 NA, ας πούμε. Αλλά και πιο περίεργα σχέδια, όπως αυτό των Porsche 928 και 968. Των οποίων τα στρογγυλά φώτα πετάγονταν προς τα έξω ανάποδα, από πίσω προς τα εμπρός, σαν να τους βγαίνουν τα μάτια. Υπάρχουν επίσης και άλλες λύσεις, όπως της Alfa Romeo Montreal, στην οποία το σώμα με τους διπλούς προβολείς ήταν σταθερό αλλά είχε ένα φρύδι που ανεβοκατέβαινε κρύβοντας ή αποκαλύπτοντας το φανάρι.

Έγιναν μεγάλη μόδα κυρίως στην δεκαετία του ’80. Τα αυτοκίνητα με αναδιπλούμενα φώτα ήταν cool. Και ο οδηγός ταυτίζονταν με αυτή την εικόνα. Το πρώτο αυτοκίνητο με αναδιπλούμενα φώτα ήταν το Cord 810 του 1936 και τα τελευταία η Corvette και η Lotus Epsrit, το 2004. Καταργήθηκαν λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας του μηχανισμού, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με την αεροδυναμική, την οποία χαλούσαν όταν ήταν ανοιχτά. Αλλά και την παθητική ασφάλεια. Οι σχεδιαστές χρειάζονται ελεύθερο χώρο πίσω από την μάσκα για την δημιουργία των ζωνών ελεγχόμενης παραμόρφωσης, ενώ τα αναδιπλούμενα φώτα, ανοιχτά, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την προστασία των πεζών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αισθητικά πάντως, δεν ήταν όλα τα σχέδια πετυχημένα. Για παράδειγμα, η Corvette του 2004 στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, με τα φώτα ανοιχτά έμοιαζε σαν θλιμμένος βάτραχος. Το ίδιο θα λέγαμε και για την Ferrari 456. Αλλά τέλος πάντων, είναι θέμα γούστου. Δείτε το video και πείτε μας την γνώμη σας.

Μιλώντας για το video, είναι πραγματικά ένα από τα πιο φιλόδοξα projects στο youtube. Ένας άνθρωπος, εμμονικός με τα αναδιπλούμενα φώτα, προσπάθησε για χρόνια να βρει υλικό από όλα τα αυτοκίνητα του είδους και να κάνει την σύνθεση που δημοσιεύουμε.

Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube