WRC Ράλι Μεξικού: Η πρώτη χωμάτινη μάχη της χρονιάς [video]

WRC Ράλι Μεξικού: Η πρώτη χωμάτινη μάχη της χρονιάς [video]

Οι ιδιαιτερότητες του αγώνα, οι συμμετοχές, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ.

Το WRC έφυγε από το κρύο του Μόντε Κάρλο και τους πάγους της Σουηδίας και ταξιδεύει στο ζεστό Μεξικό για τον τρίτο αγώνα της χρονιάς και τον πρώτο αμιγώς χωμάτινο.
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο αγώνα με κυριότερο χαρακτηριστικό πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο διεξάγονται οι ειδικές διαδρομές. Είναι ενδεικτικό πως η ειδική διαδρομή Ortega περνά από υψόμετρο 2.756 μέτρων.
Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό «πονοκεφαλιάζει» ιδιαίτερα οδηγούς και μηχανικούς καθώς όπως λένε, σε αυτά τα ύψη οι κινητήρες των αυτοκινήτων δυσκολεύονται να «αναπνεύσουν», χάνοντας ακόμη και το 20% της δύναμής τους.

Σαν αποτέλεσμα οι οδηγοί καλούνται να αλλάξουν το στιλ οδήγησής τους, την ώρα που και από πλευράς ανθρώπινης φυσιολογίας απαιτείται εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση για να ανταποκριθεί κάποιος στον συνδυασμό «ζέστη+λιγότερο οξυγόνο».

Κατά τα λοιπά στο Μεξικό οι ειδικές διαδρομές (21 στο σύνολό τους) έχουν μια ποικιλία έχοντας αλλού πολύ γρήγορα κομμάτια και αλλού στενά και με πολύ κακό οδόστρωμα ιδιαίτερα στο δεύτερο πέρασμα των αυτοκινήτων. Όπως σε όλους τους αγώνες αλλά ιδιαίτερα στους χωμάτινους η σειρά εκκίνησης παίζει σημαντικό ρόλο με τους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος (Tanak, Neuville και Ogier) να είναι αυτοί που θα κληθούν να «καθαρίσουν» το δρόμο αλλά παράλληλα να μην θέλουν να χάσουν την επαφή τους με την κορυφή κάνοντας καλούς χρόνους.

Και φέτος το κέντρο του αγώνα είναι η πόλη Leon. Σε σχέση με άλλες χρονιές ο αριθμός των αγωνιστικών χιλιομέτρων έχει μειωθεί. Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει 115,33 αγωνιστικά χιλιόμετρα, με το Σάββατο να έχει το μεγαλύτερο σε μήκος σκέλος με 140 χιλιόμετρα και την Κυριακή να έχει τρεις καινούργιες ειδικές με συνολικό μήκος 60 χιλιόμετρα.
Πέρα από τα αγωνιστικά χιλιόμετρα όμως μειωμένος είναι και ο αριθμός των συμμετοχών που φτάνουν μόλις τις 23, σημάδι ότι οι πέραν του Ατλαντικού αγώνες του WRC αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα παρά την επιθυμία της FIA το WRC να επεκταθεί και να λάβει έναν πραγματικά παγκόσμιο χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά στις ομάδας η Toyota θα παρατάξει στην εκκίνηση τρία αυτοκίνητα με τους Tanak, Latvala και Μeeke. H Citroen εκτός από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ogier θα έχει στην εκκίνηση και τον Lappi αφού κατεβαίνει στο Μεξικό με δύο αυτοκίνητα την ώρα που η Hyundai θα έχει τους Neuville, Sordo και Mikkelsen. Τέλος η Μ-Sport θα έχει δύο οδηγούς, τους Evans και Suninen, αμφότεροι ικανοί να κάνουν την έκπληξη όπως απέδειξαν και στον αγώνα της Σουηδίας με την πολύ καλή τους εμφάνιση.
Για τους λάτρεις των στατιστικών τέλος να πούμε πως στο Μεξικό τις περισσότερες νίκες έχει –ποιος άλλος; - ο Loeb που μετρά έξι που ακολουθείται από τον Ogier με τέσσερις ενώ από μια έχουν οι Martin, Meeke και Solberg.
Σε επίπεδο κατασκευαστών η Citroen μετρά 7 νίκες, η VW 4, η Ford 2 και η Subaru 1.
Τέλος, η περυσινή τριάδα του βάθρου αποτελούνταν από τους Ogier, Sordo και Meeke.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τον περυσινό αγώνα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube