Σαν σήμερα: Το 1977 παρουσιάστηκε η Lamborghini Cheetah [videos]

Σαν σήμερα: Το 1977 παρουσιάστηκε η Lamborghini Cheetah [videos]

Η Cheetah ντεμπουτάρησε το 1977 ως πρωτότυπο στρατιωτικό όχημα που πόρρω απείχε από την πολιτική εκδοχή του, εννέα χρόνια αργότερα, την LM002.

Πριν από 41 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1977, η Lamborghini Cheetah -η πρώτη προσπάθεια της Sant’Agata Lamborghini για ένα όχημα παντός εδάφους που δεν ήταν τρακτέρ, παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Κατασκευάστηκε κατόπιν συμβάσεως με την Mobility Technology International (MTI), στην οποία είχε ανατεθεί από τον αμερικανικό στρατό να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα νέο τέτοιο όχημα.

Η βάση του σχεδιασμού προήλθε από την MTI και ήταν σε μεγάλο βαθμό αντίγραφο του πρωτοτύπου XR311 της FMC που εξελίχτηκε για τον αμερικανικό στρατό το 1970. Αυτό προκάλεσε τις νομικές ενέργειες εκ μέρους την FMC κατά των MTI και Lamborghini το 1977. Το πρωτότυπο Cheetah κατασκευάστηκε στο San Jose της California και το πρωτότυπο εστάλη στη Sant’Agata, οπότε η Lamborghini θα μπορούσε να βάλει τις τελευταίες πινελιές. Όσον αφορά τον κινητήρα, αποφάσισαν να προχωρήσουν με ένα μεγάλο, αδιάβροχο μοτέρ Chrysler με χωρητικότητα 5,8 λίτρα και απόδοση 180 άλογα, τοποθετημένο στο πίσω μέρος, με αυτόματο κιβώτιο τριών ταχυτήτων.

Το αμάξωμα του Cheetah ήταν από φάιμπεργκλας και εκεί μέσα υπήρχε αρκετός χώρος για τέσσερις πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες καθώς και για τον οδηγό. Η τοποθέτηση του κινητήρα στο πίσω μέρος έδωσε στο Cheetah πολύ άσχημα χαρακτηριστικά χειρισμού. Επιπλέον η επιλογή του κινητήρα δεν ήταν αρκετά ισχυρή, έτσι ώστε αυτός να είναι επαρκής για τα 2.050 kg του οχήματος, με αποτέλεσμα τη συνολικά κάκιστη απόδοσή του.



Το μόνο ολοκληρωμένο πρωτότυπο δεν δοκιμάστηκε ποτέ από τους Αμερικανικούς στρατιωτικούς, στους οποίους έγινε μόνο μια στατική παρουσίαση από το σχεδιαστή Rodney Pharis. Αργότερα πουλήθηκε από την MTI στην Teledyne Continental Motors και προφανώς εξακολουθεί να βρίσκεται στις ΗΠΑ. Στο τέλος, το στρατιωτικό συμβόλαιο ανατέθηκε στην ΑΜ General και στο παρόμοιο Humvee. Η αποτυχία του πρότζεκτ Cheetah, μαζί με τα προβλήματα Lamborghini, οδήγησε επίσης στην ακύρωση του συμβολαίου από την BMW για την εξέλιξη της σπορ M1.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμή: Lamborghini LM002

Πριν από 89 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1929, η General Motors εξαγόρασε το 80% της συμμετοχής στην Opel, έναντι $33,3 εκατ. Η GM αύξησε τη συμμετοχή της στο 100% το 1931.

Πριν από 69 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1949, εμφανίστηκε ως παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, το γερμανικό Borgward Hansa που επανεμφανίστηκε το 1950 με τη μορφή 4πορτης μπερλίνας. Ο 4κύλινδρος κινητήρας συνδυαζόταν με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που κατασκευάστηκε in-house, το οποίο, σύμφωνα με τη διαφήμιση του μοντέλου, «επέτρεπε στους πελάτες να οδηγούν χωρίς να χρησιμοποιούν το συμπλέκτη ή να αλλάζουν ταχύτητα».


Πριν από 69 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1949, το πρώτο αυτοκίνητο που έφερε το οικογενειακό όνομα των Porsche λανσαρίστηκε στο 19ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στη Γενεύης. Ύστερα από δύο χρόνια ποινής φυλάκισης για τη συμμετοχή του ως μηχανικού στο ναζιστικό καθεστώς, ο Ferdinand Porsche και ο γιος του, Ferry, ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω σε σε ένα αυτοκίνητο που θα έφερε το οικογενειακό όνομά τους.



Το πρωτότυπο Porsche που ονομάστηκε 356 ήταν τρόπον τινά μια σπορ έκδοση του Σκαραβαίου της Volkswagen που είχε σχεδιάσει ο Porsche σύμφωνα με το πρότζεκτ για το «αυτοκίνητο του λαού» που του ανέθεσε Χίτλερ. Οι στρογγυλεμένες γραμμές, η πισωμήχανη διάταξη κινητήρας και ο διθέσιος σχεδιασμός με ανοικτή καμπίνα έθεσαν το πρότυπο για όλα τις Porsche που θα ακολουθούσαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Porsche 356 A Speedster 1954-1955

Ο κλασικός σχεδιασμός και η ασύγκριτη τεχνολογία των αυτοκινήτων της Porsche προσέλκυσαν πιστούς πελάτες με ρυθμό ρεκόρ. Το 1950, ο Ferdinand Porsche γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του. Μέσα σε αυτά κορύφωσε τη φήμη του ως μηχανικός της Mercedes-Benz, εξέλιξε το «volkswagen» και, τελικά, έβαλε το όνομά του πάνω σε ένα δικό του αυτοκίνητο. Ένα χρόνο αργότερα, ο Porsche υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο από το οποίο ποτέ δεν ανέλαβε. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1952. Ο Ferry Porsche, ο γιος του Ferdinand, δημιούργησε την Porsche στην αυτοκρατορία που είναι σήμερα.


Πριν από 61 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1957, παρουσιάστηκε η Cadillac Eldorado Brougham. Μια 4θυρη μπερλίνα με σκληρή οροφή, σχεδιασμένη από τον Ed Glowacke και βασισμένη στα εκθεσιακά αυτοκίνητα της Orleans και Park Avenue.



H Eldorado Brougham σχεδιάστηκε το 1954 ως dream car της Cadillac για το General Motors Motorama του 1955. Από την αρχή, η Brougham ήταν μια πρωτότυπη μελέτη με χαρακτηριστικά σχεδίασης και μηχανολογίας που προορίζονταν να ενσωματωθούν στα μικρότερα μοντέλα της εταιρείας τα προσεχή χρόνια.

Πριν από 61 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1957, ήρθη η απαγόρευση της κυριακάτικης οδήγησης στην Ολλανδία. Εδώ να σημειώσουμε ότι στη δεκαετία του ’50 και του ’60, όταν οι ποδηλάτες απειλούνταν σοβαρά να εκδιωχθούν από τις ολλανδικές πόλεις από τον αυξανόμενο αριθμό των αυτοκινήτων, χάρη στον έντονο ακτιβισμό και σε ορισμένα αποφασιστικά γεγονότα, οι περισσότερες ολλανδικές πόλεις απαγόρευσαν την κυκλοφορία στα IX.

Πριν από 44 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1974, o Jacky Ickx με μια Lotus-Cosworth 72E νίκησε στον Αγώνα των Πρωταθλητών στην πίστα του Brands Hatch.


Πριν από 19 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 1999, η DaimlerChrysler παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο με μηδενικές εκπομπές καυσίμων στις ΗΠΑ, το οποίο επεδείκνυε την αύξηση της τάξης του 40% στην ισχύ των κυψελών καυσίμου και έως και την τριπλάσια αυτονομία ενός αντίστοιχου με μπαταρία. Το NECAR 4 (New Electric Car), χρησιμοποιούσε τεχνολογία ενεργειακών κυψελών καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση ένα την κόμπακτ Mercedes-Benz Α-Class, το NECAR 4 μπορούσε να πιάνει τα 145 km/h και να ταξιδέψει σχεδόν 450 km, πριν «ανεφοδιαστεί».


Πριν από 18 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 2000, η Ford ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει σε μνημόνιο συμφωνίας για να αγοράσει τη Land Rover από το BMW Group.

Πριν από 18 χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 2000, ο Bernie Ecclestone εξαπέλυσε άγρια ​​επίθεση εναντίον του Tony Blair, ύστερα από μια δωρεά ενός εκατομμυρίου στερλινών προς το Εργατικό Κόμμα. Η δωρεά επεστράφη μετά τη δημοσιοποίησή της, εν μέσω κατηγοριών ότι είχε δοθεί σε μια προσπάθεια να αποκτήσει η Formula 1 εξαίρεση από την απαγόρευση της διαφήμισης καπνού. Ο Ecclestone είπε ότι συμφώνησαν να τηρήσουν μια πολιτική «σιωπής», αρνούμενοι είτε να επιβεβαιώσουν είτε να αρνηθούν ερωτήσεις σχετικά με οποιεσδήποτε δωρεές. Αντ’ αυτού, χωρίς προειδοποίηση, ο Blair «άρχισε να μιλάει», όπως είπε ο Ecclestone.



Στις αρχές του 1997 είχε υποσχεθεί στους επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος εργασίας ότι θα παραμείνει σιωπηλός σε σχέση με τη δωρεά του. «Σπάνια λυπάμαι για κάτι που κάνω, αλλά είμαι απογοητευμένος που ο Blair δεν μπόρεσε να κρατήσει το λόγο του γι’ αυτό», ανέφερε ο Ecclestone. «Είπα σε αυτούς τους κλόουν: Ακόμα κι αν κάποιος με στριμώξει στον τοίχο με ένα πολυβόλο, δεν θα επιβεβαιώσω ούτε θα αρνηθώ τίποτα για τη δωρεά» και αυτοί απάντησαν, “εντάξει, εντάξει, θα κάνουμε το ίδιο”. Το επόμενο που συνέβη ήταν ο Blair να αρχίσει να μιλάει. Το ανακάλυψα απλώς τυχαία. Είναι συμπεριφορά τρίτης κατηγορίας».

Πριν από τρία χρόνια, στις 17 Μαρτίου του 2014, επιβλήθηκε στο Παρίσι μερικός περιορισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων βάσει των αριθμών πινακίδων κυκλοφορίας. Το μέτρο επιβλήθηκε από το μητροπολιτικό δήμο προκειμένου να μετριαστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα σωματίδια (PM 10) και που οφείλεται στις εκπομπές των αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα με ζυγή πινακίδα κυκλοφορίας και επαγγελματικά άνω των 3,5 τόνων απαγορεύτηκαν να εισέρχονται στην πόλη από τις 05:30 έως τα μεσάνυχτα. Τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, τα οχήματα με φυσικό αέριο, αλλά και τα μεταφέροντα τρεις ή περισσότερους επιβάτες απαλλάχθηκαν. Μόνο μία φορά άλλοτε, πριν από την εφαρμογή αυτού του περιορισμού, είχαν επιβληθεί παρόμοια μέτρα και αυτά για μία μόνο ημέρα το 1997. Την εβδομάδα πριν από την επιβολή του περιορισμού της κυκλοφορίας, επίσης μειώθηκε το όριο ταχύτητας γύρω από το Παρίσι κατά 20 km/h, παρέχοντας όμως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν, καθώς και τις βραχυπρόθεσμες συνδρομές του προγράμματος ανταλλαγής ποδηλάτων Vélib και η υπηρεσία carsharing Autolib. Το μέτρο δεν επεκτάθηκε την επόμενη μέρα λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube