Formula 1: Τι θα δούμε την Κυριακή στη Μαλαισία; [video]

Formula 1: Τι θα δούμε την Κυριακή στη Μαλαισία; [video]

“Είναι ένα εντελώς διαφορετικό μέρος και η θερμοκρασία θα είναι αρκετά υψηλότερη. Το ίδιο και η υγρασία. Μετά από μόλις έναν αγώνα, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα συμπεριφέρονται τα μονοθέσια και ποιός θα είναι ταχύτερος. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2-3 αγώνες ακόμα για να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκεται κάθε ομάδα. Το πιθανότερο είναι να βρέχει και πάλι, αλλά είναι μια εντελώς διαφορετική πίστα, με διαφορετικές συνθήκες...” Τάδε έφη Κίμι Ραϊκόνεν, ο νικητής του GP της Αυστραλίας για τον αγώνα της Κυριακής στη Μαλαισία.

Ο Iceman κράτησε χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορούσε τα προγνωστικά για την Κουάλα Λουμπούρ, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι κάθε αγώνας είναι φορτωμένος με ιδιαιτερότητες και ως εκ τούτου τελείως διαφορετικός από τον προηγούμενο και τον επόμενο. Ωστόσο, τα όσα έγιναν στην Αυστραλία μπορούν να μας δώσουν μια ιδέα για το τι μπορούμε να περιμένουμε στη Μαλαισία και κυρίως για τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα των πρωταγωνιστών.

Καταρχήν βέβαια να τονίσουμε – όπως επεσήμανε και ο Iceman – πως το κλίμα στη Μαλαισία δημιουργεί από μόνο του συνθήκες έντονης ιδιαιτερότητας. Αρχίζοντας από τη νικήτρια Lotus, πρέπει να επισημάνουμε πως η... μισή της νίκη στην Αυστραλία ήρθε από την τακτική των δύο πιτ στοπ που ακολούθησε. Σε αυτήν “κούμπωσε” τέλεια ο τρόπος που οδήγησε ο Ραϊκόνεν, ο οποίος όχι μόνον φύλαξε τα ελαστικά του, αλλά μπόρεσε στο τέλος να “πυροβολήσει” κιόλας, όταν ο Αλόνσο προσπάθησε να τον πλησιάσει. Η δικαιολογία που ακούστηκε ότι τον βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες μάλλον δεν ευσταθεί, καθότι αυτές ήταν ίδιες για όλους...

Οι “κόκκινοι” πάντως έδειξαν πολύ καλύτεροι από πέρυσι. Η Ferrari ήταν και πολύ πιο γρήγορη και ανταγωνιστική αλλά και αξιόπιστη. Το γεγονός ότι από το “κέντρο αποφάσεων” έδειξαν να πριμοδοτούν τον Αλόνσο έναντι του Μάσα, παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος οδήγησε πολύ καλά και μάλιστα πίεσε τον Φέτελ στους πρώτους γύρους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εικόνα των μονοθέσιων από το Μαρανέλο ήταν απείρως καλύτερη από αυτήν του 2012, κάτι που σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας όχι μόνον στους τιφόζι αλλά και στα στελέχη της ομάδας.

Την ίδια ώρα, στη Red Bull μάλλον δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, με δεδομένο ότι στις δοκιμές σε Βαρκελώνη και Χερέθ είχαν δείξει μια διαφορετική εικόνα. Μπορεί ο Φέτελ να πήρε την pole position, αλλά στον αγώνα η ομάδα αντιμετώπισε προβλήματα με τη φθορά των ελαστικών της, ενώ ο Γουέμπερ έμεινε πιστός στην παράδοση που τον θέλει να μην κάνει καλές εκκινήσεις -το πρόβλημα βέβαια αυτή τη φορά εντοπίστηκε στην ECU του κινητήρα. Στη συνέχεια είχε προβλήματα και με την τηλεμετρία και με το KERS, ενώ φάνηκε να “ξυπνάει” προς το τέλος τερματίζοντας στην 6η θέση μπροστά από τον Σούτιλ.

Ο τελευταίος αξίζει ιδιαίτερης μνείας αφού οδήγησε πολύ καλά την Force India δείχνοντας να μην έχει επηρεαστεί από τον ένα χρόνο απουσίας του από τις πίστες. Έμεινε για μπόλικους γύρους επικεφαλής του αγώνα (και όχι από συγκυρία) και ίσως να είχε ανέβει πιο ψηλά στην τελική κατάταξη αν η ομάδα του είχε μια άλλη στρατηγική στα πιτ στοπ, αλλά αυτό μάλλον αποτελεί εκ των υστέρων κριτική.

Η πρεμιέρα του Λούις Χάμιλτον στη νέα του ομάδα (Mercedes) δεν ήταν και τόσο κακή. Ο Βρετανός πήρε την 3η θέση στις κατατακτήριες δοκιμές, αλλά στον αγώνα έβγαλε... προβληματάκια, σημαντικότερο των οποίων η ταχύτητα φθοράς των ελαστικών.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος πάντως είναι για την McLaren. Η 9η και η 11η θέση σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό στο οποίο ήλπιζαν. Οι γνωρίζοντας επιρρίπτουν την ευθύνη στις επαναστατικές αλλαγές που έκανε η ομάδα στον σχεδιασμό του μονοθεσίου, το οποίο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και χρήζει (ίσως) περισσότερης εξέλιξης, ή προσαρμογής, ή αλλαγών ενδεχομένως. Η πορεία θα δείξει τι θα αποφασίσουν στη McLaren που πάντως και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπάτον “έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους”.

Όπως και να ‘χει, το Γκραν Πρι της Μαλαισίας απέχει λίγες μόνον μέρες, οι ομάδες εργάζονται πυρετωδώς και παρά το γεγονός ότι από το Αλμπερτ Παρκ μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ μεσολαβεί μόνον μια εβδομάδα, ας μην εκπλαγούμε αν δούμε πολλές αλλαγές σε επιδόσεις και τελική κατάταξη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube