24 ώρες Νίρμπουργκρινγκ: 1-3 για Mercedes και σφήνα από την BMW [video]

24 ώρες Νίρμπουργκρινγκ: 1-3 για Mercedes και σφήνα από την BMW [video]

Δύο Mercedes SLS AMG και μια BMW μοιράστηκαν τις τρεις πρώτες θέσεις του θρυλικού 24ωρου αγώνα στο Nίρμπουργκρινγκ, με τη BMW να μπαίνει σφήνα ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα από τη Στουτγκάρδη στη δεύτερη θέση.

Πρόκειται για την απόλυτη δοκιμασία μηχανής και ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και στην απόλυτη πίστα: Οι 24 ώρες του Νίρμπουργκρινγκ είναι με άλλα λόγια ο απόλυτος αγώνας αντοχής! Εκεί, στην “πράσινη κόλαση”, στην πίστα που κάθε γωνιά της, κάθε στροφή της έχει να διηγηθεί άπειρες ιστορίες δόξας, αυτοκίνητα και οδηγοί ρίχνονται κάθε Μάη, μια Κυριακή απόγευμα στη μάχη για να τερματίσουν 24 ώρες μετά.

Στο Ρινγκ, η μπύρα ρέει άφθονη από την Παρασκευή το μεσημέρι, οι κατασκηνωτές έχουν ήδη κατακλύσει τα χωράφια ένθεν και ένθεν της διαδρομής, η τσίκνα από τα λουκάνικα σχηματίζει σύννεφο στον ουρανό και οι πλούσιοι μένουν στο ξενοδοχείο που έχει θέα στην ευθεία εκκίνησης – τερματισμού: Αν δεν έχεις ύπνο, ξυπνάς, βγαίνεις στο μπαλκόνι, βλέπεις ένα – δυο περάσματα και ξαναγυρίζεις στη θαλπωρή του δωματίου. Κάτω στο μπαρ, οι τοίχοι αφηγούνται την ιστορία των αγώνων, όχι μόνον της F1 αλλά και άλλων που άφησαν το στίγμα τους στο πιο ονομαστό σιρκουί της Ευρώπης και ίσως και του κόσμου ολόκληρου.

Μικρή σημασία έχει το ποιος θα νικήσει στο τέλος του 24ώρου. Οχι ότι δεν πανηγυρίζεται δεόντως ή ότι δεν υπάρχει έντονη κόντρα για την κορυφή, όπου κατασκευαστές όπως Mercedes, BMW, Audi, Aston Martin, Porsche παλεύουν για το καλύτερο με τρανταχτά ονόματα, όταν πιο πίσω, οι “αδύναμες” συμμετοχές δίνουν τη μάχη της επιβίωσης στην 24ωρη κόλαση.

Η νύχτα ό,τι πιο δύσκολο. Εχεις να παλέψεις την κούραση, τη χαμηλή ορατότητα, ενίοτε τη βροχή αλλά και την ομίχλη. Το ξημέρωμα ακόμη δυσκολότερο αφού ξέρεις ότι μπορεί η μέρα να άλλαξε, αλλά μέχρι τις 5 το απόγευμα οι ώρες είναι πολλές και βασανιστικές, η μηχανή κουρασμένη από την ολονύχτια μάχη και οι αντοχές εξαντλούνται ώρα με την ώρα...  Μια βόλτα στα πιτ θα σε φέρει δίπλα σε μηχανικούς που κοιμούνται πάνω σε καρέκλες και πάγκους, σε οδηγούς που... σκάντζαραν βάρδια στο μπάκετ και προσπαθούν να αποβάλλουν λίγη από την αδρεναλίνη που κυκλοφορεί στο αίμα τους και να χαλαρώσουν μέχρι να έρθει η ώρα της επόμενης “βάρδιας” και σε team managers που πασχίζουν να διαχειριστούν τα λάστιχα, τα πιτ στοπ, τον ανεφοδιασμό, την ομάδα, τα νεύρα, την αγωνία για την αβαρία.

Στις πίσω στροφές το Mini κάνει στην άκρη να περάσει η SLS και το R8 που του δίνουν γύρο για πολλοστή φορά, οι θεατές όσο περνάει η ώρα τόσο πιο πολύ αδιαφορούν για το ποιος πέρασε και πως, ενώ όσο η Δευτέρα προχωράει τόσο η μπύρες στερεύουν και αρχίζουν να μαζεύουν τις σκηνές για να είναι έτοιμοι για την αποχώρηση. Για τον... πρωτάρη θεατή, οι καλύτερες ώρες είναι η εκκίνηση του αγώνα και μετά η νύχτα. Εμπειρία πρωτόγνωρη που αναρωτιέσαι πως πάνε, πως αντέχουν, πως βλέπουν και κυρίως πως ξέρουν όλα αυτά τα χιλιόμετρα σαν να είναι... ανάβαση. Για τον έμπειρο, η μάχη (και δη η νυκτερινή) στα πιτ έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον και μετά περιμένεις να δεις τη στρατηγική: ποιος οδηγός θα ξεκινήσει για να πάρει τις διαφορές, ποιος θα πάρει τα πηδάλια το βράδυ και ποιος θα κλείσει την αυλαία το απόγευμα λίγο πριν την καρό σημαία.

Οπως και νάχει είναι δύσκολο το 24ωρο. Παίζεις με την αβαρία, με την αξιοπιστία αλλά και τη στρατηγική, την ώρα που η τύχη διαδραματίζει σημαντικο ρόλο στον καθορισμό του αποτελέσματος, αφού μέσα στο Ρινγκ γυρίζουν από επαγγελματίες της F1, μέχρι ερασιτέχνες πλούσιοι που έχουν τον τρόπο να πληρώσουν και να πάρουν μπάκετ σε δυνατές ή λιγότερο δυνατές κατασκευές. Οι τελευταίες μπορεί και να αποδειχθούν λαιμητόμος για τους διεκδικητές του βάθρου, αφού θέλει εμπειρία και εγρήγορση για να αντιμετωπίσεις αυτόν που έρχεται από πίσω τελειωμένος για να σου δώσει γύρο, να μην τον κλείσεις ή να μην τον οδηγήσεις στην καταστροφή...

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, για την ιστορία (και όχι μόνον) να αναφέρουμε πως τον αγώνα κέρδισε μια Mercedes SLS AMG GT3 της Black Falcon με οδηγούς τους Μ. Σνάιντερ, Ζ. Μπλικεμόλεν, Σ. Εντουραντς και Ν. Θιμ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε μια ΒΜW Z4 της BMW Sports Trophy Team Marc VDS με οδηγούς τους Μ. Μάρτιν, Α. Πιτσίνι, Γ. Μπούρμαν και Ρ. Γκόρανσον. Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε μια ακόμη Mercedes SLS AMG GT3 της ομάδας ROWE Racing με οδηγούς τους Λ. Αρνολντ, Α. Ρολόφ, Γ. Σέιφαρθ και Τ. Γιάγκερ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube