Μια Shelby G.T. 350 που θα σπάσει ταμεία

Μια Shelby G.T. 350 που θα σπάσει ταμεία

Αυτή η Shelby G.T.350 του 1965 αποτελεί μια κάψουλα μεταφοράς για την εποχή που άφηνε πίσω της το εργοστάσιο.

Το πιο συγκλονιστικό σε αυτή τη Shelby GT350 είναι το ποσοστό της αυθεντικότητάς της, με την συντριπτική πλειονότητα των εξαρτημάτων της να είναι τα πρώτης τοποθέτησης  Εξ ου και η αστρονομική τιμή που θα πιάσει.

Ο νεαρός τότε Carroll Shelby, εκεί πίσω στο 1965, θα ήταν σχεδόν αδύνατο –ή καλύτερα αδιανόητο- να προβλέψει ότι τα αυτοκίνητά του, κάποια μέρα, θα κόστιζαν μια μικρή περιουσία. Προφανώς βέβαια και σκοπός του δεν ήταν αυτός. Να φτιάχνει συλλεκτικά, ακριβά αυτοκίνητα. Ο Shelby έφτιαχνε απλώς τον τύπο των αυτοκινήτων που μεράκλωνε να οδηγεί. Και η Shelby GT350 ήταν ένα από αυτά.

Θα σκεφτόσασταν ποτέ να αποκτήσετε ένα τέτοιο; Μάλλον έχετε αργήσει και μαζί με εσάς κι εμείς. Η τιμή τους έχει εξακοντιστεί, ειδικά όταν πρόκειται για ένα αμάξι όπως αυτή η σχεδόν πλήρως αυθεντική Shelby GT350 του 1965 που θα δημοπρατηθεί στο Pebble Beach τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το ιστορικό της, η Shelby American ολοκλήρωσε το αυτοκίνητο στις 29 Ιουνίου του 1965 και το έδωσε σε ένα εργαζόμενο για εταιρική χρήση. Σύντομα όμως, το έστειλαν στον ντίλερ του Kansas City ως αυτοκίνητο επίδειξης, ενώ στη συνέχεια πουλήθηκε στον πρώτο ιδιοκτήτη του.

Με το πέρασμα του χρόνου, η Shelby GT350 άλλαξε επτά ιδιοκτήτες, αλλά παρέμεινε στο μεγαλύτερο ποσοστό της με τα ορίτζιναλ, αρχικά εξαρτήματα. Πιο συγκεκριμένα, το 80% της εργοστασιακής βαφής Wimbledon White παραμένει ανέγγιχτο. Καμιά λαμαρίνα δεν έχει υποστεί βλάβη ή φθορά και ο ορίτζιναλ «εμπιστευτικός αριθμός» Shelby, στο εμπρός δεξί φτερό, εξακολουθεί να παραμένει σαφώς ορατός. Αυθεντικός είναι και ο 4,7λιτρος κινητήρας V8 με τα 289 άλογα με όλα τα νούμερά του να συμφωνούν με τα χαρτιά του αυτοκινήτου. Και η μετάδοση; Το μαντέψατε! Η αυθεντική! Αξιοσημείωτο δε είναι ότι το ρεζερβουάρ για τα υγρά των φρένων, τα καπάκια των βαλβίδων, η πολλαπλή εισαγωγής, το καρμπιρατέρ, ο ανεμιστήρας και το ψυγείο (!) δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ.

ΔΕΙΤΕ AKOMH Shelby Mustang, η ανέκδοτη αρχή μιας μεγάλης πορείας [video]

Η μόνη σημαντική αλλαγή είναι στα καθίσματα, στα οποία ξανεπεράστηκαν ταπετσαρίες πριν από αρκετά χρόνια. Εκτός αυτού, η εταζέρα πίσω και ο δείκτης της πίεσης λαδιού είναι πιο πρόσφατες αναπαραγωγές. Αν εξαιρέσεις λοιπόν τα παραπάνω, αυτή η Shelby GT350 μπορεί να σε μεταφέρει με απόλυτη πιστότητα 52 χρόνια πίσω. Και για να στο θυμίζουν, βρίσκονται πάνω στο ντουλαπάκι του συνοδηγού η υπογραφή του Carroll Shelby και του Chuck Cantwell, του επικεφαλής του προγράμματος GT350. Διότι οι αυθεντικές Shelby με αυτές τις υπογραφές έφευγαν από το εργοστάσιο.

O οίκος RM Sotheby’s δεν έδωσε εκτίμηση σχετικά με την τιμή, αλλά βασιζόμενοι σε παλαιότερες πλειοδοσίες, αυτή η GT350 μπορεί να πιάσει μέχρι και 500 χιλιάδες δολάρια.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube