Σαν σήμερα: Το 1958 απήχθη ο Juan Manuel Fangio στην Κούβα [video]

Σαν σήμερα: Το 1958 απήχθη ο Juan Manuel Fangio στην Κούβα [video]

Σε μια παράξενη τροπή, ο Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητής Juan Manuel Fangio απήχθη από κομμουνιστές αντάρτες στην Αβάνα, μια μέρα πριν από το κουβανέζικο Grand Prix.

Μέλη του κινήματος της 26ης Ιουλίου (M-26-7) και συνοδοιπόροι των Fidel Castro και Che Guevara, οι απαγωγείς ήλπιζαν να κάνουν μια πολιτική δήλωση με την απαγωγή του παγκοσμίως γνωστού Fangio, προτού μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Grand Prix της Αβάνας.

«Θέλαμε να δείξουμε ότι η Κούβα ζούσε σε κατάσταση πολέμου ενάντια στην τυραννία του Batista», εξήγησε ο Arnol Rodriguez, μέλος των απαγωγέων.

Ο επαναστάτης Manuel Uziel, που κρατούσε ένα περίστροφο, πλησίασε τον Fangio στο λόμπι του ξενοδοχείου του και τον διέταξε να πει αν είναι πράγματι αυτός. Ο Fangio φέρεται να θεώρησε ότι επρόκειτο για αστείο μέχρις ότου ο Uziel ενώθηκε με μια ομάδα αντρών που κρατούσαν υποπολυβόλα. Ο Fangio αντέδρασε ήρεμα, καθώς οι απαγωγείς του εξήγησαν την πρόθεσή τους να τον κρατήσουν μόνο μέχρι να τελειώσει ο αγώνας.

Ύστερα από την απελευθέρωσή του στην πρεσβεία της Αργεντινής, ο Fangio αποκάλυψε τη συμπάθειά του για τους απαγωγείς, αρνούμενος να βοηθήσει να τους αναγνωρίσουν, ενώ αναμετέδωσε την εξήγησή τους, ότι δηλαδή η απαγωγή ήταν μια πολιτική δήλωση. Εν τω μεταξύ, στο Grand Prix της Αβάνας συνέβη ένα τρομερό δυστύχημα με έξι νεκρούς και 30 τραυματίες, με αποτέλεσμα ο Fangio να πιστεύει ότι είχε χάσει τον αγώνα με θεϊκή παρέμβαση.

Χρόνια αργότερα, ο Fangio θα επέστρεφε στην Αβάνα σε ένα επαγγελματικό ταξίδι. Τον υποδέχτηκαν ως φιλοξενούμενο της κουβανικής κυβέρνησης και αυτός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του με ήρεμη ευγλωττία: «Δύο μεγάλα όνειρα έχουν γίνει πραγματικότητα για μένα: Επιστρέφοντας στην Κούβα και συναντώντας τον Fidel Castro». Ο Fangio ήταν διάσημος για τις νίκες στους αγώνες. Έγινε όμως θρυλικός, χάνοντας έναν.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1893, ο Rudolf Diesel παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το γερμανικό γραφείο για την πατέντα ενός κινητήρα ντίζελ. Απλώς να υπενθυμίσουμε, παρότι οι περισσότεροι το γνωρίζετε, ότι ο κινητήρας που καίει πετρέλαιο διαφέρει από το βενζινοκινητήρα, διότι χρησιμοποιεί το συμπιεσμένο αέρα στον κύλινδρο και όχι σπινθήρα από το μπουζί για να αναφλέξει το καύσιμο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube