Το Ford GT40 που κέρδισε τον αγώνα του ’66 επιστρέφει στο Le Mans [videos]

Το Ford GT40 που κέρδισε τον αγώνα του ’66 επιστρέφει στο Le Mans [videos]

Η Ford επιστρέφει στο Le Mans 50 χρόνια μετά την πρώτη της νίκη. Το GT40 που είχε κερδίσει τότε συναντά τα σύγχρονα αγωνιστικά στο grid.

Η Ford στον θρυλικό 24ωρο αγώνα του 1966 όχι μόνο είχε κατακτήσει τη νίκη αλλά είχε κάνει ένα επικό 1-2-3. Αυτή ήταν η πρώτη από τέσσερις νίκες που κατέκτησε η εταιρεία σερί ως το 1969.

Τη νίκη εκείνη είχε πάρει το Ford GT40 με αριθμό σασί P/1046. Το οποίο μετά από μία εκπληκτική αποκατάσταση στην αρχική του κατάσταση, επέστρεψε φέτος στο grid του LeMans και στήθηκε δίπλα στα σύγχρονα αγωνιστικά Ford GT της κατηγορίας GTE. Το μπλε οβάλ επιστρέφει ως εργοστασιακή συμμετοχή φέτος στον 24ωρο αγώνα, 50 χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη νίκη.

Η αποκατάσταση του ιστορικού Ford GT40 έγινε από τις εταιρείες Rare Drive και RK Motors. Συνολικά χρειάστηκαν σχεδόν 4.000 εργατώρες σε διάστημα 20 μηνών. Το αυτοκίνητο φτιάχτηκε στην αυθεντική αγωνιστική μορφή του, με original ανταλλακτικά, όσα υπήρχαν. Για τα κομμάτια που δεν ήταν δυνατό να βρεθούν έφτιαξαν τα εξαρτήματα κατά παραγγελία ειδικά για την περίσταση. Με τις ίδιες όμως προδιαγραφές και υλικά. Χρειάστηκε για παράδειγμα να φτιάξουν το παρμπρίζ και την εξάτμιση. Την οποία τοποθέτησαν με τις μπούκες να βγαίνουν στο πίσω μέρος κάπως παράκεντρα, όπως τότε.

Το αυτοκίνητο είχε φτάσει στην πίστα για τον αγώνα του ’66 κάπως αργά. Και είχαν σχεδιάσει στο χέρι τον αριθμό 2 στις πόρτες. Επίσης χωρίς σχολαστική συμμετρία. Αυτό ακριβώς έκαναν και η Rare Drive με την RK, που ισχυρίζονται ότι έχουν πετύχει και τις ίδιες ατέλειες, τις σταγόνες της μπογιάς.

[Πηγή Autoblog]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube