Έχεις ακούσει ποτέ την Cizeta V16T; [video]

Έχεις ακούσει ποτέ την Cizeta V16T; [video]

Διπλή είναι η ερώτηση. Πρώτον, έχετε ακουστά την Cizeta V16T; Κι αν ναι, την έχετε ακούσει να δουλεύει; Διαβάστε κάποια στοιχεία και δείτε τα video.

Η Cizeta V16T είναι ένα ιταλικό υπεραυτοκίνητο που κατασκευάζονταν από το 1991 ως το 1995. Ήταν έργο του Claudio Zampolli, σχεδιασμένη από τον Marcello Gandini. Ήταν το πρώτο και το τελευταίο προϊόν της φίρμας Cizeta.

Το όνομα προέκυψε από την προφορά στα ιταλικά των αρχικών του ονόματος του ιδρυτή της μάρκας. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους ήταν πρώην υπάλληλοι της Lamborghini. Άλλωστε και ο Marcello Gandini είχε σημαντικό παρελθόν στην Sant’ Agata Bolognese αφού ήταν αυτός που είχε σχεδιάσει την Countach. Το V16 προδίδει τον αριθμό και την διάταξη των κυλίνδρων. Και το Τ δεν υπάρχει εκεί για να δείξει την ύπαρξη τούρμπο, αλλά την εγκάρσια τοποθέτηση του κινητήρα, πράγμα που επέβαλλε και το τεράστιο πλάτος. Το αυτοκίνητο ήταν θηριώδες, όσο έδειχνε. Απέδιδε 560 ίππους και έπιανε 328 km/h τελικής ταχύτητας. Η επιτάχυνση 0-100 km/h ήταν 4,4”.

Μιλώντας για τον κινητήρα, αυτός ήταν στην ουσία δύο V8 μπλοκ από Lamborghini Urraco ενωμένα. Το σασί ήταν ένα μονοκόκ από κυψελωτό αλουμίνιο, ντυμένο με ένα αμάξωμα από ελαφρύ συνθετικό υλικό. Αν βρίσκετε μεγάλη ομοιότητα στην όψη της Cizeta με την Lamborghini Diablo, είναι γιατί αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο που είχε προτείνει για την διάδοχο της Countach ο Gandini όσο ακόμη εργαζόταν στην Sant’ Agata. Αλλά το 1987, η Chrysler που είχε στο μεταξύ αγοράσει την Lamborghini πείραξε αυτό το σχέδιο, κάνοντάς το πιο ουδέτερο.

Το 1991 η Cizeta V16T κόστιζε €300.000 και κατασκευάστηκαν μόλις 19 κομμάτια από το 1991 ως το 1995 οπότε η εταιρεία χρεοκόπησε. Ο Zampolli μετακόμισε στις ΗΠΑ και ίδρυσε την Cizeta Automobili USA στην Καλιφόρνια. Έτσι κατασκευάστηκαν άλλα τρία αντίτυπα από το ’99 ως το 2003, δύο κουπέ και ένα spyder, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία συντηρούσε τα αυτοκίνητα που είχαν ήδη πουληθεί και άλλα supercars. Το αυτοκίνητο θεωρητικά ήταν στην παραγωγή τουλάχιστον ως το 2006, αφού η εταιρεία δεχόταν παραγγελίες και θα μπορούσε να φτιάξει ένα, ωστόσο η τιμή είχε ανέβει στις $650.000.



Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube