H Porsche 928 είναι πια 40άρα [video]

H Porsche 928 είναι πια 40άρα [video]

Η αιχμή του δόρατος για τους ανανεωτικούς της Porsche που ήθελαν να βγάλουν την 911 στη σύνταξη έγινε 40 ετών.

Η Porsche γιορτάζει εφέτος τα 40χρονα της 928 και πραγματοποίησε εορταστικές εκδηλώσεις στην έδρα της επί τη ευκαιρία και του Oldtimer Grand Prix. Ενός από τα διαπρεπή event για κλασικά αυτοκίνητα στη Γερμανία, που έλαβε χώρα στο Nürburgring, 11 με 13 Αυγούστου.

Αν και αναμφίβολα δεν είναι το ίδιο εμβληματική με την 911, η 928 παραμένει ένας θρύλος μεταξύ των φίλων της Porsche. Ήταν το τελευταίο πολυτελές grand tourer της εταιρείας μέχρι να έρθει η Panamera. Αλλά και ένα από τα τρία μήλα της έριδος (924, 944 και 928) τη δεκαετία του ’70 και κυρίως του ’80 μεταξύ των ανανεωτικών υπό τον πρόεδρο και καθηγητή Ernst Fuhrmann και των παραδοσιακών που ανθίσταντο σθεναρά στην μεθόδευση να μπει η 911 στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Παρόλα αυτά, το δημοφιλές του αυτοκινήτου μεγαλώνει διαρκώς, βοηθούσης και της λήθης από τα χρόνια του «εμφυλίου». Με αυτά και με αυτά όμως, η 928 ανεβάζει και το κασέ της μεταξύ των συλλεκτών.

Ας ξαναθυμηθούμε όμως ποια ήταν η Porsche 928.

Κατά τη αυγή της δεκαετίας του ’70, ήταν ξεκάθαρο ότι οι όλο και πιο δύσκολες και πολύπλοκες διατάξεις για τις εκπομπές ρύπων και τους κανονισμούς ασφαλείας θα άλλαζαν το τοπίο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Και καθώς η Αμερική ήταν η μεγαλύτερη αγορά για την Porsche, τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας αιτιολόγησαν ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου αυτοί οι περιορισμοί να πέσουν ως εμπορική σκιά στις πωλήσεις της 911.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Porsche 924 1975-1985 [videos]

Εξελίσσοντας μια ολοκληρωτικά νέα Porsche, με ενσωματωμένους ήδη όλους τους τελευταίους ομοσπονδιακούς κανονισμούς, η εταιρεία ήλπιζε να ανταποκριθεί στα νέα πρότυπα. Εν τω μεταξύ, εάν η εταιρεία βρισκόταν εμπρός στη θανάτωση της 911, έπρεπε να έχει έτοιμη τη μετάβαση και τη διάδοχη κατάσταση.

Στους μηχανικούς δόθηκε λευκή κάρτα για να «εφεύρουν» τη νεότερη Porsche και τα σχέδια για την 928 ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1971, με το βασικό σχεδιασμό να ολοκληρώνεται το 1972. Και τι σχεδιασμός θα μπορούσε να ήταν αυτός, ειδικά από μια εταιρεία που επί 30 χρόνια δεν ήξερε να φτιάχνει τίποτε άλλο εκτός από αυτοκίνητα με ένα μικρό μοτέρ πίσω από την πλάτη του οδηγού; Αλλά αφού οι ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη αγορά, ένα μπροστομήχανο V8 με πίσω κίνηση, ένα αυτοκίνητο για Grand Touring αξιώσεων είχε νόημα και ακουγόταν μια χαρά.

Η 928 έκανε το ντεμπούτο της τον Μάρτιο του 1977 στο Salon de l’ Auto στη Γενεύη και, παρόλο που οι φανατικοί πορσίστες καράφλιαζαν με την ιδέα ενός τόσο «πεζοδρομιακού» σχεδιασμού, το αυτοκίνητο έτυχε ισχυρής αποδοχής. Με τιμή στη βασική αγορά της τις $28.000, η 928 δεν φορούσε βίδα από άλλες Porsche και η κοψιά της δεν έμοιαζε με τίποτε άλλο: Φουτουριστικό ντιζάιν, με χαμηλή, φαρδιά στάση, μακρύ εμπροσθοκλινές καπό, αιχμηρή μύτη και ομοιόμορφα στρογγυλεμένη καμπίνα. Οι ζάντες-δίσκος τηλεφώνου ολοκλήρωναν το αισθητικό πακέτο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Porsche: Όλη η ιστορία της σε 27 λεπτά [video]

Εκείνη την εποχή, ο επικεφαλής της σχεδίασης, Tony Lapine, δήλωσε ότι «ένα αυτοκίνητο που αρέσει αμέσως δεν θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου». Η Porsche είχε σχεδιάσει την πρόσφατη δημιουργία της να έχει μακρά διάρκεια ζωής και ταυτόχρονα είχε καταφέρει να ενσωματώσει γοητευτικά του προφυλακτήρες αντοχής 5 mph εμπρός και πίσω που απαιτούσαν οι αμερικανικοί κανονισμοί ασφαλείας.

Το αμάξωμα ήταν φτιαγμένο από πτυσσόμενα κομμάτια πολυουρεθάνης πάνω από τους κρυμμένους προφυλακτήρες, οι πόρτες, το καπό και τα εμπρός φτερά από αλουμίνιο, και όλα τα υπόλοιπα ελάσματα από ατσάλι. Αν και τώρα πρόκειται για συνήθη τεχνική, τότε, η προσπάθεια να καλύψει ομοιόμορφα με τη βαφή τέτοια διαφορετικά υλικά ήταν επίτευγμα εφευρετικότητας.



Κάτω από το όμορφο και πολύπλοκο πέτσωμα της 928 κρυβόταν ένας προηγμένος και εξαιρετικά ζυγισμένος κινητήρας. Με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών, 4,5 λίτρα και 16 βαλβίδες, ο αλουμινένιος V8 με τροφοδοσία από το Bosch Continuous Injection System (CIS) απέδιδε 241 άλογα και 37 χιλογραμμόμετρα. Συνδυαζόταν δε με ένα φουλ συγχρονισμένο 5άρι σασμάν transaxle ή με 3τάχυτο αυτόματο, ενώ η κατανομή βάρους ανάμεσα στους άξονες πλησίαζε το τέλειο, με 51:49 εμπρός:πίσω.

Η ανάρτηση ήταν φυσικά πλήρως ανεξάρτητη γύρω γύρω. Η Porsche εργάστηκε σκληρά για να τελειοποιήσει την πίσω ανάρτηση της 928, προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στους πολύ επιθετικούς οδηγούς, χωρίς ασταθείς τάσεις στην υπερστροφή ισχύος. Το αποτέλεσμα της επίπονης αυτής εξέλιξης ήταν ο «Άξονας Weissach» μια ισχυρή τεχνολογική εξέλιξη με set-up πολλαπλών συνδέσμων που έδινε στην 928 ένα από τα καλύτερα κρατήματα στον κόσμο.

Στην καμπίνα δεν υπήρχε τίποτα λιγότερο από αυτά που περιμένει να βρεις σε ένα πολυτελές GT, με δερμάτινα καθίσματα με καλή πλευρική στήριξη και ένα ευφυές σύστημα κλίσης για το τιμόνι και τα όργανα στο καντράν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Porsche 944 Turbo 1985-1991 [video]

Όσο αφορά τις επιδόσεις, το εργοστάσιο έδινε 0-100 km/h σε 7,2” και τελική 230 km/h. Όμως, καθώς η παραγωγή συνεχιζόταν, το 1985, χωρητικότητα μοτέρ, ισχύς και τελική αυξήθηκαν με το νέο 5λιτρο V8. Επίσης το αυτόματο κιβώτιο από 3άρι έγινε 4άρι, ενώ αναβαθμίστηκε και το σύστημα των φρένων. Το 1987, ντεμπουτάρισε η 928 S4 με 315 PS (0-100 km/h σε 5,9”, τελική ταχύτητα 270 km/h), ενώ την παραγωγή εμπλούτισε η 928 GT με διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και αποκλειστικά χειροκίνητο σασμάν. Η 928 GTS αντικατέστησε το 1993 αμφότερες τις S4 και GT Αυτή η τελευταία της σειράς 928 είχε φρεσκαρισμένο αμάξωμα και ένα μεγαλωμένο μοτέρ στα 5,4 λίτρα που απέδιδε 350 άλογα. Νούμερα που την έστελναν να κάνει 5,7” στο σπριντ 0-100 km/h και να πιάνει τα 275 km/h.

Εκείνη την εποχή, η 928 πρακτικά εξαφανίζεται και από τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, τις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ ο ανανεωτικός πρόεδρος Ernst Fuhrmann έχει παραιτηθεί εδώ και χρόνια και ο εμφύλιος έχει λήξει με νίκη της 911. Οι πωλήσεις πέφτουν δραματικά, ενώ η εταιρεία επικεντρώνεται και υπερδιπλασιάζει τις προσπάθειές της πάνω στην 911. Η οποία κατά τραγική ειρωνία έχει ξεπεράσει την αμερικανική ρυθμιστική καταιγίδα σχεδόν αλώβητη.

Συνολικά σχεδόν 61.000 928 κατασκευάστηκαν στη 17χρονη καριέρα του μοντέλου. Που ακόμα και με τα σημερινά στάνταρ παραμένει ένα ανταγωνιστικό, άνετο GT και καλοβαλμένο για να προσφέρει συγκινήσεις υψηλών επιδόσεων στον υψηλό τουρισμό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube