Σαν σήμερα: Το 1948 αποκαλύπτεται το Holden FX, το πρώτο αμιγώς αυστραλέζικο αυτοκίνητο

Σαν σήμερα: Το 1948 αποκαλύπτεται το Holden FX, το πρώτο αμιγώς αυστραλέζικο αυτοκίνητο

Η Holden υπό την αιγίδα και την κηδεμονία της GM ξεκίνησε να σχεδιάζει αυτοκίνητα για τις μοναδικές ανάγκες μετακίνησης στην αυστραλιανή ήπειρο.

Στις 29 Νοεμβρίου του 1948, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Ben Chifley και ακόμη 1.200 άτομα παρακολούθησαν την αποκάλυψη του πρώτου αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Αυστραλία - ένα αυτοκίνητο σε εκρού χρώμα που επισήμως ονομαζόταν 48-215, αλλά είναι γνωστό και ως Holden FX.

Όλα ξεκίνησαν το 1945, όταν η αυστραλιανή κυβέρνηση προσκάλεσε τους εγχώριους κατασκευαστές ανταλλακτικών και αμαξωμάτων να δημιουργήσουν ένα αμιγώς αυστραλέζικο μοντέλο. Η General Motors-Holden’s Automotive, κατασκευάστρια αμαξωμάτων, υπερθεμάτισε κατασκευάζοντας το 48-215, μια 6κύλινδρη 4θυρη μπερλίνα. Το 48-215 έγινε αυτόματα επιτυχία στην Αυστραλία και 100.000 Holden FX πουλήθηκαν τα πρώτα πέντε χρόνια παραγωγής.



Κατά τις επόμενες δεκαετίες, η General Motors-Holden's Automotive συνέχισε να λανσάρει κι άλλα επιτυχημένα μοντέλα, όπως το Torana και το Commodore. Με την πάροδο των ετών τα αυτοκίνητα Holden, με έμβλημα το «Lion-and-Stone», πέρασαν τα εθνικά σύνορα και άρχισαν να εξάγονται σε όλον τον κόσμο από τη δεκαετία του 1980. Το 1994, η General Motors-Holden’s Automotive ενέκρινε τελικά το όνομα «Holden» ως την επίσημη επωνυμία της. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, η Holden συνέχιζε την αποστολή της για την κάλυψη των μοναδικών αναγκών της Αυστραλίας, οπότε και τερματίστηκε η παραγωγή της.



Παρά τον τερματισμό της αυστραλέζικης παραγωγής, η Holden θα συνεχίσει να απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους, περιλαμβανομένων των ομάδων σχεδιασμού και μηχανολογίας. Οπότε και περιμένουμε να μάθουμε ποια θα είναι τα μελλοντικά σχέδιά της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube