Δικαστική «πόρτα» στην Porsche υπέρ των βελτιωτών

Δικαστική «πόρτα» στην Porsche υπέρ των βελτιωτών

Η Porsche χάνει τη δικαστική μάχη εναντίον συνεργατών της που επιθυμούν να πουλήσουν ανταλλακτικά ή καινούργια αυτοκίνητα σε βελτιωτές. Κάτι που θα ισοδυναμούσε με περιορισμό του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη.

Topcar Porsche 911 Turbo S Stinger GTR 2021

Ορισμένοι κατασκευαστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν την κληρονομιά τους και τα μοντέλα που σχεδιάζουν από βελτιώσεις και αμφιλεγόμενες μετασκευές. Η Ferrari μάλιστα, υπογράφει συγκεκριμένες ρήτρες στις συμβάσεις πώλησης που απαγορεύουν κάθε «επέμβαση», ακόμη και ύστερα από την παράδοση του αυτοκινήτου στον ιδιοκτήτη.

Η Porsche χρησιμοποιούσε ορισμένες περιοριστικές ρήτρες στις συμβάσεις της προκειμένου να εμποδίσει κάποιους από τους συνεργάτες της να πουλήσουν καινούργια αυτοκίνητα ή ανταλλακτικά σε εξειδικευμένες εταιρείες και ανεξάρτητους βελτιωτές. Εμπόδιο που ισχύει εδώ και οκτώ χρόνια, αλλά το οποίο θα αρθεί από τη στιγμή που το γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του VDAT, της ένωσης των Γερμανών tuners, σύμφωνα με δεύτερη ετυμηγορία του Εφετείου.

Το δικαστήριο θεωρεί ότι πρόκειται για «αντικειμενικό περιορισμό του ανταγωνισμού». Διευκρινίζει επίσης ότι ένας αγοραστής δεν είναι απαραίτητα μεταπωλητής στην περίπτωση των βελτιωτών. Η απόφαση συνοψίζει συγκεκριμένα ότι οι ρήτρες των συμβάσεων της Porsche συνιστούν «απαράδεκτη επέκταση της εμπορικής σχέσης που χαρακτηρίζει επιλεκτικές πωλήσεις σε εταιρείες βελτίωσης που δεν είναι μεταπωλητές».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube