Nissan Sunny GTi-R: Αγοράστε μια σελίδα ιστορίας του WRC [+video]

Nissan Sunny GTi-R: Αγοράστε μια σελίδα ιστορίας του WRC [+video]

Οι σελίδες ιστορίας που έγραψε δεν ήταν χρυσές, αλλά γνήσια και απείραχτα κομμάτια του “homologation special” όπως αυτό δεν υπάρχουν πολλά.

Οι αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν η χρυσή εποχή του Skyline GT-R R32, αλλά ο θρυλικός «Γκοτζίλα» δεν ήταν το μόνο “homologation special” που έφτιαξε τότε η Nissan.

Το Sunny GTi-R ήταν το μοντέλο περιορισμένης παραγωγής με το οποίο η ιαπωνική φίρμα πήρε την πιστοποίηση (ομολογκασιόν) από τη FIA για να συμμετάσχει στην κορυφαία κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι το 1991-92. Ήταν βασισμένο πάνω στο Sunny (Pulsar) της γενιάς Ν14 –αυτό που κατασκευαζόταν κι εδώ, στο Βόλο– αλλά είχε τον φημισμένο 2λιτρο 4κύλινδρο κινητήρα τούρμπο SR20DET που απέδιδε για την περίπτωση 220 PS και 29 kgm, που μεταδίδονταν και στους 4 τροχούς μέσα από ένα 5άρι κιβώτιο και το σύστημα τετρακίνησης ATTESA, με στατική κατανομή ροπής 50:50. Καμία σχέση με το εξελιγμένο σύστημα μεταβλητής κατανομής του Skyline GT-R, αλλά η ελκτική πρόσφυση ήταν αρκετή για να δίνει 0-100 km/h σε κάτω από 6”. Η τελική ταχύτητα έφτανε τα 232 km/h.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο πωλείται από τη Shinku Classics του Houston στις ΗΠΑ. Αν κρίνουμε από την κατάστασή του και από τη δήλωση της εμπορίας ότι θα ξαναντύσει με δέρμα το τιμόνι και θα αλλάξει το δεξί μαρσπιέ, η τιμή των $13.995 (€11.900) που ζητάει δεν είναι υπερβολική. Υπάρχουν GTi-R και στην ελληνική αγορά μεταχειρισμένου, με τιμές από €4.300 έως €8.500, αλλά είναι κατά κανόνα εκ μετατροπής και με βελτιώσεις αμφιβόλου ποιότητας.

Το Sunny GTi-R πήρε καλές κριτικές στην εποχή του, αλλά η εργοστασιακή εμπλοκή του ως Group A στο WRC δεν ήταν επιτυχημένη. H Nissan Motorsports Europe το έτρεξε σε 9 πρωταθληματικά ράλι την περίοδο 1991-92, με οδηγούς τους Stig Blomqvist, David Llewellin, Mike Kirkland, Tommi Makinen και Francois Chatriot, και το καλύτερο αποτέλεσμα ήταν μια 3η θέση του Blomqvist στο Σουηδικό Ράλι του 1992 (φωτ.)

Λόγω της θέσης του intercooler (πάνω από τον κινητήρα), των μη ανταγωνιστικών ελαστικών της Dunlop, αλλά και της οικονομικής ύφεσης στην Ιαπωνία, το Sunny GTi-R δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τις Lancia Integrale, Toyota Celica και τα Ford Sierra Cosworth, Subaru Impreza και Mitsubishi Galant VR-4, με αποτέλεσμα η Nissan να αποσυρθεί από το WRC και να διαλύσει την ΝΜΕ.  

Πολύ καλύτερα πήγε στη «νορμάλ» κατηγορία Group N, όπου μονοπώλησε τους αγώνες κυρίως με τον Βέλγο Gregoire de Mevius, ενώ επιτυχίες είχε και ο δικός μας Stratissino”.

H Nissan κατασκεύασε 12.000-15.000 Sunny/Pulsar GTi-R. Τα περισσότερα ήταν στην «πολυτελή» έκδοση RA, αλλά αρκετά ήταν και τα πιο λιτά και κατά 30 kg ελαφρύτερα RB που προορίζονταν για αγωνιστική ομολογκασιόν. Οι πιο εμφανείς διαφορές τους από το προσθιοκίνητο Sunny 2.0 GTi των 150 ίππων ήταν το μεγάλο σπόιλερ στην άκρη της σκεπής και ο τεράστιος αεραγωγός στο καπό που τροφοδοτούσε το “on top” inrecooler.

 [Πηγή: Shinku Classics μέσω Road & Track]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube