Υγρό ψύξης: Πόσο το έχει ανάγκη το αυτοκίνητo; Ποιο να διαλέξω για τον κινητήρα μου;

Υγρό ψύξης: Πόσο το έχει ανάγκη το αυτοκίνητo; Ποιο να διαλέξω για τον κινητήρα μου;

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή, ότι το ψυκτικό υγρό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα και αποτρέπει την υπερθέρμανση.

car engine coolant

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου παράγει μεγάλη ποσότητα θερμότητας που, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Γι’ αυτό το ψυκτικό υγρό διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του κινητήρα αυτοκινήτου σε καλή κατάσταση. Όταν αναμιγνύεται με νερό και προστίθεται στο ψυγείο του, το ψυκτικό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα ενώ προστατεύει και λιπαίνει διάφορα μεταλλικά μέρη του συστήματος ψύξης του κινητήρα.

Τι είναι το ψυκτικό και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα αυτοκίνητο;
Το ψυκτικό είναι ένα χρωματιστό υγρό που αναμειγνύεται με νερό στο ψυγείο για καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα. Το κύριο συστατικό του είναι η αιθυλενογλυκόλη, η οποία μειώνει το σημείο πήξης του νερού και αυξάνει το σημείο βρασμού του. Αυτό βοηθά στην αποτροπή της κατάψυξης, του βρασμού ή της εξάτμισης του νερού στο ψυγείο του αυτοκινήτου.

overheating car radiator

Μαζί με το καύσιμο και το λάδι, το ψυκτικό είναι ένα απαραίτητο υγρό για την καλή λειτουργία ενός κινητήρα. Χωρίς αυτό, η θερμότητα που παράγεται από τον κύκλο της καύσης θα υπερθέρμαινε γρήγορα τον κινητήρα ή/και θα προκαλούσε την πλήρη καταστροφή του. Το ψυκτικό λιπαίνει επίσης εξαρτήματα του συστήματος ψύξης που έρχονται σε επαφή με το νερό και αποτρέπει τη διάβρωση των μεταλλικών εξαρτημάτων.

Είναι το αντιψυκτικό και το ψυκτικό υγρό το ίδιο πράγμα;
Οι όροι «αντιψυκτικό» και «ψυκτικό» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Το αντιψυκτικό είναι συστατικό του ψυκτικού υγρού κινητήρα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, θα πούμε ότι το ψυκτικό υγρό είναι ένα μείγμα αντιψυκτικού, απιονισμένου νερού και αντιοξειδωτικού.

car engine coolant

Το νερό από μόνο του δεν αρκεί για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ενός κινητήρα. Αντιμέτωπος με τη θερμότητα που παράγεται από την καύση, στο τέλος θα εξατμιζόταν εντελώς. Το καλοκαίρι, το νερό θα μπορούσε να εξατμιστεί και τον χειμώνα θα μπορούσε να παγώσει, καθιστώντας το άχρηστο και στις δύο περιπτώσεις. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτείνουν 50:50 μείγμα νερού και ψυκτικού στο ψυγείο.

Γιατί το ψυκτικό χρειάζεται τακτή αντικατάσταση;
Όπως όλα τα υγρά του αυτοκινήτου, το ψυκτικό υγρό χάνει τις ιδιότητές του με την πάροδο του χρόνου και τελικά γίνεται όξινο. Αυτό προκαλεί διάβρωση, η οποία μπορεί να βλάψει το ψυγείο και άλλα σημαντικά συστατικά μέρη του συστήματος ψύξης, όπως η αντλία νερού, τα κολάρα, ο θερμοστάτης και η τάπα του ψυγείου.

car engine coolant

Σκουριά, βρωμιά και άλλα επιβλαβή σωματίδια μπορούν επίσης να συσσωρευτούν στο ψυγείο. Τέτοιοι ρυπαντές θα θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα του ψυκτικού υγρού να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του κινητήρα. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του μοτέρ, είτε σπάζοντας τελικά το μπλοκ του είτε ακόμη και να κολλήσει ένα έμβολο στον κύλινδρό του.

Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστώ το ψυκτικό και πώς μπορώ να το κάνω;
Ελέγχετε πάντα και πρώτα το εγχειρίδιο χρήσης. Συνήθως, πρέπει να αντικαθιστάτε το ψυκτικό υγρό του κινητήρα κάθε 48.000 χιλιόμετρα ή κάθε τρία χρόνια, όποιο από τα δύο έρθει πρώτο. Εκτός και αν συνιστά κάτι άλλο ο κατασκευαστής

Κατά την αντικατάσταση του ψυκτικού υγρού, αφήστε το ψυγείο και τον κινητήρα να κρυώσουν για τουλάχιστον μία ώρα. Ανοίξτε το καπό και ελέγξτε το ψυγείο και τα κολάρα για ρωγμές ή διαρροές και τους κολιέδες των κολάρων αν είναι σωστά σφιγμένοι. Τα κατεστραμμένα εξαρτήματα πρέπει να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν. Αφαιρέστε την τάπα του ψυγείου. Χαλαρώστε το πώμα αποστράγγισης του ψυγείου και αποστραγγίστε το ψυκτικό.

Remove coolant

Σφίξτε το πώμα αποστράγγισης, γεμίστε το ψυγείο με αποσταγμένο νερό και βάλτε εμπρός τον κινητήρα για δέκα λεπτά. Αφήστε τον κινητήρα να κρυώσει και στραγγίστε ξανά. Γεμίστε το ψυγείο με ένα καθαριστικό σκεύασμα ψυγείου, συμπληρώνοντας με επιπλέον αποσταγμένο νερό. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία έως ότου το νερό βγαίνει καθαρό κατά την αποστράγγιση. Τέλος, γεμίστε το ψυγείο με ένα μείγμα 50:50 ψυκτικού υγρού και αποσταγμένου νερού και ξαναβάλτε την τάπα του ψυγείου. Εδώ να σημειώσουμε ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε έτοιμο μείγμα που η σύστασή του είναι σαφώς καλύτερα υπολογισμένη και με την ανάλογη προσθήκη αντιοξειδωτικού.

Ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνολογίες των ψυκτικών υγρών;
Ορυκτό: Ανόργανη τεχνολογία προσθέτου (IAT)
Αυτή είναι η πρώτη τεχνολογία ψυκτικού. Ακόμα κι αν σήμερα είναι ξεπερασμένο έναντι των απαιτήσεων των σύγχρονων κινητήρων, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε παλαιότερα οχήματα.
Οργανικό: Τεχνολογία οργανικών προσθέτων (OAT)
Τα λεγόμενα «universal» υγρά εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Είναι τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αναμιχθούν με άλλους τύπους universal υγρών.
Υβριδικό: Υβριδική οργανική τεχνολογία προσθέτων (HOAT)
Είναι ένα μείγμα IAT και OAT που έχει διάρκεια ζωής πέντε ετών. Αυτή η νέα τεχνολογία αναπτύχθηκε για να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες προδιαγραφές ορισμένων κατασκευαστών.

coolant colors

Ποιο τύπο υγρού ψύξης να επιλέξω; 
Τα «universal» υγρά είναι τα πιο διαδεδομένα και τα λιγότερο ακριβά, αλλά εκείνα με υβριδική τεχνολογία είναι τα πιο αποτελεσματικά.

Υπάρχουν ειδικά οργανικά ψυκτικά για κάποιους κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα του Ομίλου VW (Volkswagen-Audi-SEAT-Skoda), του Groupe PSA, των BMW και Mercedes-Benz ή του Groupe Renault. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε λάθος, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο συντήρησης για τις συστάσεις του κατασκευαστή.

car engine coolant

Μπορώ να διαλέξω ψυκτικό υγρό ανάλογα με το χρώμα του; 
Κατά βάση, το ψυκτικό υγρό είναι άχρωμο και έτσι οι κατασκευαστές προσθέτουν βαφές για να τα αναγνωρίσουν.
Στο παρελθόν, το «καθολικό» πράσινο υγρό διαφοροποιούνταν ανάλογα με τις μάρκες, όπως για παράδειγμα, ροζ για τον Όμιλο Volkswagen ή κίτρινο για το Groupe Renault.

Παρόλο όμως που ορισμένοι κατασκευαστές διατηρούν πάντα τον ίδιο κωδικό χρώματος, κάνοντας μια βόλτα (φυσική ή διαδικτυακή) σε ένα κατάστημα με είδη και υγρά αυτοκινήτου θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν όλα τα χρώματα! Έτσι μπορεί να τύχει να βρείτε πράσινο υβριδικό ψυκτικό, πορτοκαλί οργανικό και πάει λέγοντας…

car engine coolant

Για να μην χάσετε την μπάλα, σας συμβουλεύουμε να βασιστείτε στην τεχνολογία που αντιστοιχεί στη μάρκα του αυτοκινήτου και όχι στο χρώμα του ψυκτικού υγρού. Και να διαλέξετε έτοιμο ψυκτικό υγρό υψηλής ποιότητας που θα έχει a priori τις σωστές αναλογίες, αντί να φτιάξετε εσείς το μείγμα.

Στο σημείο αυτό να κάνουμε ειδική αναφορά στο ψυκτικό υγρό EVANS, αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας και εξέλιξης. Μάλιστα, οι μηχανικοί έχουν δημιουργήσει ειδικά το POWER COOL 180° για αυτοκίνητα με κινητήρες υψηλής απόδοσης. Αυτό το ψυκτικό υγρό βοηθά στη διατήρηση του κινητήρα στη σωστή θερμοκρασία στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Το EVANS είναι ψυκτικό υγρό, του οποίου η διάρκεια ζωής είναι εφ’ όρου ζωής. Ένας τρόπος δηλαδή για να βελτιώσεις τις επιδόσεις του συστήματος ψύξης και συναφώς τη διάρκεια ζωής του κινητήρα. Μια προστασία που παραμένει ενεργή για όλη τη ζωή του κινητήρα χωρίς αντικατάσταση. 

Evans car engine coolant

Και επειδή στα συστατικά του EVANS δεν υπάρχει νερό…
- Το σημείο βρασμού είναι πάνω από 180 °C
- Προλαμβάνει και εξαλείφει τη διάβρωση
- Μειώνει την πίεση μέσα στο κύκλωμα ψύξης
- Δεν απελευθερώνονται μεταλλικά άλατα, αποτρέποντας τη μεταφορά αναποτελεσματικής θερμότητας 
- Εξαλείφει τις προαναφλέξεις που σχετίζονται με την υπερθέρμανση.

Tι ακριβώς προσφέρουν τα βελτιωτικά-επισκευαστικά σκευάσματα για το σύστημα ψύξης;
Χοντρικά θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες… 
Τα καθαριστικά ψυγείου: Αφαιρούν τις επιβλαβείς εναποθέσεις όπως σκουριά, άλατα, λάσπη… Στόχος τους να αποτρέπουν την υπερθέρμανση του κινητήρα. Ανάλογα με την ποιότητά τους, αντέχουν την πίεση του συστήματος και στις υψηλές θερμοκρασίες των σύγχρονων κινητήρων. 

car radiator cleaner

Αντιδιαρροϊκά ψυγείου: Αναλαμβάνουν ως στεγανωτικά σε διαρροές και ρωγμές στο κύκλωμα ψύξης και στο ψυγείο. Η χρήση τους αποτρέπει το σχηματισμό σκουριάς, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού.

Αφαιρετικά λαδιού από το ψυγείο: Σκευάσματα που γαλακτωματοποιούν το λάδι και έτσι επιτρέπουν την ολική αφαίρεση οποιουδήποτε τύπου εναπόθεσης.

collant additives

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube