Σαν σήμερα: Το 1904, ο Ford πετυχαίνει νέο ρεκόρ ταχύτητας [video]

Σαν σήμερα: Το 1904, ο Ford πετυχαίνει νέο ρεκόρ ταχύτητας [video]

Στις 12 Ιανουαρίου του 1904, ένα αυτοκίνητο του Henry Ford πετυχαίνει νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά, στην παγωμένη λίμνη St. Clair.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1904, ένα τετράτροχο Ford με την ονομασία «999» και οδηγό έναν αγωνιζόμενο της εποχής, τον Barney Oldfield πετυχαίνει νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά.

Ο Oldfield στο τιμόνι του «999», ενός τετράτροχου με ξύλινο σασί αλλά χωρίς καπό και καβούκι, έπιασε πάνω στην παγωμένη λίμνη St. Clair, στο Michigan, ταχύτητα 147 km/h. Όχι άσχημα, αν αναλογιστούμε ότι το αυτοκίνητο είχε «ανακαλυφθεί» μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο Oldenfield διάλεξε την παγωμένη λίμνη επειδή ήταν πλατιά και φλατ και δεν υπήρχε περίπτωση να πέσει πάνω σε κάποιο ακίνητο εμπόδιο. Και ευτυχώς, η πάγος δεν έσπασε.

Το Ford 999 φορούσε 4κύλινδρο μοτέρ 18,9 lt (!), με σφόνδυλο που ζύγιζε 100 kg. Η απόδοσή του υπολογιζόταν ανάμεσα στους 70 με 100 ίππους και δεν διέθετε πίσω ανάρτηση και διαφορικό. Ο οδηγός κατεύθυνε το 999 μέσω ενός «Τ» που στο οριζόντιο τμήμα του, στα άκρα είχε δύο κάθετες λαβές. Το πρότζεκτ του αγωνιστικού 999 έφτασε εκείνη την εποχή το αστρονομικό ποσό των 5.000 δολαρίων. Το όνομά του το πήρε από το Empire State Express No. 999, μια αμερικανική ατμομηχανή τύπου 4-4-0 που ήταν διάσημη για το ρεκόρ ταχύτητας των 181,1 km/h που έθεσε στις 10 Μαΐου του 1893. Το Empire State Express No. 999 ήταν η πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που υπερέβη τα 100 mph, σχεδόν 161 km/h.



Το ρεκόρ καταρρίφθηκε μόλις ένα μήνα αργότερα στην Ormond Beach, στη Florida, από τον William K. Vanderbilt, πάμπλουτο επιχειρηματία και γόνο της γνωστής οικογενείας. Παρόλο που το ρεκόρ του Ford δεν μακροημέρευσε, η δημοσιότητα που πήρες ήταν εξαιρετικά επωφελής για τον ίδιο. Την προηγούμενη χρονιά είχε ιδρύσει τη Ford Motor Company που με τα χρόνια θα γινόταν κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας και μία από τις κατασκευάστριες του Big Three.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube