Σαν σήμερα: Το 1993 λανσάρεται η Lamborghini Diablo VT

Σαν σήμερα: Το 1993 λανσάρεται η Lamborghini Diablo VT

Πριν από 25 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1993, λανσαρίστηκε η Lamborghini Diablo VT, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

H Lamborghini Diablo VT φορούσε µοτέρ V12 5,7 λίτρων στην πλάτη και είχε 500 άλογα διαθέσιμα κάτω από το δεξί πόδι σου. Κρίνοντας εκ των υστέρων, αυτό ήταν µάλλον το τελευταίο πραγµατικό σούπερκαρ, µε την κλασική έννοια του όρου.

Πριν από 131 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1887, το «benzin motor carriage» της Daimler πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμή στο Esslingen και το Cannstatt της Γερμανίας. Ήταν το πρώτο τετράτροχο μηχανοκίνητο όχημα του Gottlieb Daimler. Το «benzin» δεν έχει καμία σχέση με τον Karl Benz. Τότε ο Gottlieb Daimler ήταν ο κύριος ανταγωνιστής του Κarl Benz.


Πριν από 119 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1887, ο κόμης Gaston de Chasseloup-Laubat με το ηλεκτρικό όχημα Jeantaud που ζύγιζε 1,5 τόνο κέρδισε τον τρίτο αγώνα με τον Camille Jenatzy με το διάσημο όχημα «Jamais Contente». Ο de Chasseloup-Laubat χορηγείτο από τη γαλλική εφημερίδα La France Automobile (με σκοπό να σπάσει τα 66 δευτερόλεπτα ανά χιλιόμετρο ρεκόρ του Albert Champion) σε απόσταση δύο χιλομέτρων. Στο πάρκο Achères, κοντά στο Παρίσι, o κόμης νίκησε και έθεσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά με 92,69 km/h.


Πριν από 97 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1921, ο Warren Gamaliel Harding έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έφτασε στην ορκωμοσία του με ένα αυτοκίνητο -μια Packard Twin Six.


Πριν από 95 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1923, ο Γάλλος οδηγός Etienne Grua σκοτώθηκε όταν το αγωνιστικό του αυτοκίνητο των 180 PS έστριψε με ταχύτητα 150 km/h σε μια στροφή στην ανάβαση Le Camp, στη Γαλλία, πέφτοντας σε μια βαθιά χαράδρα 200 μέτρων.

Πριν από 91 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1927, το FIAT 509 Sport έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Για αρκετές δεκαετίες, η FIAT έδινε το πλαίσιο σε πολλά ιταλικά σπορ αυτοκίνητα που εξελίσσονταν από μικρούς κατασκευαστές που αξιοποιούσαν τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά της μεγάλης φίρμας. Αυτό το ρόουντστερ FIAT 509 χρησιμοποιούσε ένα 4κύλινδρο μοτέρ σε σειρά, 990 cc, με επικεφαλής εκκεντροφόρο και σπέσιαλ αμάξωμα εμπνευσμένο από την Alfa Romeo του Zagato.


Πριν από 52 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1966, η Studebaker Corporation ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την παραγωγή αυτοκινήτων, μόλις το τελευταίο αυτοκίνητο, μια 4θυρη μπερλίνα με κινητήρα V8, βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης στο εργοστάσιο του Hamilton, στον Καναδά. Το αυτοκίνητο, πλήρως αποκατεστημένο, εκτίθεται στο Studebaker National Museum, στο South Bend της Indiana.


Πριν από 36 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1982, η Bentley Mulsanne Turbo λανσαρίστηκε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Το όνομά της πήρε από την περίφημη στροφή της πίστας Le Mans, την καμπή Mulsanne στο τέλος της μακριάς ευθείας Hunaudières, προκειμένου να τιμήσει τις πολλές νίκες που έκανε η βρετανική φίρμα στο περίφημο γαλλικό αγώνα αντοχής.


Πριν από 33 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1985, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ παρήγγειλε να απαγορευθεί η διάθεση βενζίνης με μόλυβδο.


Πριν από 26 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1992, ο Paul Schweizer, οδηγώντας το όχημα Horlacher Na-S Sport με μπαταρία που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Horlacher AG στο Mohlin της Ελβετίας, έθεσε το παγκόσμιο ρεκόρ, κάνοντας 547 km με μία μόνο φόρτιση. Η διαδρομή πραγματοποιήθηκε σε δημόσιους δρόμους μεταξύ Ζυρίχης, Βέρνης και Γενεύης, στην Ελβετία.


Πριν από 25 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1993, λανσαρίστηκε η Lamborghini Diablo VT, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Επίσης παρουσιάστηκε η Aston Martin DB7, η οποία φορούσε 6κύλινδρο κινητήρα 3,2 λίτρων, ενώ η τελευταία Vantage της DB7 φορούσε τον πρώτο 12κύλινδρο κινητήρα της Aston Martin με χωρητικότητα έξι λίτρα και ισχύ 420 ίππων.


Πριν από 24 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1994, ανακοινώθηκε στον παγκόσμιο Τύπο η κοινοπραξία μεταξύ της Mercedes-Benz και της SMH -σήμερα The Swatch Group Ltd.

Πριν από 14 χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 2004, το σούπερκαρ CCR της Koenigsegg που κατασκευάστηκε στην Σουηδία , αλλά σχεδιάστηκε στην Ιταλία, έκανε το ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Η Pagani αποκάλυψε το σούπερκαρ Zonda C 12 S, ενώ παγκόσμια πρεμιέρα έκανε και το SEAT Altea. Η Volvo έγραψε Ιστορία στη Γενεύη, αποκαλύπτοντας το πρώτο πρωτότυπο σχεδιασμένο αποκλειστικά από γυναίκες.


Πριν από δέκα χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 2008, η Lamborghini παρουσίασε τη νέα Gallardo Coupé LP560-4 και η Rolls-Royce Motor Cars αποκάλυψε τη νέα Phantom Coupé στο 78ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube