Ξεχωρίστε, αγοράζοντας αυτό το Zündapp Janus με τα δύο πρόσωπα! [video]

Ξεχωρίστε, αγοράζοντας αυτό το Zündapp Janus με τα δύο πρόσωπα! [video]

Σαν τον θεό Ιανό –που γιορτάζει σήμερα– το γερμανικό microcar έχει δύο πρόσωπα και δεν ξέρεις ποιο είναι το εμπρός και ποιο το πίσω.

Ο Ιανός ήταν για τους Ρωμαίους ο θεός των εισόδων, των εξόδων και των γεφυρών – και κατ’ επέκταση ο θεός κάθε αρχής και ξεκινήματος.

Εξ ου και ο μήνας Ιανουάριος, όπου ξεκινά ο νέος χρόνος, και ειδικά η 1η Ιανουαρίου, σήμερα, που μπορεί να θεωρηθεί ως η γιορτή του θεού.

Ως θεός των εισόδων και εξόδων, λοιπόν, ο Ιανός είχε δύο πρόσωπα: ένα που κοίταζε μπροστά κι ένα που κοίταζε πίσω. Ε, κάπως έτσι είναι και το Zündapp Janus. Έχει δύο μεγάλες πόρτες, όχι στα πλάγια, αλλά μία μπροστά και μία πίσω, που ανοίγουν όπως αυτή του BMW Isetta.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ BMW Isetta 1955-1962 [video]

Τα καθίσματα στην καμπίνα είναι δύο πάγκοι, όπου ο ένας κοιτάει μπροστά και ο άλλος πίσω. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο μονοκύλινδρος δίχρονος κινητήρας 250 κυβικών και 14 ίππων – φυσικά από μοτοσικλέτα της Zündapp. Οι αναρτήσεις είναι με γόνατα τύπου MacPherson γύρω-γύρω και τα φρένα με αεριζόμενα ταμπούρα.

To Janus σχεδιάστηκε από την αεροναυπηγική Dornier, η οποία παραχώρησε τα σχέδια στην Zündapp. Η γνωστή γερμανική φίρμα μοτοσικλετών εξέλιξε περαιτέρω το αυτοκίνητο, αλλά έφτιαξε μόνο 6.902 Janus από το 1957 έως το 1958 όπου η παραγωγή του μοντέλου σταμάτησε λόγω χαμηλών πωλήσεων, αφού το κεντρομήχανο microcar δεν ήταν καθόλου φθηνό.

Το συγκεκριμένο Zündapp Janus που πωλείται από το Classic Driver είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Αποκαταστάθηκε πλήρως το 1973 και έκτοτε βρίσκεται σε μουσείο του Βελγίου. Σύμφωνα με τον πωλητή, λειτουργεί τέλεια.

Τιμή δεν αναφέρεται, αλλά δεν βρίσκεις πολλά Janus σε αυτή την κατάσταση, οπότε μην περιμένετε να το πάρετε «μπιρ-παρά». Αν θέλετε όμως να ξεχωρίζετε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να κυκλοφορείτε με τον Ιανό.

[Πηγή: Classic Driver]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube