Μια σπάνια Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione στο σφυρί [+video]

Μια σπάνια Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione στο σφυρί [+video]

Κατασκευάστηκε σε μόνο 500 κομμάτια, κι ένα από αυτά, εντελώς «μαμά», σας περιμένει – αλλά όχι για πολύ.

Η 75 ήταν η τελευταία πισωκίνητη Alfa Romeo πριν τη σημερινή Giulia και η τελευταία που παρουσιάστηκε πριν η μιλανέζικη φίρμα εξαγοραστεί από τη FIAT.

Όλα αυτά την κάνουν ήδη ξεχωριστή, όμως η συγκεκριμένη 75 είναι πραγματικά μοναδική. To όνομα 75 Turbo Evoluzione τα λέει όλα: μια ήδη ποθητή 75 Turbo που είναι περαιτέρω εξελιγμένη. Πρόκειται για ένα homologation special, δηλαδή για ένα ειδικό μοντέλο που κατασκευάστηκε με μόνο σκοπό να πάρει έγκριση από τη FIA για αγωνιστική χρήση στο Group A.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μια Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione IMSA στο σφυρί

H Alfa Corse ετοίμασε 6 αγωνιστικές 75 Turbo Evoluzione για το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) το 1987. Και στο τιμόνι τους κάθισαν τρανταχτά ονόματα από τη Formula 1 και άλλες κορυφαίες κατηγορίες: Nicola Larini, Alessandro Nannini, Gabriele Tarquini, Jacques Laffitte, Jean-Louis Schlesser και Mario Andretti! Δυστυχώς, τα αποτελέσματα ήταν φτωχά κι έτσι ο επικεφαλής της ομάδας, Cesare Fiorio, αναγκάστηκε να διακόψει το πρόγραμμα στη μέση της σεζόν…

Αυτό όμως σε τίποτε δεν μειώνει τη νορμάλ 75 Evoluzione με το Νο.468 που έχει μπει σε δημοπρασία από το Bring A Trailer. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αγοράστηκε καινούργιο στη Γερμανία και πουλήθηκε αργότερα στην Ιταλία, απ’ όπου το έφεραν στις ΗΠΑ το 2013. Το οδόμετρό του δείχνει 116.098 km.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η Evoluzione ξεχωρίζει αμέσως από το πολυεστερικό bodykit: επεκτάσεις φτερών, προφυλακτήρες-ποδιές, μαρσπιέ. Και βέβαια από τα μαύρα αυτοκόλλητα.

Ο 4κύλινδρος κινητήρας τούρμπο των 1,8 λίτρων αποδίδει στα χαρτιά 155 PS και 23 kgm, όσο και στη νορμάλ 75 Turbo, αλλά στην πράξη μπορεί να αποδίδει και παραπάνω, αφού έχει ειδικές μετατροπές για να δέχεται ευκολότερα βελτίωση: διαφορετικό χρονισμό βαλβίδων, διπλή αντλία βενζίνης, φίλτρο αέρα σε άλλη θέση, καθώς και μικρότερης διαμέτρου χιτώνια που μειώνουν τον κυβισμό από τα 1.779 στα 1.762 κυβικά εκατοστά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Alfa Romeo 75 2.0i Twin Spark (’87-’88)

Οι ειδικές αυτές Alfa Evoluzione έχουν μέχρι και διαφορετικό κωδικό πλαισίου από τις νορμάλ 75. Πολλές μετατράπηκαν σε αγωνιστικές, οπότε το να βρεις μία σε κατάσταση «μαμά» είναι πολύ σπάνιο. Ιδίως αν δίνεται, όπως αυτή, μαζί με πιστοποιητικό γνησιότητας Certificato di Origine από την  Alfa Romeo Classiche.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός (μπρρρρρ….) λήγει σε 4 μέρες και η υψηλότερη προσφορά μέχρι στιγμής βρίσκεται στα $17.777 (€14.570).

[Πηγές: Bring A Trailer μέσω CarScoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube