Σινεμά & Αυτοκίνητο: Υπάρχει και φιλότιμο [video]

Σινεμά & Αυτοκίνητο: Υπάρχει και φιλότιμο [video]

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ή ξέρετε τι αυτοκίνητο δανείστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογυαλούρος για να πάει στην Ποταμιά;

Η μαύρη λιμουζίνα του υπουργείου Εξωτερικών που η Αλίκη Μαυρογυαλούρου (Νίκη Λινάρδου) και κόρη του υπουργού (Λάμπρου Κωνσταντάρα) κάρφωσε στην ελιά, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό μοντέλο στους μη έχοντες γνώση περί τα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Πρόκειται για μια Plymouth Plaza P30-1 Sedan του 1957. Η αλήθεια είναι ότι τα αυτοκίνητα της Plymouth εκείνη την εποχή (Plaza, Savoy και Belvedere) ουσιαστικά πατούσαν πάνω στο ίδιο σασί και χρησιμοποιούσαν τα ίδια μηχανικά μέρη, αλλάζοντας μόνο καβούκι και μοτέρ.

Έτσι, τα μοντέλα κωδικοποιούνταν με βάση το στάτους και το μοτέρ τους: Οι 6κύλινδρες Plymouth σημαίνονταν με το P30 και οι 8κύλινδρες με το P31. Με παύλα και κολλητά στην προηγούμενη σήμανση, πάλι αριθμητικά σημαίνονταν τα μοντέλα: 1 για Plaza, 2 για το Savoy και 3 για το Belvedere.



Για το «περί ου ο λόγος» Plaza, όπως θα έλεγε ο Δημήτρης Χορν στο «Αλίμονο στους νέους», οι αγοραστές του είχαν τρεις επιλογές: 4θυρο Sedan, 4θυρο Club Sedan με τη ρεζέρβα πάνω στην πόρτα του πορτμπαγκάζ και δίθυρο Bussines Coupe, ενώ την γκάμα συμπλήρωσε το στέισον DeLuxe Suburban.

Και για να πάρετε μια τάξη μεγέθους και απόδοσης του αυτοκινήτου να σας πούμε ότι έφτανε σε μήκος τα 5,2 m από τα οποία τα τρία ήταν μεταξόνιο. Κάτω από το καπό ζούσε ένα 6κύλινδρο μοτέρ σε σειρά με 3.772 cc (230,2 ci) που απέδιδε 134 άλογα στις 3.600 rpm και 28,4 kgm στις 1.600 rpm και για την περίπτωσή μας τα περνούσε στο δρόμο με 3άρι χειροκίνητο σασμάν με το λεβιέ στην κολόνα του τιμονιού. Όσο για την ανάρτηση, το Plaza είχε φυσικά εμπρός διπλά ψαλίδια και διαμήκεις ράβδους στρέψης, ενώ πίσω άκαμπτο άξονα με ημιελλειπτικά φύλλα σούστας. Ό,τι δηλαδή και η πλειονότητα των σημερινών pick-up.

E! Με τέτοια ανάρτηση, ατέρμονα για τιμόνι με τέσσερις και βάλε στροφές από τέρμα σε τέρμα, το Αλικάκι που ήταν «Ν»ικολάκης δεν είναι περίεργο που το κόλλησε στην ελιά.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube