Niki Lauda: Η Giulietta είναι ένα αυτοκίνητο, όπως το εννοώ εγώ! [video]

Niki Lauda: Η Giulietta είναι ένα αυτοκίνητο, όπως το εννοώ εγώ! [video]

Δείτε στο προωθητικό video της Alfa Romeo, πριν από 40 χρόνια, τον Niki Lauda να μιλά για τη νέα Giulietta και γιατί είναι ένα αυτοκίνητο όπως το εννοούσε αυτός.

Όταν το 1977, η Alfa Romeo λανσάρισε την Tipo 116 (ο εσωτερικός κωδικός για το αυτοκίνητο), αυτή τράβηξε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο από το εμβληματικό, πανέμορφο, ορίτζιναλ αυτοκίνητο.

Με στόχο να αντικαταστήσει την μπερλίνα Giulia, οι Ιταλοί επέλεξαν για πλατφόρμα της αυτή που πατούσε και η μπερλίνα Alfetta. Η σχεδιαστική συνταγή περιελάμβανε χαμηλή μουσούδα και ψηλή καπούλια. Με τετραγωνισμένη εικόνα και μπόλικη χρήση πλαστικού, το όνομα ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με το γλυπτό κορμί, φορτωμένο χρώμια, της Giulietta των 50s.

Παρότι όμως το αποτέλεσμα ήταν μακριά από αυτό που θα χαρακτήριζες όμορφο, απέπνεε κατά ένα παράξενο τρόπο μια αύρα δύναμης και «άγαρμπης» φινέτσας που σε γοήτευε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Alfa Romeo Giulia 1300 1964-1977
 

Περνώντας στην καμπίνα, τα πράγματα σε πήγαιναν σε ένα πιθανά άμεσο μέλλον, με κοντέρ και στροφόμετρο, με κοντόχοντρες αντίθετα κινούμενες βελόνες και βενζινόμετρο και θερμόμετρο με παράλληλη βαθμονόμηση.

Κάτω από το καπό όμως, τα πράγματα ήταν σαφώς πιο παλιομοδίτικα και στην πλειονότητά τους έρχονταν από την ήδη πέντε ετών Alfetta. Πάντως, το set-up με το μοτέρ εμπρός και το κιβώτιο πίσω, βελτίωνε την κατανομή του βάρους, ως εκ τούτου και το κράτημα.

Κάτω από το καπό οι στάνταρ επιλογές περιελάμβαναν τέσσερα μοτέρ, στα 1.300, στα 1600, στα 1.800 και στα 2.000 κυβικά. Η ισχύς αντίστοιχα ήταν 95, 109, 122 και 130 PS αντίστοιχα. Το τελευταίο μοτέρ φορούσε και τούρμπο στην έκδοση Turbodelta με 170 PS, ενώ η μία και μοναδική τουρμποντίζελ Giulietta φορούσε δίλιτρο μοτέρ με 82 άλογα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμή: Alfa Romeo Giulietta 2.0 Turbodelta

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμή: Alfa Romeo 75 2.0i Twin Spark ’87-’88


Το 1985 και ύστερα από περίπου 380.000 αυτοκίνητα, η Alfa Romeo κατάργησε την Giulietta, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην Alfa 75, που διατήρησε την ίδια παλιομοδίτικη συνταγή κάτω από τα ρούχα.

Εκείνο τον καιρό, το 1978, η Alfa Romeo αποφάσισε να εξαργυρώσει τη συνεργασία της με τον δύο φορές τότε παγκόσμιο πρωταθλητή Niki Lauda που έτρεχε στην F1 με Brabham-Alfa Romeo.

Δείτε τον και ακούστε τον στα ιταλικά, γιατί η Giulietta ήταν ένα αυτοκίνητο όπως το εννοούσε αυτός.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube