Μια Citroën DS μεταμορφώθηκε σε 10τροχο τέρας από τη Michelin [video]

Μια Citroën DS μεταμορφώθηκε σε 10τροχο τέρας από τη Michelin [video]

Η πιο περίεργη Citroën DS του κόσμου είναι μια πλατφόρμα εξέλιξης των ελαστικών για φορτηγά της Michelin από τη δεκαετία του ’70.

Τα περίεργα οχήματα που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και περιφερειακών για την εξέλιξη των προϊόντων τους έχουν πάντα ενδιαφέρον. Και αυτή η Citroën DS που έχει... 10+1 τροχούς είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά.

Το 1972 η Michelin ήθελε να δοκιμάσει τη συμπεριφορά των ελαστικών που έφτιαχνε για μεγάλα φορτηγά σε υψηλή ταχύτητα. Φοβόταν όμως τις δυσάρεστες συνέπειες που θα είχε ένα σκασμένο ελαστικό σε ένα βαρύ όχημα που κινείται τόσο γρήγορα. Έτσι έφτιαξε ειδικά για την περίσταση αυτό το τέρας, με βάση τη Citroën DS.



Πολλά μέρη του αμαξώματος προέρχονται από τη Citroën DS Safari, ενώ οι τροχοί του τοποθετούνταν στο Citroën Η, ένα βαν της γαλλικής εταιρίας που κατασκευαζόταν από το 1947 ως το 1981. Το 10τροχο όχημα που προέκυψε ονομάστηκε επίσημα Poids Lourd Rapide, δηλαδή κάτι σαν Γρήγορο Φορτηγό. Ανεπίσημα όμως στους κύκλους της Michelin αποκαλείται σαρανταποδαρούσα, όχι άδικα.

Με βάρος που φτάνει τους 10 τόνους, το Poids Lourd Rapide χρειαζόταν κάτι αρκετά ισχυρότερο από ένα νορμάλ μοτέρ της γκάμας της Citroën DS για να το κινήσει. Οπότε η Michelin τοποθέτησε στο πίσω μέρος δύο V8 της Chevrolet, με χωρητικότητα 5,7 lt έκαστος. Ο ένας από τους δύο κινεί τους έξι πίσω τροχούς, ενώ άλλος στέλνει κίνηση στον μεγάλο τροχό που φοράει το υπό δοκιμή ελαστικό, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινήτου. Η τελική ταχύτητα της σαρανταποδαρούσας της Michelin φτάνει τα 180 km/h, ταχύτητα εντυπωσιακή για την εποχή και σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να αναπτύξει οποιοδήποτε φορτηγό.



Μπροστά σε αυτή την κατασκευή με τις 10+1 ρόδες, η Porsche Citroën 911 DS που είχε οραματιστεί το 2013 η Brandpowder φαίνεται πταίσμα.

[Πηγή: Car Throttle]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube