Σαν σήμερα: Το 1967, το φιλμ «ο Πρωτάρης» κάνει διάσημη την Duetto

Σαν σήμερα: Το 1967, το φιλμ «ο Πρωτάρης» κάνει διάσημη την Duetto

Η ταινία «Ο Πρωτάρης», με ορίτζιναλ τίτλο «The Graduate» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη και διάσημη την Alfa Romeo Spider 1600, την επονομαζόμενη «Duetto».

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1967, η ταινία «The Graduate» κάνει πρεμιέρα σε δύο αίθουσες στη Νέα Υόρκη: Στο Coronet στη Third Avenue και στο Lincoln Art Theater στο Broadway.

Το φιλμ, βασισμένο στη νουβέλα του Charles Webb του 1963, βασιζόταν σε μια απλή υπόθεση: Όπως εξήγησε ο σεναριογράφος, «αυτό το παιδί αποφοίτησε από το κολέγιο, έχει μια σχέση με την καλύτερη φίλη των γονιών του και στη συνέχεια ερωτεύεται την κόρη της». Και πρόσθεσε ότι «ήταν ό,τι καλύτερο είχε ακούσει».

Με άλλα λόγια, «Ο Πρωτάρης» ήταν μια ανησυχητική εξερεύνηση του τι σήμαινε να είσαι νεαρός και άβγαλτος σε μια εποχή εξαιρετικής σύγχυσης και αναστάτωσης. Η ταινία έγινε χιτ: Ο New Yorker το χαρακτήρισε «η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία των ταινιών», ενώ το The Saturday Review έγραψε ότι ήταν «όχι απλώς μια επιτυχία, έχει γίνει ένα φαινόμενο». Οι εισπράξεις έφτασαν τα $35 εκατ. κατά τους πρώτους έξι μήνες που προβαλλόταν, ενώ αντίθετα κόστισε μόλις τρία εκατομμύρια για να γυριστεί, και έγινε η υψηλότερη εισπρακτική επιτυχία το 1968.



«Ο Πρωτάρης»  έκανε κορυφαία ονόματα της show biz πολλά από τα αστέρια του. Αν και νέος ηθοποιός, ο Dustin Hoffman που δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ σε μια ταινία, έφτασε στην κορυφή χάρη στη λαμπερή παρουσία του ως πρωταγωνιστή, ερμηνεύοντας τον χωρίς προορισμό στη ζωή του, Benjamin Braddock. Ταυτόχρονα, ένα περιθωριακά γνωστό folk-pop ντουέτο, οι Simon & Garfunkel πούλησαν εκατομμύρια δίσκους ως αποτέλεσμα της ταινίας. Φιλμ που έκανε τα τραγούδια τους ένα μέρος της αφήγησής του με τρόπο τόσο περίπλοκο όσο και εκλεπτυσμένο. Ορισμένα μάλιστα από αυτά τα τραγούδια είχαν ήδη κυκλοφορήσει, ενώ άλλα, όπως το ομώνυμο με το τίτλος της ταινίας, ήταν καινούργια. Τον Ιούνιο του 1968, το σινγκλ «Mrs. Robinson» χτύπησε την κορυφή στο pop chart, ενώ το ίδιο έτος το άλμπουμ του soundtrack κέρδισε ένα Grammy.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Alfa Romeo Spider 1600 «Duetto» 1966-1968

Η ταινία έκανε επίσης αστέρι και το δώρο αποφοίτησης του Benjamin Braddock: Μια λαμπερή, κόκκινη Alfa Romeo Spider 1600 «Duetto». Και η διασημότητα που απέκτησε το αυτοκίνητο, επέφερε μια σημαντική αλλαγή στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί που τους άρεσαν τα μεγάλα αυτοκίνητα, όταν επρόκειτο να αγοράσουν ένα μικρό σπορ επέλεγαν τους Βρετανούς κατασκευαστές, όπως η MG και η Triumph. Τώρα πια γνώριζαν πως οι Ιταλοί ίσως ήταν καλύτεροι. Αυτό το άλλαξε η Duetto, αν και όχι στην ουσία του. Η Alfa Romeo Spider 1600 μπορεί να ήταν ένα σπουδαίο αυτοκίνητο και μια εικόνα pop-culture, αλλά οι Αμερικανοί συνέχισαν να μην το αγοράζουν. Το αυτοκίνητο, αλλάζοντας ονόματα (Spider Veloce, Quadrifoglio, μέχρι και Graduate) παρέμεινε στην αμερικανική αγορά μέχρι το 1994, χωρίς όμως να σημειώσει εμπορική επιτυχία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube