Μια Porsche Formula V και... ένα VW Transporter για τη μεταφορά της

Μια Porsche Formula V και... ένα VW Transporter για τη μεταφορά της

Ένα ιδιαίτερο ντουέτο ενός αγωνιστικού μονοθεσίου της Porsche του ’63 και ενός συνομήλικου VW Transporter pick-up, διατίθεται προς πώληση

Οι φανατικοί της Porsche και των ιστορικών αυτοκινήτων έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα από τα πρώτα μονοθέσια της φίρμας, μια Formula V, μαζί με ένα VW Transporter, κατάλληλα διαμορφωμένο σε pick-up ώστε να μεταφέρουν το αγωνιστικό με απαράμιλλο στιλ.

Η Formula V ήταν ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1963 στις Η.Π.Α. Τα μονοθέσια, που πωλούνταν σε μορφή kit από διάφορους κατασκευαστές, χρησιμοποιούσαν κινητήρες 1.200 cc με μόλις 40 PS από το VW Beetle της εποχής, ενώ και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη προέρχονταν από τη VW, για να κρατηθεί χαμηλά το κόστος. Ο Ferry Porsche, μαζί με τον τότε αγωνιστικό διευθυντή της φίρμας Huschke von Hanstein, ήταν αυτοί που σκέφτηκαν ότι η Formula V θα αποτελούσε ένα πολύ καλό μέσο για την ανάδειξη νέων οδηγών και στην Ευρώπη.


Έτσι η Porsche αγόρασε μερικά kit, τα συναρμολόγησε, και το 1965 έτρεξαν τον πρώτο τους αγώνα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ιδέα άρεσε, και μέχρι το 1967 πάνω από 1.000 μονοθέσια της Formula V γύριζαν στις πίστες όλου του κόσμου. Το μονοθέσιο που βγήκε προς πώληση τώρα είναι μια από τις μόλις δύο γνήσιες Porsche Formula V που σώζονται σήμερα. Είναι σε άριστη κατάσταση, και ο τελευταίος αγώνας ιστορικών που έτρεξε ήταν στο Nurburgring το 2011.


Εξίσου ενδιαφέρον όμως είναι και το VW Transporter που συνοδεύει το μονοθέσιο. Το πάντρεμα αυτό δεν αποτελεί σύλληψη του προηγούμενου ιδιοκτήτη της Formula V, αλλά της ίδιας της Porsche. Η εταιρία είχε αγοράσει έξι Transporter το 1965, τα οποία διαμόρφωσε κατάλληλα για τη μεταφορά των αγωνιστικών της. Κανένα από αυτά δεν υπάρχει σήμερα, όμως το συγκεκριμένο αποτελεί ένα πιστό αντίγραφο εκείνων. Εξαίρεση αποτελεί ο κινητήρας: ένας 6κύλινδρος 2,4 λίτρων από Porsche 914, που αποδίδει λίγο πάνω από 200 PS!


Αν τα παραπάνω σας άνοιξαν την όρεξη, τα δύο αυτοκίνητα διατίθενται προς πώληση από τον έμπορο ιστορικών και σπορ αυτοκινήτων Jan B. Lühn, στο Μίνστερ της Γερμανίας. Η τιμή του «πακέτου» όμως είναι άγνωστη.

[Πηγή: Jan B. Lühn]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube