Σαν σήμερα: Το 1905, νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά

Σαν σήμερα: Το 1905, νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1905, ο Victor Hemery πετυχαίνει νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά.

Ο Γάλλος οδηγός Victor Hemery, οδηγώντας μια βενζινοκίνητη Darracq θέτει εκ νέου το ρεκόρ ταχύτητας στο Arles-Salon, στη Γαλλία.

Ο Hemery πέτυχε ταχύτητα 176,4 km/h, ρεκόρ που παρέμεινε σε ισχύ για ένα χρόνο, καθώς το 1906 ο Αμερικανός Fred Marriot έπιασε 195,7 km/h με μια ατμοκίνητη Stanley.



Στις 30 Δεκεμβρίου του 1936, απεργιακές κινητοποιήσεις κλείνουν επτά εργοστάσια της General Motors στο Flint, στο Michigan. Η γιγάντια αυτοκινητοβιομηχανία απασχολούσε 200.000 εργαζομένους και ένας στους έξι πήρε μέρος στην καθιστική απεργία. Το συνδικάτο των εργαζομένων, United Automobile Workers of America, βρισκόταν σε διαμάχη με την GM για το δικαίωμα να διαπραγματεύεται συλλογικά με τους κατασκευαστές. Η διακοπή των εργασιών ήταν τόσο μεγάλη, που απειλούσε να επιβάλει απολύσεις στις βιομηχανίες χάλυβα, γυαλιού και μπαταρίας, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Ύστερα από 44 ημέρες καθιστικής απεργίας, τη σοφή απόφαση του κυβερνήτη του κυβερνήτη του Michigan, Frank Murphy, να μην διαλύσει με τη βία την παράνομη απεργία και την πίεση του προέδρου Roosevelt, η GM αναγνώρισε το συνδικάτο της έτσι ώστε να μπορέσουν να ξανανοίξουν τα εργοστάσια. Στα μέσα Φεβρουαρίου του 1937, η αυτοκινητοβιομηχανία υπέγραψε συμφωνία με την UAW. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι έλαβαν 5% αύξηση και άδεια να μιλούν στην τραπεζαρία.

Αλλά σαν σήμερα, στις 30 Δεκεμβρίου του 1940, παραδίδεται στην κυκλοφορία ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην California. Ο Arroyo Seco Parkway, όπως λεγόταν, ένωνε το Los Angeles με την Pasadena.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube