Η Porsche 911 V8 που ποτέ δεν έφτασε στην παραγωγή [video]

Η Porsche 911 V8 που ποτέ δεν έφτασε στην παραγωγή [video]

Μπορεί η ιδέα να εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους, όμως η Porsche πειραματιζόταν με την τοποθέτηση κινητήρα V8 στην 911 τη δεκαετία του '80.

Το πρωτότυπο Type 965, το οποίο σε εμφάνιση θυμίζει αναμφίβολα την 959, είναι το «μουλάρι» που χρησιμοποιήθηκε από την Porsche για τη δοκιμαστική τοποθέτηση κινητήρα V8 στο σασί μιας 911.

Όταν η Porsche έψαχνε για τον αντικαταστάτη της πρώτης 911 turbo (930) είχε εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Ένα από αυτά ήταν το λανσάρισμα ενός μοντέλου αρκετά διαφορετικού από τις υπόλοιπες 911. Ενός αυτοκινήτου που θα έφερνε την τεχνολογία της 959, όπως την τετρακίνηση, στην ευρεία παραγωγή.

Για την εξέλιξή του είχε φτιάξει 16 πρωτότυπα δοκιμών με τον κωδικό Type 965, στα οποία δοκίμαζε αρχικά 6κύλινδρους turbo και αργότερα V8 κινητήρες, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80. Ο κινητήρας που έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της συγκεκριμένης Type 965 προέρχεται από το Audi V8 της εποχής. Βέβαια ο Dieter Landenberger, υπεύθυνος του μουσείου της Porsche, είναι σίγουρος ότι αν είχε δοθεί το ΟΚ για ένα αντίστοιχο μοντέλο παραγωγής θα είχε χρησιμοποιηθεί κάποιος κινητήρας της ίδιας της Porsche και όχι αυτός.

Δυστυχώς όμως το project πέρασε από 40 κύματα και τελικά απορρίφθηκε οριστικά τον Νοέμβριο του 1988. Τη θέση της κορυφαίας Porsche 911 πήρε η σαφώς πιο συμβατική 964 turbo. Και η 969, όπως ενδεχομένως να ονομαζόταν το μοντέλο παραγωγής που θα προέκυπτε από την Type 965, ξεχάστηκε για πάντα.

Σα να μην έφτανε αυτό, από τα 16 πρωτότυπα δοκιμών που είχε φτιάξει η Porsche τα 15 καταστράφηκαν με εντολή της αμέσως μετά. Η μοναδική Type 965 που σώζεται σήμερα, η οποία πρωταγωνιστεί και στο παρακάτω video, βρίσκεται στο μουσείο της εταιρίας στη Στουτγάρδη.

[Πηγή: Porsche]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube