Ό,τι θα θέλατε να ξέρετε για το Nissan Skyline [video]

Ό,τι θα θέλατε να ξέρετε για το Nissan Skyline [video]

Το όνομα Skyline, που σήμερα κρύβεται πίσω από τα γράμματα «GT-R», δεν αποτελεί φρέσκο φρούτο, καθώς πηγαίνει στο χρόνο πολύ πιο πίσω απ’ όσο πιστεύετε.

Το όνομα «Skyline» είναι από τα πιο υποβλητικά και συνάμα τα πιο αμφιλεγόμενα του είδους στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Δεν έχει κάποιος παρά να μπει σε διαδικτυακά φόρα και θα ανακαλύψει τις διαλεκτικές μάχες που μαίνονται για τη σπουδαιότητα των γιαπωνέζικων αυτοκινήτων με το σήμα «Skyline» σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα επιδόσεων -υποδεέστερα ή καλύτερα(;).

Απ’ όποιο μετερίζι κι αν εξαπολύετε τους μύδρους σας, όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το Nissan Skyline πρόκειται για ένα cult classic που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του αυτοκινητικού τοπίου εδώ και 60 χρόνια. Με τη φήμη του «φονέα σούπερκαρ», αυτή του η εικόνα είχε ταπεινό ξεκίνημα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι το όνομα «Skyline» έχει βάλει τις ρίζες του το 1957. Οπότε για να το ξεδιαλύνουμε, ας κάνουμε αυτό το ταξίδι των 60 ετών.

Prince Skyline 1957

Το πρώτο Skyline στην πραγματικότητα λανσαρίστηκε υπό τη φίρμα της Prince, πριν αυτή ενωθεί με την Nissan-Datsun κατόπιν προτροπής της ιαπωνικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη αντοχή των εταιρειών. Η Prince λοιπόν λανσάρισε ένα 4θυρο πολυτελές αυτοκίνητο το 1957, αλλά και το προσεχές μοντέλο, το οποίο είχε και έκδοση βάγκον, ήταν επίσης Prince.

Datsun Skyline 1968

To 1966, η Prince και η Nissan-Datsun συγχωνεύτηκαν και το Skyline αναγεννήθηκε υπό τα σήματα της Datsun το 1968. Παρέμεινε δε μπερλίνα, ον μακριά από το σημερινό Γκοτζίλα.

Datsun Skyline GT-R 1970

Το πρώτο GT-R εμφανίστηκε την επόμενη χρονιά και από το 1970 μπορούσε κάποιος να το αγοράσει και σε κουπέ. Κάτω από το καπό υπήρχε ένα δίλιτρο μοτέρ με 162 PS. Απογυμνωμένο από κάθε περιττό βάρος, το GT-R έχτισε σύντομα το δικό του όνομα στους αγώνες.

Datsun K-Series 1972

Η γενιά K-Series που ακολούθησε το πρώτο GT-R σήμανε τη μεγάλη αλλαγή στα σχεδιαστικά ειωθότα του μοντέλου. Η αμερικανική επιρροή εδώ ήταν ξεκάθαρη, αλλά το νέο look δίχασε τις απόψεις. H ενσάρκωση του GT-R ήταν όμως βραχύβια, μόλις ένα χρόνο, καθώς η πρώτη ενεργειακή χρήση χτύπησε την πόρτα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Datsun Skyline 1977

Το 1977, το Skyline γνώρισε την επιστροφή σε ένα πιο εκλεπτυσμένο ιαπωνικό στιλ. Τα μοντέλα GT-R απουσίαζαν και σε αυτή τη γενιά, αλλά το 240K-GT απέδιδε 122 άλογα και έπιανε στην ευθεία τα 187 km/h, χάρη στη τροφοδοσία με ψεκασμό.

Nissan Skyline 1981

Η γενιά R30 του Skyline ήταν και η πρώτη που παγκόσμια λανσαρίστηκε υπό τη φίρμα και τα σήματα της Nissan το 1981. Η γκάμα ήταν ανεξάντλητη, με 26 εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό χάτσμπακ Skyline. Τα πράγματα έγιναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα με το 200RS που απέδιδε 152 PS. Περαιτέρω εξέλιξη έφερε το 200RS Turbo που ανέβασε το μοτέρ στους 192 ίππους και σε δεύτερη φάση στους 205. Το R30 και ο διάδοχός του το R31 διέπρεψαν στο αυστραλέζικο Πρωτάθλημα Τουρισμού.

Nissan R32 Skyline GT-R 1987

Το R32 είναι και η γενιά όπου τα στοιχεία του μοντέρνου Skyline αρχίζουν να μπαίνουν σε κοινό καμβά. Η τετρακίνηση συνδυάζεται με ισχυρούς κινητήρες τούρμπο για την επαναφορά των μοντέλων με το όνομα «GT-R» στην αγορά. Το μοντέλο V-Spec II γίνεται το απόλυτο Nissan Skyline της εποχής, αλλά η περιορισμένη παραγωγή των μόλις 500 κομματιών σήμαινε ότι το αυτοκίνητο ήταν -και είναι- εξαιρετικά δυσεύρετο.

Nissan R34 Skyline GT-R 1998

Τα R33 Skyline εισήγαγαν βελτιωμένη ασφάλεια, αλλά ήταν το R34 αυτό που σηματοδότησε την περίοδο της αλματώδους εξέλιξης. Ένα στάνταρ 4θυρο μοντέλο ήταν πάντα διαθέσιμο, ωστόσο η εξέλιξη του GT-R κινιόταν με μεγάλα βήματα. Και μέσα σε τρία χρόνια μετετράπη σε ένα από τα πιο ισχυρά αυτοκίνητα επιδόσεων της εποχής του, με 2,6λιτρο διτούρμπινο 6κύλινδρο σε σειρά μοτέρ και εργοστασιακή ισχύ 280 PS. Τούρμπο, ιντερκούλερ και εξατμίσεις βελτιώνονταν διαρκώς, κάνοντας τα GT-R όλο και πιο γρήγορα. Η βελτίωση έφτασε δε σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε η Nissan αναγκάστηκε να μετακινήσει την μπαταρία κάτω από το πίσω κάθισμα για να κάνει χώρο στο μηχανοστάσιο. Το διαρκές «μαστόρεμα» δημιούργησε πολλές εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής που έφτασαν συνολικά της έντεκα. Ξεχωρίζουμε τη σειρά περιορισμένης παραγωγής 20 Ζ από τη Nismo που ανέβαζε τη χωρητικότητα του μοτέρ στα 2,8 λίτρα και την ισχύ στους 500 ίππους.

Nissan V35 Skyline 2001

Το λιγότερο που μπορείς να πεις αναφερόμενος στα V35 και V36 Skyline είναι, «το καλύτερο». Σχεδιασμένα ειδικά για εξαγωγή στην αμερικανική αγορά είναι από τα πιο επιθυμητά και γοητευτικά. Αργότερα, φόρεσαν και το σήμα του πολυτελούς βραχίονα της Nissan, κυκλοφορώντας στην αγορά ως Infiniti G35.

Nissan R35 GT-R 2008

Το σημερινό R35 Nissan GT-R μπορεί να απέταξε την ονομασία «Skyline», αλλά χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει. Ο 3,6λιτρος διτούρμπινος κινητήρας V6 αποδίδει 570 άλογα που τους στέλνει σε όλους τους τροχούς. Με χρόνο κάτω από τα τρία δευτερόλεπτα για το σπριντ 0-100 km/h βάζει μπόλικα σούπερκαρ στη… θέση τους. Το προσανατολισμού πίστας δε Nismo αποδίδει από το ίδιο μοτέρ 600 άλογα που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ελαφρωμένο αυτοκίνητο.

 
 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube