Peel P50: Λιλιπούτειο, αλλά σε τιμή-φωτιά

Peel P50: Λιλιπούτειο, αλλά σε τιμή-φωτιά

Το σπάνιο microcar των 60s, το Peel P50 πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Florida έναντι 156.000 ευρώ.

Το Peel P50 συχνά μνημονεύεται ως το μικρότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να πετύχει τιμή δυσανάλογα μεγαλύτερη του μεγέθους του, όταν μπήκε σε δημοπρασία το περασμένο Σαββάτο.

Η RM Sotheby’s Amelia Island Auction υπολόγιζε την αξία που τελικώς θα άλλαζε χέρια το αυτοκίνητο μεταξύ $75.000 και $100.000, αλλά ο βομβαρδισμός χτυπημάτων από τους ενδιαφερόμενους εκτόξευσε την τιμή του για το αστρονομικό τηρουμένων των αναλογιών ποσό των $176.000 ή, αν θέλετε, των 156.200 ευρώ.

Το Peel P50 ήταν το τελευταίο lot της ημέρας και οδηγήθηκε στη κεντρική σκηνή της δημοπρασίας εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων. Οι προσφορές ήταν προφανώς «έντονα αμφισβητούμενες» και το τελικό ποσό με το οποίο κατακυρώθηκε στο νέο ιδιοκτήτη του αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για ένα Peel P50.

Το P50 παραμένει το μόνο αυτοκίνητο παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ στο Isle of Man και είναι επίσης ως εγχείρημα το μικρότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ. Συλληφθέν ως πρότζεκτ για την κατασκευή του λειτουργικού αυτοκινήτου με τις μίνιμουμ διαστάσεις, δημιουργήθηκε ως έκθεμα για το Cycle and Motorcycle Show του 1962, στο Earl’s court. Στη συνέχεια μπήκε σε περιορισμένη παραγωγή και έτσι κατασκευάστηκαν μόνο 50 κομμάτια. Από αυτά σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 27.

Ο ευτυχής νέος ιδιοκτήτης του Peel P50 πιθανόν δεν θα διανύει μεγάλες αποστάσεις με το απόκτημά του. Πώς θα μπορούσε άλλωστε τη στιγμή που το Peel 50 είναι τρίκυκλο, με δύο κατευθυντήριους τροχούς εμπρός και έναν κινητήριο, τον τρίτο, πίσω. Αυτός κινείται από ένα μοτέρ που είναι μόλις 49 cc και καθιστά το P50 ικανό να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 61 km/h.

Η απλότητα είναι η συνταγή του αυτοκινήτου που διαθέτει μόνο ένα εμπρός φανάρι και απ’ ό,τι φαίνεται είναι όλα όσα χρειάζεται. Το P50 διαθέτει τρεις ταχύτητες, όλες για κίνηση εμπρός, ενώ αν κρίνει ο οδηγός πως χρειάζεται να κάνει όπισθεν δεν έχει παρά να βγει και από μια πρακτική χρωμέ λαβή, είτε στο πίσω είτε στο εμπρός μέρος, να το ανασηκώσει και να το… γυρίσει.

Με κατανάλωση δε 2,8 lt/100 km δεν σου κακοπέφτει και γι’ αυτό διαφημιζόταν το Peel «σχεδόν φθηνότερο από το να περπατάς».

Το Peel 50 που βλέπετε είναι ένα κομμάτι εκτεταμένα αποκατεστημένο από το μουσείο Bruce Weiner Microcar και είναι σε άψογη κατάσταση. Ακόμα και τα μικρότερα σύγχρονα αυτοκίνητα δείχνουν γιγάντια εμπρός σε ένα Peel 50. Οπότε οι κατασκευαστές δεν έχουν παρά να του ρίξουν μια ματιά για να μάθουν ένα δύο πράγματα που θα τους φανούν χρήσιμα για τα μελλοντικά μίνι τους.

[Πηγή RM Sotheby’s]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube