Ντιζελοηλεκτρικό Tesla Model S για μεγαλύτερη αυτονομία! [video]

Ντιζελοηλεκτρικό Tesla Model S για μεγαλύτερη αυτονομία! [video]

YouTuber και εκπαίδευτικός μηχανολόγος μηχανικός, πρόσθεσε έναν κινητήρα ντίζελ στο προσωπικό του Tesla Model S για να σπάσει ρεκόρ αυτονομίας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού άνω των 4.000 km!

Ντιζελοηλεκτρικό Tesla Model S

Αναμφισβήτητα, η αυτονομία αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ακόμα κι αν είναι τα μπαμπάτσικα σε αυτονομία Tesla.

Για του λόγου το ασφαλές, το Tesla Model S συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αυτοκίνητα των οποίων η αυτονομία είναι σχετικά επαρκής, αφού σε ορισμένες εκδόσεις πιστοποιείται στα 634 km στον κύκλο WLTP. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία είναι δύσκολο να επιτευχθούν στην πραγματικότητα και ο χρόνος επαναφόρτισης ενός ηλεκτρικού παραμένει πολύ μεγαλύτερος από τον ανεφοδιασμό ενός θερμικού μοντέλου.

Ακόμα κι αν η μπαταρία του Model S μπορεί θεωρητικά να φτάσει από το 10% στο 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά με έναν ταχυφορτιστή DC 250 kW, ορισμένοι δεν διστάζουν να εξελίξουν απίθανες τεχνικές λύσεις για να προσπαθήσουν πετύχουν αυτονομία που δεν θα τους αναγκάσει να καταφύγουν σε επαναφόρτιση.

Tο υβριδικό Tesla Model S κατάφερε να διανύσει περισσότερα από 1.000 μίλια, ή περισσότερα από 1.600 km, χωρίς επαναφόρτιση.

Tesla

Αυτή είναι η περίπτωση του Αμερικανού YouTuber που επέλεξε να εξοπλίσει το προσωπικό του Tesla Model S του με έναν μικρό κινητήρα ντίζελ, προκειμένου να διανύσει περισσότερα από 4.000 km όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Ακόμα κι αν αυτό θα σήμαινε ότι θα θυσίαζε την άνεση και την εμφάνιση του αυτοκινήτου του.

Ο YouTuber από το κανάλι Warped Perception, έθεσε στόχο να ταξιδέψει 2.500 μίλια (4.023 km) με ένα Tesla Model S P85D, μειώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον ανεφοδιασμό. Για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, δεν περιορίστηκε απλώς στην υιοθέτηση οικολογικά υπεύθυνης οδήγησης, όπως πολλοί θα έκαναν στη θέση του.

Τροποποίησε ανάλογα τα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής καλιφορνέζικης μπερλίνας χρησιμοποιώντας έναν μικρό κινητήρα ντίζελ που τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ. Με ισχύ 19 kW (περίπου 26 PS), σχεδιάστηκε ως range extender για να επαναφορτίζει μερικώς την μπαταρία του Tesla κατά την οδήγηση και έτσι να επιτυγχάνει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ δύο επαναφορτίσεων.

Tesla

Μια τέτοια μετατροπή, ακόμη και με αυτό τον τρόπο, έχει αναπόφευκτα τα μειονεκτήματά της. Το πρώτο αφορά τον θόρυβο που εκπέμπει συνεχώς ο κινητήρας, τοποθετημένος στο πορτμπαγκάζ. και μάλιστα με την εξάτμισή του να βγαίνει από τη θέση όπου προηγουμένως υπήρχε το πίσω κρύσταλλο -που καταργήθηκε για τη μετατροπή. Μια προβλέψιμη παγίδα που αποδέχτηκε ο σχεδιαστής του συστήματος, με το πρότζεκτ να καταργεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού: Το αθόρυβο ταξίδι.

Το δεύτερο και πιο τεχνικό θέμα αφορά την ψύξη. Το πετρελαιοκίνητο μοτέρ υπερθερμάνθηκε κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού, γεγονός που το εμπόδισε να παίξει τον ρόλο του γεννήτριας με τον βέλτιστο τρόπο. Ή όπως θα ήθελε τουλάχιστον ο σχεδιαστής αυτού του υβριδικού συστήματος. Τέλος, δεν χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι ο πρόσθετος κινητήρας εξάλειψε όλες τις δυνατότητες φόρτωσης, δεδομένης της θέσης του σε έναν χώρο που συνήθως προορίζεται για αποσκευές…

Tesla

Ο Youtubeur τελικά έφτασε στο τέλος του μεγάλου ταξιδιού του όπως είχε σχεδιάσει. Από την πλευρά της αυτονομίας, το υβριδικό Model S κατάφερε να διανύσει περισσότερα από 1.000 μίλια, ή περισσότερα από 1.600 km, χωρίς επαναφόρτιση. Αναλυτικά, κατανάλωνε περίπου 36,7 Wh/km (51 Wh/μίλι), κάτι που θα του επέτρεπε να διανύσει περισσότερα από 2.575 km (1.600 μίλια) με μία μόνο φόρτιση και ένα γεμάτο ρεζερβουάρ με ντίζελ.

Νούμερο το οποίο πρέπει να το δούμε, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσθετη κατανάλωση καυσίμου. Διότι ο θερμικός κινητήρας δεν δούλευε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Συνολικά χρειάστηκαν 291 lt (77 γαλόνια) ντίζελ για την κάλυψη 4.319 km, που ισοδυναμεί με κατανάλωση περίπου 6,74 lt/100 km. 

Ένα σχετικά απογοητευτικό τελικό αποτέλεσμα που δεν φαίνεται να εμποδίζει τον Youtuber που είναι ήδη έτοιμος για ένα επόμενο πείραμα: Χρησιμοποιώντας έναν υπερτροφοδοτούμενο περιστροφικό κινητήρα για να φορτίσει τις μπαταρίες του Model S σε μια προσπάθεια να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του αρχικού υβριδικού συστήματος. Τεχνική λύση που βρίσκεται ήδη σε ένα εργοστασιακά επαναφορτιζόμενο υβριδικό μοντέλο, το Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV.

[Πηγή φωτογραφιών Warped Perception]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube