Σαν σήμερα: Το 1973 λανσαρίστηκε η Lamborghini Countach

Σαν σήμερα: Το 1973 λανσαρίστηκε η Lamborghini Countach

Πριν από 45 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1973, έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, τα Audi 80, Ford Capri II και Lamborghini Countach.

Πριν από 91 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1927, η LaSalle λανσαρίστηκε επίσημα και κυκλοφόρησε στο εμπόριο από το τμήμα Cadillac της General Motors από το 1927 έως το 1940. Ο Alfred P. Sloan εξέλιξε το πρωτότυπο για τη LaSalle για να καλύψει τα κενά στις τιμές που υπήρχαν στην γκάμα των προϊόντων της General Motors.

Πριν από 89 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1920, ο David Dunbar Buick, ο ιδρυτής της Buick Motor Company, πέθανε σχεδόν στην αφάνεια και πάμφτωχος σε ηλικία 74 ετών. Το 1908, η Buick έγινε τμήμα της General Motors Corporation, ωστόσο, μέχρι τότε ο David Buick είχε πουλήσει τις μετοχές του στην εταιρεία.

Πριν από 84 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1934, παρουσιάστηκε στον Τύπο στην Πράγα το Tatra T77, το πρώτο αεροδυναμικό αυτοκίνητο με αερόψυκτο κινητήρα τοποθετημένο πίσω. Δεν έμοιαζε δε με τίποτα απ’ ό,τι κυκλοφορούσε στο δρόμο εκείνη την εποχή. Το αμάξωμά του ήταν βασισμένο σε μια σχεδόν αυτοφερόμενη χαλύβδινη πλατφόρμα γεμισμένη με ξύλο.


Πριν από 65 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1953, το Standard Vanguard II παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ένα αυτοκίνητο που, χωρίς την προαιρετική overdrive, δοκιμάστηκε από το περιοδικό The Motor και έπιασε μέγιστη ταχύτητα 130 km/h και επιτάχυνε στα 0-96 km/h σε 19,9”. Τον Φεβρουάριο του 1954, η Standard έγινε ο πρώτος Bρετανός κατασκευαστής αυτοκινήτων που προσέφερε έναν κινητήρα ντίζελ ως επίσημη εργοστασιακή επιλογή.


Πριν από 63 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1955, η BMW παρουσίασε την Isetta Motocoupé, στον Τύπο στο φημισμένο στο Hotel Bachmair στη λίμνη Rottach-Egern στη Γερμανία. Οι δημοσιογράφοι είδαν ένα διθέσιο όχημα, αλλά που δεν έμοιαζε ούτε ήταν σπορ. Ο Fritz Fiedler, τότε επικεφαλής της BMW για την ανάπτυξη μοντέλων, το συνόψισε στην εναρκτήρια ομιλία του ως εξής: «Με το BMW Isetta Motocoupé προσφέρεται στο κοινό ένας οικονομικός τύπος αυτοκινήτου και μια νέα ιδέα στη Γερμανία». Πράγματι, κανένα αυτοκίνητο όπως αυτό δεν είχε εμφανιστεί στους γερμανικούς δρόμους της Γερμανίας: Ένα μικροσκοπικό, σχεδόν σφαιρικό αυτοκίνητο με παράθυρα γύρω γύρω -και μία μόνο πόρτα, εμπρός.


Πριν από 47 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1971, η Rolls-Royce πήρε δάνειο $144 εκατ. από τη βρετανική κυβέρνηση.

Πριν από 47 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1971, ο Αμερικάνος οδηγός αγώνων Mario Andretti νίκησε στο πρώτο Grand Prix της καριέρας του, στο Kyalami στη Νότιο Αφρική, με μια Ferrari. Ήταν η πρώτη από τις 12 νίκες για τον Andretti, ο οποίος κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο οδηγών στην F1 το 1978 με Lotus.


Πριν από 45 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1973, έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, τα Audi 80, Ford Capri II και Lamborghini Countach.


Πριν από 41 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1977, ο 27χρονος Tom Pryce σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Νοτίου Αφρικής, αγωνιζόμενος με την ομάδα της Shadow. Ο team-mate στην άλλη Shadow, Renzo Zorzi, είχε ένα μηχανικό πρόβλημα και σταμάτησε δίπλα στις μπαριέρες, περίπου 30 δευτερόλεπτα εμπρός από τον Pryce. Ένας κριτής που έφερε ένα βαρύ μεταλλικό πυροσβεστήρα έσπευσε προς το μονοθέσιο, διασχίζοντας την πίστα με τον αγώνα σε εξέλιξη.



Ο Pryce, ο οποίος οδηγούσε το επόμενο αυτοκίνητο σε αυτή τη σκηνή, δεν μπόρεσε να αποφύγει τον κριτή και τον χτύπησε με πλήρη ταχύτητα, σκοτώνοντας τον. Ταυτόχρονα όμως, ο πυροσβεστήρας χτύπησε τον Pryce καταπρόσωπο, και παρά το κράνος, η πρόσκρουση του έσπασε το λαιμό, αφήνοντάς τον στον τόπο. Αργότερα αποδείχθηκε ότι η δύναμη του χτυπήματος ήταν τέτοια που έσκισε  το κράνος και το έβγαλε από το κεφάλι του, καθώς βρέθηκε αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο όπου τελικά το μονοθέσιό του σταμάτησε.

Με το Pryce νεκρό στο τιμόνι, το αυτοκίνητό του συνέχισε ανεξέλεγκτα στην ευθεία της πίστας για κάποια απόσταση, μέχρι να χτυπήσει τελικά ένα άλλο μονοθέσιο στην επόμενη στροφή. Αυτή η διπλή τραγωδία προκάλεσε σοβαρές αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας και ενέργειας των κριτών στα Grand Prix.


Πριν από 26 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1992, η νέα Corona έκανε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο της ως Carina E, αντικαθιστώντας την Carina II.

Πριν από 25 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1993, η Ford λανσάρει το «παγκόσμιο αυτοκίνητο» Mondeo στην Ευρώπη, 18 μήνες πριν από το αντίστοιχο αμερικανικό μοντέλο, το Contour. Με εκκίνηση το 1986, ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου κόστισε έξι δισεκατομμύρια δολάρια.


Πριν από 23 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1995, ο 44χρονος Gregg Hansford, Αυστραλός αγωνιζόμενος στις μοτοσικλέτες και στα αυτοκίνητα Τουρισμού σκοτώθηκε σε αγώνα Supertouring το 1995 στο Phillip Island. Το Ford Mondeo του Hansford έφυγε έξω από την πίστα και χτύπησε σε ένα τοίχο ελαστικών με μεγάλη ταχύτητα. Το αυτοκίνητο αναπήδησε πίσω στην πίστα όπου χτυπήθηκε από το Peugeot 405 του Mark Adderton με ταχύτητα πάνω από 200 km/h.


Πριν από 22 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1996, η Jaguar ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός ολοκαίνουριου σπορ αυτοκινήτου, της XK8 (Project X100). Η XK8 ήταν διαθέσιμη σε κουπέ ή καμπριολέ και φορούσε το νέο κινητήρα της Jaguar, τον 4λιτρο AJ-V8.


Πριν από 20 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1998, η Rolls-Royce Silver Seraph (1998-2002), παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Η Silver Seraph αντικατέστησε το Silver Spur, η οποίο τερμάτισε την παραγωγή της το 1997. Όλες οι Seraph κατασκευάζονταν στο χέρι, στο εργοστάσιο της Rolls-Royce στο Crewe, στην Αγγλία. Το εργοστάσιο σταμάτησε να κατασκευάζει Rolls-Royce το 2002, αλλά συνέχισε με μοντέλα της Bentley.


Πριν από 20 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1998, η Ford και η Mobil Corporation συνήψαν στρατηγική συμμαχία για να επιταχύνουν την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών καυσίμων και οχημάτων.

Πριν από 19 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1998, η Ford συνήψε την οριστική συμφωνία με την AB Volvo για την αγορά της παγκόσμιας επιχείρησης επιβατικών αυτοκινήτων της Volvo έναντι 6,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από εννέα χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 2009, ο Ross Brawn ολοκλήρωσε την εξαγορά της ομάδας της Honda F1 και τη μετονόμασε σε Brawn F1. Διατηρώντας τις υπηρεσίες των πεπειραμένων οδηγών της Honda, Jenson Button και Rubens Barrichello, η ομάδα κέρδισε τον πρώτο αγώνα της στην Αυστραλία, αλλά κέρδισε τόσο το πρωτάθλημα των οδηγών όσο και αυτό των κατασκευαστών.


Πριν από πέντε χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 2013, η 4θέσια κουπέ Rolls Royce Wraith αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube