Renault 5 1972-1979 [video]

Renault 5 1972-1979 [video]

Με συμπαθητικό καλούπι και φωτεινά χρώματα, με άνετη κίνηση στην πόλη και έξω από αυτήν, το Renault 5 ήταν στην εποχή του και «οξυδερκές» χάρη στην τρίτη πόρτα.

Φτιάξτε ένα μικρό αυτοκίνητο ικανό να ταξιδεύει Παρίσι-Μασσαλία με άνεση αντάξια μιας μπερλίνας, σε ανταγωνιστική τιμή, πρακτικό, αλλά να αρέσει και στις γυναίκες!

Αυτές ήταν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού που ζητήθηκε σε διάφορα γραφεία μελετών από τον Bernard Hanon, ανεξάρτητο σύμβουλο στο πλευρό του Pierre Dreyfus, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Régie. Ένα τολμηρό σχέδιο, σε συμφωνία φάσης με μια εταιρεία στην οποία το αυτοκίνητο καταλάμβανε όλο και σημαντικότερη θέση, ενώ ταυτόχρονα η αναγκαιότητα για νέες πόλεις και οι πρώτες υπεραγορές συσσωρεύονταν στην περιφέρεια.

Ακαταμάχητο
Παρά ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το μάξιμουμ των μηχανικών μερών του R4 για λόγους κόστους, η χρηματοδότηση της μελέτης ενός πρωτότυπου αμαξώματος ήταν γενναία. Ένας κρίσιμος τομέας, που θα επέτρεπε στο γραφείο σχεδιασμού του Michel Boué που τελικά επελέγη, να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία. Ο Boué προχώρησε στη μακέτα ενός μικρού κουπέ που «κρίθηκε συμπαθητικό» και το οποίο αποτέλεσε τη βάση εξέλιξης. Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών ετών, οι ζωντανές γωνίες του αρχικού σχεδίου αμβλύνθηκαν, τα φτερά έπαψαν να είναι φουσκωμένα, οι γυάλινες επιφάνειες μεγάλωσαν, αλλά και η κόμπακτ εμφάνιση διαφυλάχτηκε με τη χρήση πλαστικών προφυλακτήρων αντί των νικέλινων που συνηθίζονταν τότε. Πίσω, ο προφυλακτήρας χώνευε μέσα στο αμάξωμα, προσαρμοσμένος κάτω από την πόρτα με το μεγάλο κρύσταλλο, εκμηδενίζοντας το κατώφλι φόρτωσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Peugeot 104 1972-1988

Με λείες φόρμες, μουσούδα που της έλειπε η μάσκα, μεγάλα τετράγωνα φανάρια εμπρός που του έδιναν ένα μουράτο αέρα και φωτεινά χρώματα (πορτοκαλί ή πράσινο μήλο) μέσα στη μόδα της εποχής, επιβαλλόταν παντού με έναν τρόπο ακαταμάχητο. Ο νεωτερικός σχεδιασμός περιέλαβε φυσικά και την καμπίνα, με μοντέρνες φόρμες. Το μόνο που πρόδιδε τη μηχανολογική συγγένεια με το R4 ήταν ο λεβιές ταχυτήτων που έβγαινε μέσα από το ταμπλό. Ο λεβιές στο πάτωμα διατέθηκε ως έξτρα από το 1974 και ύστερα. Το πορτμπαγκάζ απαλλάχτηκε από τη ρεζέρβα, χάρη στο χώρο που υπήρχε πίσω από το μοτέρ. Αυτό το τελευταίο άφηνε και μπόλικο κενό στο εμπρός μέρος του, που χρησίμευε σε περίπτωση σύγκρουσης για παραμόρφωση και απορρόφηση της ενέργειας από το πλαίσιο.

Το νέο μικρό, το 5άρι της Renault λανσαρίστηκε επίσημα το Ιανουάριο του 1972 σε δύο εκδόσεις, L και TL. Η πρώτη με το υποτονικό μοτέρ των 782 cc ταίριαζε περισσότερο για την πόλη. Η άλλη, η TL με το μοτέρ του R8 των 956 cc μπορούσε να βγει κι έξω από τα αστικά κέντρα χωρίς κόμπλεξ, χάρη στις επιδόσεις αντάξιες του κυβισμού της. Το μικρό βάρος, παρά τη μικρή ιπποδύναμη, έκανε το R5 να κινείται με ακρίβεια και ζωντάνια μέσα στην πόλη, αλλά και του έδινε καλό πάτημα στο δρόμο.

Πολυσχιδές, ζωντανό και ικανό να μετατραπεί σε μίνι-break με κεκλιμένη πίσω πόρτα, το R5 βρήκε γρήγορα το κοινό του, με περισσότερες από 126.000 πωλήσεις τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του.

Το R5 TL με μια ματιά
Κινητήρας 4κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός 956 cc
Ισχύς 43 PS
Τελική ταχύτητα 137 km
Παραγωγή περίπου 1,3 εκατ. αυτοκίνητα (1972-1979)
Τιμή σήμερα -

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube