Σαν σήμερα: Το 1980 λανσαρίστηκε το Audi Quattro

Σαν σήμερα: Το 1980 λανσαρίστηκε το Audi Quattro

Από τις απαιτούμενες 400 μονάδες της ομολογκασιόν, το Quattro κατασκευάστηκε τελικά σε 11.452 και ήταν το πρώτο GT μαζικής παραγωγής με τετρακίνηση.

Πριν από 38 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1980, λανσαρίστηκε το κουπέ Audi Quattro στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Μέχρι τότε η τετρακίνηση περιοριζόταν σε αδέξια αυτοκίνητα off-road, αλλά το Audi Quattro ήταν γνήσιο αυτοκίνητο υψηλής απόδοσης.

Πριν από 91 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1929, ο Parry Thomas, κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Ταχύτητας στην Ξηρά, σκοτώθηκε στα Pendine Sands, στο Carmarthenshire της Ουαλίας. Το δυστύχημα συνέβη όταν έσπασε η αλυσίδα μετάδοσης του High Special Babs που οδηγούσε και τον χτύπησε στο κεφάλι. Ο 42χρονος Thomas ήταν ο πρώτος οδηγός που σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση κατάρριψης του ρεκόρ ταχύτητας. Η ειρωνία της τύχης ήταν ότι η θανατηφόρα προσπάθεια ήταν και η τελευταία που επιχειρούσε στα Pendine Sands.

Πριν από 86 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1932, πέθανε σε ηλικία 44 ετών ο Alfieri Maserati. Ο θάνατος του Ιταλού μηχανικού που μας είναι γνωστός για την ίδρυση και τη διεύθυνση της ομώνυμης αγωνιστικής φίρμας με τους αδελφούς του, πέθανε από επιπλοκές στο συκώτι που συνδέονταν με αυτοκινητικό ατύχημα που είχε το 1928.


Πριν από 79 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1939, λανσάρεται το Opel Kapitän στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Από την αρχή το Kapitän ήταν διαθέσιμο σε διάφορους τύπους, με τον δημοφιλέστερο την 4θυρη μπερλίνα. Το προπολεμικό Kapitän πατούσε πάνω σε αυτοφερόμενο αμάξωμα, πολύ μοντέρνα εφαρμογή για την εποχή. Το αυτοκίνητο φορούσε τον 2,5λιτρο κινητήρα του προκατόχου του που το έδινε τελική ταχύτητα κοντά στα 120 km/h.


Πριν από 79 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1939, ολοκληρώθηκε η Bugatti Royale Binder Coupé de Ville.


Πριν από 76 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1942, η Auburn Automobile Company, κατασκευαστής των κλασικών αυτοκινήτων Auburn, αλλάζει το όνομά της σε American Central Manufacturing Company. Έχοντας ξεκινήσει από τον Charles Eckhart το 1875 ως Eckhart Carriage Company της Auburn Indiana, η εταιρεία βρέθηκε στην κορυφή της ακμής της ύστερα από την εξαγορά της από Errett Lobban Cord το 1925. Μια από τους πιο διάσημες Auburn είναι η 851 Speedster του 1935.


Πριν από 69 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1949, η εταιρία Tucker πέρασε σε αναγκαστική διαχείριση και το 48 έγινε απλώς ιστορική υποσημείωση.


Πριν από 62 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1956, πέθανε ο Ernst Loof σε ηλικία 48 ετών στη Βόννη, στη Γερμανία. Πολυπρωταθλητής στις μοτοσικλετών πριν από τον πόλεμο, ο Loof εργάστηκε επίσης ως μηχανικός της BMW και δημιούργησε το σπέσιαλ κουπέ 328, με το οποίο οι Huschke von Hanstein και Walter Baumer νίκησαν στο περικομμένο Mille Miglia του 1940. Ύστερα από τον πόλεμο, ο Loof απέκτησε καλή φήμη ως σχεδιαστής των αυτοκινήτων Veritas, ενώ οδήγησε μία από αυτές με κινητήρα BMW στο γερμανικό Grand Prix του 1953.


Πριν από 60 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1958, λανσάρεται το πρώτο Subaru, το Subaru 360. Την εποχή εκείνη, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονταν πάνω στην εξέλιξη μικρών αυτοκινήτων σύμφωνα με ένα σχέδιο που απαιτούσε την παραγωγή ενός «λαϊκού αυτοκινήτου», όπως υποστηριζόταν το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας. Το Subaru 360 εξελίχτηκε σύμφωνα με αυτό το κόνσεπτ.


Πριν από 54 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1964, η μιλανέζικη Carrozzeria Touring ετέθη οικειοθελώς υπό διαχείριση εν χρεωκοπία.


Πριν από 46 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1972, ο Sir William Lyons, ιδρυτής της Jaguar Motors, αποχώρησε από πρόεδρος της Jaguar Cars Ltd. Ο Lyons διοίκησε τη Jaguar με σιδερένια πυγμή και ακόμα και όταν αυτή απορροφήθηκε αργότερα από τη μεγαλύτερη British Motor Corporation, ο Sir William κατέστησε σαφές ότι σε θέματα που αφορούσαν την Jaguar, θα είχε τον τελικό λόγο.


Πριν από 45 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1973, ο Mike «the Bike» Hailwood, ήδη ένας από τους κορυφαίους αναβάτες μοτοσικλετών του κόσμου, άλλαξε σε τέσσερις τροχούς για να δοκιμάσει τα χέρια του στη Formula 1. Βρισκόταν στο γκριντ για το Grand Prix της Νότιας Αφρικής στο Kyalami, όταν το μονοθέσιό του χτυπήθηκε από την BRM του Clay Regazzoni, η οποία τυλίχτηκε στις φλόγες με τον Regazzoni αναίσθητο στο τιμόνι. Ο Hailwood όρμησε αμέσως τις φλόγες, έλυσε τις ζώνες ασφαλείας του Regazzoni και τον τράβηξε μακριά από τα φλεγόμενα συντρίμμια.

Πριν από 26 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 1992, πέθανε η Maria Grazia Lombardi, πιο γνωστή ως Lella Lombardi, σε ηλικία 50 ετών. Μια Ιταλίδα οδηγός αγώνων που συμμετείσχε σε 17 Grand Prix του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1 και που σκοράρισε με 0,5 βαθμό. Η Lombardi παραμένει η μοναδική γυναίκα οδηγός της F1 που τερμάτισε στο τοπ 6 ενός Grand Prix και συγκεκριμένα στην Ισπανία το 1975. Ο μισός βαθμός αντί για ένας στο συγκεκριμένο αγώνα της δόθηκε, λόγω της μικρότερης διάρκειάς του.


Πριν από εννέα χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 2009, η υπερπολυτελής μπερλίνα Maybach Zeppelin λανσαρίστηκε εμπορικά, με τιμή εκκίνησης τις $523.870 για τη Maybach 57 Zeppelin και τις $610.580 για την Maybach 62 Zeppelin. Η Daimler-Benz, ιδιοκτήτρια της Maybach, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν μόνο 100 Zeppelin, με κάθε αυτοκίνητο να είναι χειροποίητο σύμφωνα με τις ιδιαίτερες προδιαγραφές του αγοραστή του. Μεταξύ των πολλών προαιρετικών παροχών της Zeppelin ήταν το πρώτο σύστημα ψεκασμού αρωμάτων παγκοσμίως, για το οποίο οι πελάτες θα μπορούσαν να έχουν παρασκευασμένο το προσωπικό άρωμά τους.


Πριν από επτά χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 2011, λανσαρίστηκε η Lamborghini Aventador στο Σαλόνι της Γενεύης, με χωρητικότητα 6,5 λίτρα και ισχύ 700 άλογα, ικανή να πιάσει τα 100 km/h από στάση σε 2,9”. Είχε προηγηθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο η αρχική εμφάνισή στη Sant’Agata Bolognese. Η Aventador, με κωδική ονομασία LB834, σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τη 10χρονη Murciélago ως το νέο μοντέλο-ναυαρχίδα των Ταύρων.


Πριν από επτά χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 2011, ανακοινώθηκε ότι η Bristol Cars ετέθη υπό εκκαθάριση, με την άμεση απώλεια 22 θέσεων εργασίας. Το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας, το Bristol 400 του 1947, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις προπολεμικές BMW. Το αμάξωμα έμοιαζε πολύ με αυτό της BMW 327, ενώ ο κινητήρας και η ανάρτηση ήταν κλώνοι των σχεδίων της BMW -κινητήρας και εμπρός ανάρτηση με βάση τη BMW 328, πίσω ανάρτηση από την BMW 326.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube