Απολαύστε το Σουηδικό Ράλι του 1986, στο κύκνειο άσμα των φοβερών Group B [video]

Απολαύστε το Σουηδικό Ράλι του 1986, στο κύκνειο άσμα των φοβερών Group B [video]

Το WRC ήταν τότε στο απόγειό του, με τα θηρία των 450 ίππων και όλα τα μεγάλα ονόματα οδηγών, πριν τις τραγωδίες σε Πορτογαλία και Κορσική…

Η εποχή των αυτοκινήτων Group B ήταν κατά γενική ομολογία η πιο θεαματική στο WRC και το παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν πιο δημοφιλές παρά ποτέ.

Η αγωνιστική χρονιά του 1986 είχε αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς, με μάχη στο Monte-Carlo ανάμεσα στις Lancia, τα Peugeot και τα Audi, και τελικό νικητή τον αχτύπητο εκείνη την εποχή Henri Toivonen.

To δεύτερο ράλι της χρονιάς, το Σουηδικό, προδιαγραφόταν ακόμη πιο ενδιαφέρον αφού, πέρα από το θέαμα στις χιονισμένες ειδικές, θα είχαμε και το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της Ford, με το φοβερό RS200 και οδηγούς τον πολυνίκη του αγώνα Stig Blomqvist και τον –πρώην πιλότο μαχητικών αεροσκαφών– Kalle Grundel.

O Blomqvist ήταν μπροστά στην αρχή, αλλά έμεινε από κινητήρα κι έτσι ο Grundel έφερε το πρώτο αποτέλεσμα για τη βρετανική ομάδα, τερματίζοντας στην 3η θέση.

Τον αγώνα κέρδισε ο Juha Kankkunen με το Peugeot 205 T16 Evo2 αφού ο Toivonen με τη Lancia S4 (φωτ. επάνω) έγκατέλειψε κι αυτός από κινητήρα. Ο Toivonen σκοτώθηκε τρεις μήνες αργότερα στην Κορσική και είναι συγκινητικό να τον βλέπεις στο video – και παράξενο να τον ακούς να αναφέρεται στον «νεαρό Kankkunen»…

Δεύτερος στον τερματισμό ο μεγάλος Markku Alen με την άλλη Lancia S4. Τα θηριώδη Audi Quattro S2 δεν είχαν πάρει μέρος στον αγώνα και την αντιπροσώπευση της φίρμας είχαν αναλάβει τα ατμοσφαιρικά 90 Quattro του Group A, ένα από τα οποία τερμάτισε στην 4η θέση με τον μετέπειτα αστέρα Mikael Ericsson.

Το αστείο είναι ότι ο Ericsson τερμάτισε δύο θέσεις και πάνω από 8 λεπτά μπροστά από τον βετεράνο Jean-Claude Andruet με τη βαριά και αργή Citroen BX 4TC Group B. Βλέποντας αυτό το «βαπόρι» να σέρνεται υποστρέφοντας στις ειδικές, δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι η γαλλική ομάδα θα κυριαρχούσε αργότερα στο WRC για πάνω από μία δεκαετία. Τελικά ο Andruet ήταν μόλις ενάμισι λεπτό μπροστά από το προσθιοκίνητο Golf GTI Group A του Kenneth Eriksson (με “k”).

Παράξενο είναι να βλέπεις στο video κι έναν νεαρό Malcolm Wilson να αγωνίζεται ως οδηγός με το εργοστασιακό MG Metro 6R4 Group B. Ο Άγγλος –νυν επικεφαλής της ομάδας M-Sport Ford– έμεινε κι αυτός από κινητήρα, αλλά όχι πριν προλάβουμε να απολαύσουμε το τραγούδι του ατμοσφαιρικού 3λιτρου V6…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube