Σαν σήμερα: Το 1942 πατεντάρεται το πλαστικό αμάξωμα

Σαν σήμερα: Το 1942 πατεντάρεται το πλαστικό αμάξωμα

Το πλαστικό, νέο υλικό στη δεκαετία του ’40, έφερε επανάσταση στην κατασκευή των αυτοκινήτων.

Στις 13 Ιανουαρίου του 1942, ο Henry Ford πατεντάρισε το πλαστικό αμάξωμα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο έτσι ήταν τουλάχιστον 30% ελαφρύτερο από τα αντίστοιχα με το συμβατικό, ατσάλινο καβούκι.

Το πλαστικό, ένα σχετικά νέο υλικό το 1942, αποτέλεσε βιομηχανική επανάσταση για τη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία. Σήμερα, μπορεί κατά πλειονότητα το αμάξωμα των αυτοκινήτων να είναι ατσάλινο, αλλά τα πολυμερή τμήματα αποτελούν κοινό τόπο και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στην κατασκευή του αυτοκινήτου.

Στις 13 Ιανουαρίου του 1906, το πρώτο αμερικανικό Σαλόνι Αυτοκινήτου της American Motor Car Manufacturers Association (AMCMA) ανοίγει τις πύλες του στη Νέα Υόρκη, στο χώρο του Οπλοστασίου του 69ου Συντάγματος.



Στις 13 Ιανουαρίου του 1962, ο Καναδός κωμικός Ernie Kovacs σκοτώνεται σε δυστύχημα με Corvair. O Kovacs, ήταν δημοφιλής κωμικός σε τηλεοπτικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 και επηρέασε διάσημες τηλεοπτικές προσωπικότητες όπως οι Johnny Carson και David Letterman. Σκοτώθηκε σε ηλικία 42 ετών όταν έπεσε με τη Chevrolet Corvair που οδηγούσε πάνω σε τηλεφωνικό στύλο, εν μέσω καταιγίδας, στο Los Angeles. O Kovacs που συχνά εμφανιζόταν στην κάμερα με ένα πούρο που ήταν κάτι ως σήμα-κατατεθέν του, βρέθηκε από την Αστυνομία στο αυτοκίνητο με ένα πούρο που δεν ήταν αναμμένο, οδηγώντας στην εικασία ότι προσπαθώντας να το ανάψει έχασε τον έλεγχο της Corvair. Να θυμίσουμε ότι το μοντέλο αυτό της Chevrolet θα γινόταν διάσημο διεθνώς από το πρωτοποριακό βιβλίο του Ralph Nader, «Unsafe at Any Speed: The Designed-In Dangers of the American Automobile», σχετικά με τις ανασφαλείς πρακτικές που ακολουθούσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube