Σαν σήμερα: Το 1920 σκοτώνεται ο Gaston Chevrolet

Σαν σήμερα: Το 1920 σκοτώνεται ο Gaston Chevrolet

Στις 25 Νοεμβρίου του 1920 σκοτώνεται σε αγώνα στο Beverly Hills ο Gaston Chevrolet, αδερφός του Louis.

Ο Gaston Chevrolet, ο νεότερος αδελφός του οδηγού διάσημου σχεδιαστή αυτοκινήτων και αγωνιζόμενου Louis Chevrolet, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αγώνα αυτοκινήτων στο Beverly Hills, στην California, σαν σήμερα το 1920.

Ο Gaston, γεννημένος στη La-Chauz-de-Fonds στην Ελβετία, πήγε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα για να συνεργαστεί με τους αδερφούς του Louis και Andre στη δημιουργία μια αγωνιστικής ομάδας και εταιρείας: Της Frontenac Motor Corporation.

Η Frontenac προέκυψε σε αντικατάσταση της παλαιότερης αγωνιστικής ομάδας και εταιρείας του Louis, της Chevrolet Motor Company που πούλησε στον William C. Durant το 1915. Ύστερα από κάποια αρχική επιτυχία, οι αδελφοί Chevrolet
πάλευαν με παρωχημένα αυτοκίνητα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είχαν επαρκείς οικονομικούς πόρους για να τα καταστήσουν ανταγωνιστικά. Ωστόσο, το 1920, η νέα διοίκηση της Monroe Motors Company ζήτησε από τον Louis να διευθύνει την αγωνιστική ομάδα της. Οι Chevrolet μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στην Indianapolis και έκαναν γρήγορα τα αγωνιστικά της Monroe έτοιμα για να τρέξουν στο Indy 500 του 1920, το πρώτο που θα γινόταν από το 1914.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20, το Indy 500 ήταν το πιο σημαντικό αγωνιστικό γεγονός στην Αμερική και ο Gaston Chevrolet νίκησε στην πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση με μέση ταχύτητα 139,4 km/h. O Chevrolet με τη νίκη του αυτή έσπασε την κυριαρχία των αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής στον αγώνα, οδηγώντας μια ανασχεδιασμένη Monroe-Frontenac. Επιπλέον, έγινε και ο πρώτος οδηγός στην ιστορία του αγώνα των 500 μιλίων (804,7 km) που έτρεξε την απόσταση χωρίς να αλλάξει ούτε ένα λάστιχο.

Ωστόσο, οι αδελφοί Chevrolet δεν πρόφτασαν να χαρούν την επιτυχία τους, καθώς μόλις δύο μήνες αργότερα, ο Gaston σκοτώθηκε μαζί με τον μηχανικό του, Lyall Jolls, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Beverly Hills. Παρά το δυστύχημα και το θάνατό του, ο Gaston Chevrolet είζε μαζέψει αρκετούς βαθμούς για να ανακυρηχτεί στο τέλος της σεζόν «Speed King of the Year», δηλαδή εθνικός πρωταθλητής κατά την American Automobile Association (ΑΑΑ).

Περιλήφθηκε στο Motorsports Hall of Fame of America το 2002.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube