Formula 1: Παραπέμπεται η Mercedes για τις μυστικές δοκιμές ελαστικών, απαλλάχθηκε η Ferrari

Formula 1: Παραπέμπεται η Mercedes για τις μυστικές δοκιμές ελαστικών, απαλλάχθηκε η Ferrari

H Mercedes θα λογοδοτήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της FIA για τις μυστικές δοκιμές ελαστικών που έκανε με την Pirelli, ενώ η Ferrari απαλλάχθηκε για τις αντίστοιχες δικές της δοκιμές με μονοθέσιο του 2011.

Οι δοκιμές της Mercedes στη Βαρκελώνη, στα μέσα Μαϊου, αναφέρθηκαν στους αγωνοδίκες του GP του Μονακό όταν η Red Bull και η Ferrari υπέβαλαν ένσταση το τριήμερο του αγώνα.

Η FIA περίμενε την αναφορά των αγωνοδικών του Μονακό πριν αποφασίσει αν στοιχειοθετείτο παράπτωμα της Mercedes. Τελικά αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η διοικούσα αρχή του σπορ εξήγησε ότι ζήτησε πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους και τις ανταγωνιστικές ομάδες πριν αποφασίσει.

Οι αντίστοιχες δοκιμές της Ferrari με την Pirelli, που έγιναν στη Βαρκελώνη τον Απρίλιο με ένα μονοθέσιο του 2011, κρίθηκε ότι δεν παρέβαιναν τους κανονισμούς.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της FIA ιδρύθηκε το 2010 και είναι η πρώτη μεγάλη υπόθεση που θα δικάσει, αφού η υπόθεση κατασκοπείας της McLaren (“Spygate”) το 2007 δικάστηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητων Σπορ (WMSC).

Το ΔΔ ερμηνεύει και εφαρμόζει τους κανονισμούς της FIA σε θέματα που δεν μπορούν να κριθούν επί τόπου από τους αγωνοδίκες.

Πρόεδρος του ΔΔ είναι ο Βρετανός Έντουιν Γκλάζγκοου και αντιπρόεδρος ο Μονεγάσκος Λοράν Ανσελμί.

Θα οριστεί δικαστική επιτροπή, η οποία θα μελετήσει την υπόθεση και δεν μπορεί να δικάσει πριν περάσουν 45 ημέρες – εκτός αν το θέμα κριθεί επείγον.

Οι ποινές που μπορεί να επιβάλει στη Mercedes το ΔΔ, αν κριθεί ένοχη, εκτείνονται από ένα πρόστιμο μέχρι αφαίρεση βαθμών ή και αποκλεισμό από κάποιους αγώνες ή το πρωτάθλημα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube