WRC: Στα χώματα της Πορτογαλίας η μάχη [video]

WRC: Στα χώματα της Πορτογαλίας η μάχη [video]

Με αλλαγές ο φετινός αγώνας - Με ποια «σύνθεση» κατεβαίνουν οι ομάδες. 

Σε έναν από τους πλέον παραδοσιακούς αγώνες του WRC μεταφέρεται αυτό το Σαββατοκύριακο η δράση. Πρόκειται για το ράλι της Πορτογαλίας, έναν αγώνα που για πρώτη φορά μπήκε στο καλαντάρι το 1967.
Ο απίστευτος ενθουσιασμός των θεατών στον συγκεκριμένο αγώνα έχει καταγραφεί διαχρονικά στις φωτογραφίες και τα βίντεο από τις ειδικές διαδρομές του, με τις περίφημες «ανθρωπομπαριέρες». Αυτή ήταν και η βασικότερη αιτία που ο αγώνας για λόγους ασφαλείας είδε «κόκκινη κάρτα» το 2001 από το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. 
Επέστρεψε και πάλι στο καλαντάρι το 2007 και έκτοτε παραμένει σε αυτό με τους οργανωτές να έχουν καταφέρει να τιθασεύσουν τον υπέρμετρο ενθουσιασμό των θεατών.

Ο αγώνας είναι ένας κλασικός χωμάτινος αγώνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αυτούς που ξεκινούν πρώτοι και ανοίγουν το δρόμο. Το δεύτερο πέρασμα είναι πάντα το πιο προβληματικό αφού το οδόστρωμα έχει ήδη «σκαφτεί» από το πρώτο, με τις ειδικές στην Πορτογαλία να έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως καταστρέφονται πιο γρήγορα. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχεδίαση φέτος έχουμε πολλές αλλαγές.
Επίκεντρο του αγώνα θα είναι το Matosinhos αλλά η εκκίνηση θα φιλοξενηθεί στην Coimbra η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Matosinhos και τη Λισαβόνα. Αυτό γίνεται γιατί την Παρασκευή ο αγώνας θα περάσει από ειδικές γύρω από την περιοχή του Arganil από τις οποίες είχε να περάσει από το 2001. Οι οργανωτές θέλουν να δώσουν μια γεύση από το ένδοξο παρελθόν του αγώνα και για το λόγο αυτό έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή. 
Μάλιστα την Παρασκευή δεν θα υπάρχει ενδιάμεσο σέρβις και έτσι τα 94 χιλιόμετρα των ειδικών αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για τους οδηγούς. Το Σάββατο περιλαμβάνει 161 αγωνιστικά χιλιόμετρα με την Κυριακή να ολοκληρώνει τον αγώνα με 52 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών. Power Stage του αγώνα θα είναι η θρυλική Fafe με μήκος 11 χιλιόμετρα. 

Για τους λάτρεις των στατιστικών να αναφέρουμε πως στο Ράλι Πορτογαλίας τις περισσότερες νίκες έχουν οι Alen και Ogier (από πέντε) και ακολουθούν οι Βiasion και Mikkola που μετρούν από 3 νίκες. Σε επίπεδο ομάδων από έξι νίκες έχουν η Fiat και η Lancia και από πέντε η Citroen και η Ford. 

Τέλος και σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμετοχές, η Hyundai κατεβαίνει με τρία αυτοκίνητα με τους Neuville, Sordo και Loeb που πήρε τη θέση του Mikkelsen με την εξαιρετική εμφάνιση του 9άκις Παγκόσμιου στη Χιλή. 

Στην Toyota η νίκη του Tanak αναπτέρωσε το ηθικό της ομάδας με τον Εσθονό να πλαισιώνεται από τους Latvala και Meeke, ενώ στη Citroen το βάρος της συμμετοχής θα μοιραστούν οι Ogier και Lappi. 

Τέλος, η M-Sport θα κατέβει και αυτή με τρία αυτοκίνητα, με τους παραδοσιακούς οδηγούς της Evans και Suninen να πλαισιώνονται από τον 23χρονο Βρετανό Gus Greensmith στην πρώτη του εμφάνιση με αυτοκίνητο κατηγορίας WRC. Μέχρι σήμερα ο Βρετανός συμμετείχε στην κατηγορία WRC2 Pro, με την M-Sport. 

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τον περυσινό αγώνα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube