Σαν σήμερα: Το 1970, παρουσιάστηκε το AMC AMX/3 [videos]

Σαν σήμερα: Το 1970, παρουσιάστηκε το AMC AMX/3 [videos]

Κεντρομήχανο και διθέσιο, το AMX/3 ήταν το απόλυτο προϊόν για να ταράξει τη λιμνάζουσα εικόνα της AMC.

Πριν από 48 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1970, η American Motors παρουσίασε στη Ρώμη το AMX/3, ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο, αλλά η παραγωγή του έληξε ύστερα από έξι προπαρασκευαστικά πρωτότυπα.

Κατά ένα ενδιαφέροντα τρόπο, το AMX/3 συγκέντρωνε πολλά βαριά ονόματα του κόσμου των σπορ αυτοκινήτων του τέλους της δεκαετίας του ’60: Η BMW ανέλαβε το μηχανολογικό κομμάτι και τις δοκιμές, ο Giotto Bizzarrini (που εργαζόταν επίσης για τις Ferrari, Lamborghini, και Iso) εξέλιξε το σασί και την ανάρτηση και η Italdesign ανέλαβε την κατασκευή του αμαξώματος, πάνω στο σχέδιο του Dick Teague της AMC.



Κτισμένα πάνω σε μεταξόνιο 2,67 m, τα πρωτότυπα χρησιμοποίησαν το μοτέρ AMC 390 ci V8 (6,4 lt) V8 και ένα 4τάχυτο κιβώτιο transaxle της OTO Melara. Οι δοκιμές στο δρόμο έγιναν από την BMW, η οποία δήλωσε ότι το πλαίσιο AMX/3 ένα από τα πιο άκαμπτα και ουδέτερα σε κράτημα που είχε δοκιμάσει ποτέ. Πέντε αυτοκίνητα ολοκληρώθηκαν προτού ακυρωθεί το πρόγραμμα των δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Η κλιμάκωση των δαπανών και οι εκκρεμείς κανονισμοί για τους αμερικανικούς προφυλακτήρες επιτάχυναν τους τίτλους τέλους για το κεντρομήχανο AMX/3. Τα υπόλοιπα περισσευούμενα εξαρτήματα χρησιμοποιήθηκαν από τον πρώην συνεργάτη του Bizzarini, Salvatore Diomante, για τη συναρμολόγηση ενός έκτου αυτοκινήτου.


Πριν από 119 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1899, διεξήχθησαν οι πρώτες θρυλικές «Essaies de vitesse de Nice» στην Promenade des Anglais, όπου τα αυτοκίνητα χρονομετρούνταν στην κάλυψη του ενός μιλίου με εκκίνηση από στάση. Ο Albert Lemaitre με ένα Peugeot 20 HP ήταν ο νικητής με χρόνο 1’ 35” 6 και μέση ωριαία ταχύτητα 60,4 km/h. Αυτό ήταν και το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που νίκησε σε αγώνα σπριντ. Τη επόμενη ημέρα, ο Lemaitre νίκησε επίσης στην ανάβαση La Turbie με μέση ωριαία ταχύτητα 40,9 km/h.


Πριν από 117 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1901, άνοιξε επισήμως τις πύλες του το πρώτο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Chicago. Υπό την αιγίδα του περιοδικού Motor Age, η 8ήμερη εκδήλωση στεγάστηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Coliseum.


Πριν από 109 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1909, ιδρύθηκε η Maybach-Motorenbau GmbH από τον Wilhelm Maybach με το γιο του Karl Maybach στη θέση του διευθυντή. Η εταιρεία ήταν αρχικά θυγατρική της Luftschiffbau Zeppelin/GmbH και ήταν γνωστή ως «Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH» -κυριολεκτικά εταιρεία αερομεταφορών μέχρι το 1918. Σήμερα η μάρκα ανήκει στην Daimler AG και εδρεύει στη Στουτγάρδη.


Πριν από 86 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1932, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής στη θρυλική πίστα αγώνων Hockenheimring στη Γερμανία. Αρχικά κατασκευάστηκε το 1932 χρησιμοποιώντας δρόμους στο δάσος ως εναλλακτική λύση προς την πίστα Wildpark στην Καρλσρούη, η οποία απαγορεύτηκε ως πίστα από τις γερμανικές αρχές. Το Hockenheimring χρησιμοποιήθηκε για αγώνες μοτοσικλετών και η χρήση της επεκτάθηκε ως πίστας δοκιμών για τη Mercedes-Benz και την Auto Union το 1936.


Πριν από 82 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1936, ο Hans Stuck με μία Auto Union 6.0 λίτρων έθεσε τα ρεκόρ των κατηγοριών B και C για τα 5 km εν κινήσει με 312,44 km/h και χρόνο 57” 61. H μέτρηση έγινε σε κλειστό τμήμα της autobahn μεταξύ Φρανκφούρτης και Χαϊδελβέργης. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής, ο κινητήρας υπερθερμάνθηκε, καταστρέφοντας δύο κυλίνδρους και η Auto Union αναγκάστηκε να αναβάλει τα επιπλέον run για την επόμενη μέρα.


Πριν από 60 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1958, τα δύο πρώτα DAF παραγωγής, τα DAF 600, βγήκαν από τη γραμμή συναρμολόγησης. Το 600 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής ύστερα από το Clyno τη δεκαετία του ’20, με κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT) - το καινοτόμο DAF Variomatic: Η τελική μετάδοση είχε δύο τροχαλίες με κινητά κωνικά τύμπανα. Η απόσταση μεταξύ των τυμπάνων ελεγχόταν από την υποπίεση στην πολλαπλή εισαγωγής και από τις στροφές του μοτέρ, μέσω φυγόκεντρων βαρών μέσα στα τύμπανα. Οι δύο τροχαλίες του Variomatic συνδέονταν με οδοντωτό ιμάντα. Έτσι, όταν η απόσταση μεταξύ των κωνικών τυμπάνων άλλαζε, άλλαζε και στις δύο τροχαλίες η ενεργή διάμετρός τους, κατά συνέπεια και η σχέση μετάδοσης μεταβαλλόταν συνεχώς. Και ο συγχρονισμός ήταν τέτοιος, έτσι ώστε ο ιμάντας διατηρούσε τη βέλτιστη τάση.

Πριν από 46 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1972, ο θρυλικός Evil Knievel έσπασε 93 κόκκαλα, αφού προηγουμένως πήδηξε και πέρασε επιτυχώς πάνω από 35 αυτοκίνητα με τη μοτοσικλέτα του.

Πριν από 37 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1981, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο Mike Hailwood σε ηλικία 42 ετών, εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μοτοσικλέτας. Μαζί του σκοτώθηκε και η μικρή κόρη του, Michelle. Ο Hailwood ήταν στο δρόμο με τα δύο παιδιά του -ο γιος του David επέζησε – πηγαίνοντας να αγοράσει fish and chips για το δείπνο της οικογένειας όταν ένα φορτηγό έστριψε αιφνιδιαστικά και μπήκε στην τροχιά του αυτοκινήτου του. Στον οδηγό του φορτηγού επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους £100.


Πριν από 26 χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 1992, η General Motors υπέβαλε αίτηση καταχώρισης του «STINGRAY» ως εμπορικού σήματος.

Πριν από εννέα χρόνια, στις 23 Μαρτίου του 2009, η ινδική Tata Motors λανσάρισε το εξαιρετικά φθηνό (2.000 δολάρια) δικύλινδρο, 624 cc, Nano στη Βομβάη. Το αυτοκίνητο ήλπιζε να κηρύξει επανάσταση, καθιστώντας εαυτό προσιτό για τους φτωχούς του κόσμου, προκειμένου να αγοράσουν το πρώτο τους αυτοκίνητο. Η δημιουργική εξοικονόμηση κόστους ήταν εμφανής σε όλο το Nano.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube