Fiat Abarth 2000 Scorpione στο Concorso d' eleganza Villa d’ Este [video]

Fiat Abarth 2000 Scorpione στο Concorso d' eleganza Villa d’ Este [video]

Το ένα και μοναδικό κομμάτι Fiat Abarth 2000 Scorpione δείχνει και ακούγεται νοσταλγικά στην Villa d’ Este, 45 χρόνια ύστερα από τη γέννησή του.

Το Fiat Abarth 2000 Scorpione, αν και πρωτότυπο και κατασκευασμένο σε μόλις ένα κομμάτι, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε από μια νέα γωνιώδη  στιλιστική γλώσσα.

Ένα στιλ που αποδόμησε τις ρευστές γραμμές των ’60s και μπορεί να επηρέασε κατοπινά αυτοκίνητα, όπως για παράδειγμα η Lamborghini Countach.  

Το Fiat Abarth 2000 Scorpione σχεδιάστηκε στο στούντιο του Piningfarina από τον Filippo Sappino πάνω σε αγωνιστικό σασί του Abarth 2000 Sport Spider SE, με το μοτέρ και το κιβώτιο ταχυτήτων να φαίνονται ξεκάθαρα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Το Fiat Abarth 2000 Scorpione έκανε την παρθενική εμφάνισή του το 1969, στο Σαλόνι των Βρυξελών, μια έκθεση που κατά καιρούς φιλοξενούσε εντυπωσιακά όσο και εξωφρενικά αυτοκίνητα. Το αυτοκίνητο φορά δίλιτρο μοτέρ με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και αποδίδει 220 PS στις 8.700 rpm. Η καλή αεροδυναμική και τα χαμηλό βάρος των μόλις 670 kg το καθιστούσε ικανό να πιάνει σε τελική ταχύτητα τα 270 km/h.  

Ο Shiro Kosaka, o σημερινός Ιάπωνας κάτοχος του Scorpione, εξασφάλισε την υπόσχεση από τον Pininfarina πως θα μπορούσε να αγοράσει το αυτοκίνητο αν δημιουργούσε ένα μουσείο για την Abarth. Όπως και έκανε και έκτοτε, από το 1977, το αυτοκίνητο βρίσκεται στην Ιαπωνία και είναι η πρώτη φορά που επιστρέφει στην Ευρώπη, επί τη ευκαιρία του Concorso d' eleganza Villa d’ Este.

Ο Kosaca λοιπόν τα έβαλε με το βιτσιόζικο αγωνιστικό συμπλέκτη του, τον πείσμονα λεβιέ και κυριολεκτικά σερνάμενος στο δρόμο, οδήγησε το Fiat Abarth 2000 Scorpione εμπρός από τους κριτές, επιχειρώντας να νικήσει στην κατηγορία των Ιστορικών Πρωτοτύπων.

[Πηγή grrc.goodwood και ABC100 μέσω YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube