Πώς να διευκολύνουμε το έργο του ΕΚΑΒ

Πώς να διευκολύνουμε το έργο του ΕΚΑΒ

Συχνά είναι ζήτημα λεπτών να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου και εξαρτάται άμεσα από το αν θα φτάσει έγκαιρα ή όχι στο νοσοκομείο.

Συχνά είναι ζήτημα λεπτών να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου και εξαρτάται άμεσα από το αν θα φτάσει έγκαιρα ή όχι στο νοσοκομείο.

Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να κλείνουμε τη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), ειδικά όταν η κυκλοφορία είναι πυκνή ή όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα. Μένουμε στη λωρίδα μας, δίνοντας το σωστό παράδειγμα. Ας δούμε όμως τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, για να διευκολύνουμε το δύσκολο έργο του ΕΚΑΒ.

  • Αν εμπλακούμε σε ατύχημα και υπάρχει κάποιος τραυματίας ή γίνουμε μάρτυρες ενός τέτοιου ατυχήματος, καλούμε άμεσα το 166 και δίνουμε τις πληροφορίες που θα μας ζητηθούν.
  • Δεν μετακινούμε τους τραυματίες μόνοι μας. Είναι εύκολο να τους προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη βλάβη.
  • Πλησιάζοντας στον τόπο του ατυχήματος, μειώνουμε ταχύτητα – χωρίς όμως να παρεμποδίζουμε την κυκλοφορία – και προσέχουμε τους πεζούς.
  • Δεν καθυστερούμε την κυκλοφορία, κινούμενοι πολύ αργά ή σταματώντας προκειμένου να «χαζέψουμε» τη σκηνή του ατυχήματος. Με την κίνηση που δημιουργείται έτσι, εμποδίζουμε το ΕΚΑΒ να φτάσει γρήγορα στον τόπο του ατυχήματος ή να αναχωρήσει από αυτόν.
  • Δεν παραμένουμε στον τόπο του ατυχήματος χωρίς λόγο. Εμποδίζουμε τα σωστικά συνεργεία στην απρόσκοπτη και γρήγορη εκτέλεση του καθήκοντός τους, ενώ η ουρά των σταθμευμένων αυτοκινήτων στην άκρη του δρόμου στραγγαλίζει την κυκλοφορία.
  • Είναι ευκολότερο να ανοίγουμε το δρόμο στα ασθενοφόρα, αν κρατάμε αποστάσεις από τα άλλα αυτοκίνητα. Είναι ανόητο να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, επειδή κάποιοι οδηγοί μποτιλιαρίστηκαν, χωρίς να έχουν διέξοδο.
  • Δεν ακολουθούμε πότε ένα ασθενοφόρο. Είναι πολύ εύκολο σε αυτές τις συνθήκες να προκληθεί ατύχημα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube